Administrație

Parcuri fotovoltaice la Buzău, Râmnicu Sărat și Padina construite de Compania de Apă

Luni, 11.03.2024, a avut loc recepția a trei parcuri fotovoltaice amenajate în imediata apropiere a Stației de Tratare Apă Uzată Buzău, a Stației de Tratare Apă Uzată Râmnicu Sărat și a Stației de Tratare Apă Potabilă Padina, marcându-se astfel un pas important în direcția stabilită la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește strategia energetică, practic, asigurându-se şi independenţa energetică a celor trei obiective aflate în administrarea Operatorului Regional. Prin acest proiect se minimizează efectele de poluare asupra mediului întrucât sursa de energie este soarele, iar aceste sisteme nu produc gaze cu efect de seră.

„Într-o eră în care sustenabilitatea devine o prioritate, utilizarea resurselor energetice regenerabile, a energiei verzi, reprezintă o soluție inovatoare pentru contribuția noastră în ceea ce privește reducerea amprentei de carbon și asigurarea unei surse durabile de energie. Compania de Apă S.A. Buzău a găsit soluții în acest sens: un proiect inovator de implementare a energiei verzi în infrastructura rețelelor de apă și de canalizare, deschizându-se o axă de finanțare nerambursabilă în cadrul POIM pentru investiții în producerea de energie verde.

Astfel, s-a semnat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene Contractul de finanțare pentru proiectul «Eficiența energetică și utilizarea energiei din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul Companiei de Apă Buzău – Stația de tratare apă uzată Buzău, Stația de tratare apă uzată Râmnicu Sărat și Stația de tratare apă potabilă Padina», Cod SMIS 2014+ 158296, finanțat din Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM).

Valoarea totală a proiectului este de 5.987.078,03 lei care include finanțarea nerambursabilă a Uniunii Europene în valoare de 4.019.895,25 lei, echivalentă cu 85 la sută din valoarea totală a proiectului, iar finanțarea nerambursabilă eligibilă din bugetul național are o valoare de 709.393,27 lei. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătățirea eficienței energetice  prin utilizarea energiei din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul Companiei de Apă Buzău.

Centralele fotovoltaice instalate la Stațiile de Tratare Apă Uzată Buzău și Râmnicu Sărat au fiecare câte 606 panouri PV de 660 WP și vor produce, în aproximativ 20 de ani, peste 20.000 de MWh energie electrică, aceasta însemnând producție netă totală, cu reducerea gazelor cu efect de seră de peste 7.000 de tone de CO2, raportat la aceeași perioadă. La Stația de Tratare Apă Potabilă de la Padina centrala fotovoltaică are 75 de panouri PV de 660 de WP, cu o producție netă de energie electrică de peste 1.200 MWh în 20 de ani, cu o reducere a gazelor cu efect de seră de aproximativ 350 de tone în 20 de ani”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul oficial al Companiei.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker