Actualitate

Week-end la Muzeul Județean

Daniel DRÂMBU

Te-ai săturat de fotoliul în care îți petreci timpul liber uitându-te la filme? Nici restaurantul nu-ți mai face cu ochiul? Vremea nu este prietenoasă plimbărilor? Atunci hai la Muzeul Județean Buzău, care te așteaptă tot sfârșitul de săptămână cu expoziții de arheologie, istorie, artă și etnografie.

  • Muzeul Județean Buzău deține cea mai mare colecție de telefoane din țara noastră, aceasta însumând peste 400 de aparate, de proveniență străină și românească. Toate telefoanele sunt restaurate cu piese originale și se află în stare de funcționare. Nucleul acestei colecții îl constituie donația colonelului buzoian Nicolae Antohi, care a început să colecționeze aparate telefonice încă din anul 1975. Colecția cuprinde telefoane civile de masă, de perete, telefoane publice, militare și centrale telefonice din diferite perioade. Cea mai veche piesă aflată în expunere este un aparat telefonic Ericsson fabricat în urmă cu 126 de ani; dotat cu baterie locală, acesta reprezintă precursorul circuitului imprimat. Telefonul de masă artizanal, fabricat în anii ’50, reprezintă o altă piesă importantă a colecției. Modelul a fost realizat, într-o serie mică, de către deținuții politici din penitenciarele românești. Telefonul a funcționat în secretariatul fostului lider comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej.
  • Tot la sediul Muzeului Județean poate fi vizitată expoziția temporară „Moda în perioada comunistă. Fantezie, rafinament, eleganță”. Proiectul expozițional redă imaginea femeii în comunism prin intermediul ținutelor vestimentare din epocă și al accesoriilor ce completează tabloul tematic. Femeia socialistă este femeia care pune accent pe munca în fabrici și uzine dar și pe frumusețe. Astfel, ea este prezentă în reclamele pentru produsele de înfrumusețare, destinate ei, incluzând aici produsele cosmetice și vestimentația. În expoziție sunt etalate articole vestimentare românești, realizate la fabrici de renume din acea perioadă dar și acasă. De asemenea, sunt expuse accesorii vestimentare, bijuterii și produse cosmetice. Totodată, „Moda în perioada comunistă. Fantezie, rafinament, eleganță” întregește seria expozițiilor organizate în ultimii ani de către Muzeul Județean Buzău, valorificând obiectele de patrimoniu specifice perioadei comuniste.
  • Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă” găzduiește expoziția temporară „Batista tradițională și rolul ei în limbajul nonverbal al dragostei”. Batista tradițională era prezentă în toate momentele importante din viața omului, însă unul din rolurile sale inedite era acela de mesageră a iubirii. Așa cum furca de tors, realizată cu multă migală de flăcăul îndrăgostit și dăruită fetei iubite, însemna intenția de căsătorie, tot așa batista, cusută cu delicatețe de către fată și dăruită băiatului iubit, avea semnificația unei declarații de dragoste. Expoziția cuprinde batiste din colecțiile Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă”, Muzeului Olteniei Craiova, Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, precum și din colecția personală a doamnei Rodica Petre.

Vă așteptăm la muzeu!

Daniel DRÂMBU
este muzeograf la Muzeul Județean Buzău

Articole similare