Cultură

Zeități feminine, transpuse în 3D la Muzeul Județean Buzău

21 de piese din patrimoniul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia – statui din piatră, statuete din bronz, reliefuri votive, aplici și medalioane, toate reprezentând zeități feminine romane, precum: Venus, Diana, Minerva, Fortuna, Nemesis sau Medusa, se regăsesc începând de astăzi într-o expoziție, ce reprezintă o  noutate din punct de vedere conceptual și o premieră pentru publicul buzoian.  Artefactele expuse provin din Apulum, cel mai întins sit din Dacia Romană, important centru urban și religios al provinciei.

Daniel Costache

Expoziția documentară  este dedicată femeii și face parte dintr-un ansamblu de evenimente pe care Muzeul Județean Buzău le dedică în această primăvară feminității.

Expoziția vernisată astăzi, 8 martie, s-a realizat în urma parteneriatului pe care instituția buzoiană de cultură l-a încheiat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, parteneriat la care directorul Muzeului Județean Buzău a făcut referire cu ocazia vernisajului. Expoziția 3D a fost realizată „ cu îngăduința conducerii Muzeului Alba Iulia și cu efortul colegilor cercetători muzeografi din această instituție cu care, în ultimul timp, am început să strângem relațiile în interesul patrimoniului și al publicului nostru”, a precizat directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.

Conceptul PANTHEON 3D  implementat de Muzeul Național al Unirii Alba Iuliaurmăreşte valorificarea interdisciplinară a patrimoniului arheologic de epocă romană prin tehnologie modernă (digitizarea 3D a operelor de artă romană reprezentând divinități și personaje mitologice din colecția Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, realizarea unei colecții virtuale şi a unei platformei interactive 3D – expoziţia mobilă), dar și prin metode clasice (organizarea de expoziții temporare având ca tematică religia și arta romană, publicații cu caracter de popularizare, ateliere şi prezentări pentru elevi și studenți).

Expoziția de la Buzău face parte din acest proiect mai larg, Pantheon 3D, implementat de Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, care a urmărit valorificarea interdisciplinară a patrimoniului arheologic de epocă romană prin tehnologie modernă, cum ar fi scanarea 3D și fotogrammetria, obținându-se o colecție virtuală ce poate fi urmărită online.

George Corneliu

George Corneliu, reprezentantul Muzeului Alba Iulia, prezent la vernisajul expoziției de la Buzău, a oferit câteva detalii științifice privitoare la exponate. Expoziția, a spus acesta, „reprezintă un spectru larg al zeităților romane pentru că s-a plecat pe o tradiție greacă fie direct, fie pe filiera elenistică orientală cărora li s-au adăugat ulterior altele ale populațiilor cucerite ulterior de către romani”. El a dat și câteva exemple de zeități de origine germanică, celtă, elenă, care au fost preluate de romani și care se regăsesc în expoziția buzoiană, pornind de la zeitățile clasice, Venus, Diana, Imelta, foarte cunoscute, la Isis, de origine egipteană, preluată, de asemenea, de romani. Bineînțeles că buzoienii vor afla mult mai multe zeități, pentru că muzeografii au lăsat intenționat loc și pentru vizitatori să descopere singuri lucruri inedite, interesante despre mitologia romană.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker