Actualitate

Week-end la Muzeul Județean

Daniel DRÂMBU

Te-ai săturat de fotoliul în care îți petreci timpul liber uitându-te la filme? Nici restaurantul nu-ți mai face cu ochiul? Vremea nu este prietenoasă plimbărilor? Atunci hai la Muzeul Județean Buzău, care te așteaptă tot sfârșitul de săptămână cu expoziții de arheologie, istorie, artă și etnografie.

  • În week-end, la Muzeul Județean Buzău, pot fi vizitate două expoziții temporare: „Spațiul Proletar”, semnată de artistul Vladimir Păun-Vrapciu, și „Moșteniri colecționate”, ce reunește lucrări de pictură din colecția privată a familiei Patrick Popescu. Vladimir Păun-Vrapciu spune despre expoziția „Spațiul Proletar” că „ia naștere odată cu primul performance art al expoziției <Spațiul>, ce a fost prezentată în premieră la Muzeul Județean Buzău, în anul 2021, și care a fost vernisată în câteva instituții culturale de prestigiu naționale și internaționale, precum Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti și Galeria Saphira & Ventura din New York. Expoziția <Spațiul> s-a bucurat şi de patru performance art la: Bucureşti, Roma, New York şi Veneţia. Performance Art 1 de la Bucureşti – 2021 este momentul în care a început documentarea și cercetarea la nivel social în conexiune și prin intermediul obiectului de artă ce a fost adus în mijlocul clasei proletare și anume a muncitorilor din ramura industrială a construcțiilor civile. Documentarea și cercetarea acestei expoziții s-a derulat pe o perioadă de 18 luni”. Proiectul expozițional „Moșteniri colecționate” valorifică lucrări de artă deținute de familia Patrick Popescu și semnate de artiști români din secolul al XX-lea, precum Corneliu Drăgan Târgoviște, Alexandru Poitevin-Scheletti, Rudolf Schweitzer Cumpăna, Mihai Coțovanu, Mișu Teișanu, Micaela Eleutheriade, David Alexandru, Nicolae Blei, Alexis Macedonski, Eugenia Filotti Atanasiu, Vladislav Nagronov, Maria Jarda, Francois Gall, Hrandt Avachian, Ion Carchelan, Ion Popescu Negreni și Petre Bulgăraș.
  • La Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă” este deschisă expoziția temporară „Batista tradițională și rolul ei în limbajul nonverbal al dragostei”. Batista tradițională era prezentă în toate momentele importante din viața omului, însă unul din rolurile sale inedite era acela de mesageră a iubirii. Așa cum furca de tors, realizată cu multă migală de flăcăul îndrăgostit și dăruită fetei iubite, însemna intenția de căsătorie, tot așa batista, cusută cu delicatețe de către fată și dăruită băiatului iubit, avea semnificația unei declarații de dragoste. Expoziția cuprinde batiste din colecțiile Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă”, Muzeului Olteniei Craiova, Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, precum și din colecția personală a doamnei Rodica Petre.

Vă așteptăm la muzeu!

Daniel DRÂMBU este muzeograf la Muzeul Județean Buzău

Articole similare