Actualitate

Zile de foc pentru pompierii buzoieni. La propriu

Zile de foc pentru pompierii buzoieni în adevăratul sens al cuvântului, pentru că, odată cu venirea primăverii, au revenit și arderile de vegetație uscată scăpate de sub control. Anul trecut, în aceeași perioadă, un număr impresionant de efective din Buzău, Prahova și Vrancea se luptau cu un incendiu pe Dealul Istrița, care afectase peste 500 hectare de vegetație uscată, 50 hectare de pădure de pin pe raza comunei Breaza și șase pe raza comunei Pietroasele. Abia după intervenția a două avioane Spartan C-27 din cadrul Bazei 90 Otopeni a fost lichidat complet ultimul focar.

Și week-end-ul acesta, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Neron Lupașcu” au fost chemați la stingerea incendiilor de vegetație uscată din mai multe localități din județ. Vinerea trecută, pompierii au intervenit la Livada Mare, pentru stingerea unui incendiu care se extinsese pe un hectar, și la Balta Albă, unde fuseseră afectate 20 hectare de vegetație uscată. Sâmbăta trecută, aceștia au intervenit la Vintilă Vodă (cinci hectare) și la Pâclele (cinci hectare). Duminică, efectivele ISU Buzău au ajuns la Beceni (70 hectare), Buda Crăciunești (două hectare) și Luciu (15 hectare).

Forțe și mijloace din cadrul ISU Buzău au intervenit și marți pentru stingerea unor incendii de vegetație uscată pe raza localităților Pâclele și Limpeziș din județul Buzău, respectiv Tinoasa și Dumitreștii-Față din județul Vrancea. Au ars aproximativ 40 de hectare la Tinoasa, aproximativ 20 de hectare, inclusiv o locuință 30 de mp la Dumitreștii-Față, aproximativ 4.000 mp la Luciu și aproximativ 2.500 mp la Pâclele.

Ca și anul trecut, pompierii buzoieni fac apel la oameni să nu mai dea foc la întâmplare vegetației uscate, ci să țină cont de câteva reguli importante. Desfășurarea arderii se va face numai pe timp de zi și în condiții meteorologice fără vânt, iar colectarea în grămezi a vegetației uscate și a resturilor vegetale se va face în cantități, astfel încât arderea să poată fi controlată. Executarea arderii se va face în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile.

De asemenea, este importantă și curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de cinci metri, asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii și stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

Pompierii buzoieni mai transmit că este deosebit de important ca oamenii să nu  acopere cu pământ focarele, ci să anunțe de îndată la numărul unic de urgență 112 orice început de incendiu și să acorde sprijin autorităților locale și pompierilor în stingerea incendiilor de vegetație uscată sau la fondul forestier.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker