Actualitate

Week-end la Muzeul Județean

Daniel DRÂMBU

Te-ai săturat de fotoliul în care îți petreci timpul liber uitându-te la filme? Nici restaurantul nu-ți mai face cu ochiul? Vremea nu este prietenoasă plimbărilor? Atunci hai la Muzeul Județean Buzău, care te așteaptă tot sfârșitul de săptămână cu expoziții de arheologie, istorie, artă și etnografie.

  • În week-end, la Muzeul Județean Buzău poate fi vizitată o expoziție temporară cu lucrări de artă din colecția privată a familiei Patrick Popescu. Proiectul expozițional face parte dintr-un program dedicat colecțiilor șicolecționarilor, inițiat anul acesta de Muzeul Județean Buzău, cu scopul de a încuraja fenomenul de constituire a colecțiilor private și de a crea legături între artiști și colecționari. Programul, desfășurat generic sub denumirea „Moșteniri colecționate”, include o serie de expoziții ce valorifică colecții tematice. Această primă expoziție reunește lucrări ale unor artiști români din sec. al XX-lea. Dintre numele autorilor ce se vor regăsi expuși menționăm: Corneliu Drăgan Târgoviște, Alexandru Poitevin-Scheletti, Rudolf Schweitzer Cumpăna, Mihai Coțovanu, Mișu Teișanu, Micaela Eleutheriade, David Alexandru, Nicolae Blei, Alexis Macedonski, Eugenia Filotti Atanasiu, Vladislav Nagornov, Maria Jarda, Francois Gall, Hrandt Avachian, Ion Carchelan, Ion Popescu Negreni și Petre Bulgăraș.
  • Tot la sediul Muzeului Județean este deschisă expoziția temporară „Moda în perioada comunistă. Fantezie, rafinament, eleganță”, care ilustrează imaginea femeii în comunism prin intermediul ținutelor vestimentare din epocă și al accesoriilor ce completează tabloul tematic. Femeia socialistă este femeia care pune accent pe munca în fabrici și uzine, dar și pe frumusețe. Astfel, ea este prezentă în reclamele pentru produsele de înfrumusețare destinate ei, incluzând aici produsele cosmetice și vestimentația. În expoziție sunt etalate articole vestimentare românești, realizate la fabrici de renume din acea perioadă, dar și acasă. De asemenea, sunt expuse accesorii vestimentare, bijuterii și produse cosmetice. Totodată, „Moda în perioada comunistă. Fantezie, rafinament, eleganță” întregește seria expozițiilor organizate în ultimii ani de către Muzeul Județean Buzău, valorificând obiectele de patrimoniu specifice perioadei comuniste.
  • Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă” găzduiește expoziția temporară „Batista tradițională și rolul ei în limbajul nonverbal al dragostei”. Batista tradițională era prezentă în toate momentele importante din viața omului, însă unul din rolurile sale inedite era acela de mesageră a iubirii. Așa cum furca de tors, realizată cu multă migală de flăcăul îndrăgostit și dăruită fetei iubite, însemna intenția de căsătorie, tot așa batista, cusută cu delicatețe de către fată și dăruită băiatului iubit, avea semnificația unei declarații de dragoste. Expoziția cuprinde batiste din colecțiile Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă”, Muzeului Olteniei Craiova, Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, precum și din colecția personală a doamnei Rodica Petre.

Vă așteptăm la muzeu!

Daniel DRÂMBU este muzeograf la Muzeul Județean Buzău

Articole similare