Politic

Vrea Avrămescu pace cu Toma?

Nebănuite sunt căile educației, dat fiind că drumurile a doi rivali politici de la Buzău, primarul Constantin Toma și președintele organizației județene a Partidului Național Liberal, Gabriel Avrămescu, s-au intersectat în cadrul târgului educațional organizat la începutul lunii de Universitatea „Dunărea de Jos” Galați. După ce, de-a lungul timpului, cei doi și-au adresat fel de fel de vorbe, unele fără legătură cu politica, dar toate, fără excepție, pornite din spatele Hotelului Pietroasa spre Palatul Comunal, cele mai multe pro aceștia au ajuns să stea la aceeași masă în cadrul evenimentului, fiind invitați de reprezentanții universității gălățene.

Binele tinerilor mai presus de orgoliile politice

Dacă tot s-au întâlnit și au stat la câțiva centimetri unul de celălalt, primarul Toma și deputatul Avrămescu au reușit să închege și o discuție, subiectul comun fiind tocmai educația. Invitat la Campus TV, președintele PNL Buzău a declarat că a reușit să discute „în premieră” cu Constantin Toma despre crearea unor oportunități de dezvoltare pentru tineri, astfel încât să oprească exodul acestora către orașele mari, unde există centre universitare și locuri de muncă atractive.

„Eu cred că atunci când vorbim despre viitorul copiilor și despre viitorul unei întregi generații, trebuie să lăsăm orgoliile politice deoparte și chiar am discutat cu domnul primar despre proiectul pe învățământ dual de la Buzău. Trebuie să recunosc, este prima discuție de doi ani de zile încoace. Este o premieră și cred că putem să avem o discuție, cel puțin în zona aceasta de educație, pentru că dacă nu vom reuși să mișcăm lucrurile împreună, nu va ajuta pe nimeni. În discuția pe care am avut-o, dumnealui a spus că va pleca la o discuție cu ministrul Educației, cu doamna Deca. Eu zic că e un prim pas, trebuie să avem aceste discuții uitându-ne la viitorul orașului, că nu va ajuta pe nimeni dacă orașul ăsta va rămâne fără tineri care pot să creeze plusvaloare aici. Degeaba facem proiecte multe pe bani foarte mulți, dacă nu va avea cine să beneficieze de ele”, a declarat Gabriel Avrămescu.

Deputatul liberal a mai spus că timpul scurt nu a permis abordarea altor subiecte, însă calea de comunicare dintre cei doi pare a fi fost trasată, așa încât pe viitor vor putea fi inițiate discuții și despre alte subiecte de interes. Cu toate acestea, președintele Avrămescu susține că nu va renunța la a critica municipalitatea atunci când va fi cazul și, deși își doresc cam aceleași lucruri, cei doi lideri văd lucrurile diferit, prin prisma doctrinelor pe care le urmează.

„Altceva n-am mai pus la cale, dar cred că putem să inițiem și acel dialog pe proiectele despre care am vorbit, mă refer la parcul industrial. Iată că e primul pas făcut, cu educația, este dup-aia proiectul acesta cu Trans Bus, care deservește toate localitățile din jur pentru agenții economici (…) Pe de altă parte, nu văd nimic rău în a critica atunci când există lucruri care sunt făcute în zona de administrație, care nu sunt făcute corect, din punctul nostru de vedere”, a mai adăugat Avrămescu.

Discuțiile despre scenariile politice, deocamdată premature

În ceea ce privește o posibilă susținere a primarului Toma la alegerile de anul viitor, în cazul în care ar fi vorba despre candidaturi comune ale social-democraților și liberalilor, președintele PNL Buzău a ezitat să dea un răspuns clar și a declarat că deocamdată această variantă reprezintă unul dintre multele scenarii vehiculate la ora actuală, dar este „prematur” să se pronunțe în legătură cu subiectul.

„Nu am avut timp pentru mai multe discuții (…) Și domnul primar e un om matur, și eu sunt un om matur, și înțelegem foarte bine cum e treaba cu zona asta de proiecte și de opinii diferite (…) Este prematur să discutăm (despre susținerea lui Constantin Toma la alegerile de anul viitor, n.red.). Nu cred că se pune problema, în momentul acesta, de aceste liste comune despre care se tot vorbește. Sunt scenarii, cum sunt și cele legate de comasarea alegerilor, cum sunt și acestea legate de liste comune sau de alianță. Nu avem de unde să știm cum vor evolua lucrurile în următorul an”, a mai spus liderul liberal de la Buzău.

Nu de aceeași ezitare au dat dovadă liberalii în urmă cu câteva luni, când anunțau că au efectuat un sondaj de opinie, în urma căruia reieșea că ei sunt pe plus în ochii votanților, iar social-democrații pe minus. „Din rezultatele sondajului, pe municipiul Buzău, PNL Buzău este în creștere cu 50 la sută față de rezultatul de la parlamentarele din 2020, în jur de 22 (de procente, n.red.). Sondajul e făcut de o firmă respectabilă. Confirmă tendința ultimilor ani, partidul care guvernează de 33 ani la Buzău este în scădere, așa cum a fost în scădere din 2016 încoace. Dacă ne uităm pe sondaje, e în scădere continuă și rezultatele de la referendum, 10 la sută, cred că se înscriu în aceeași tendință. (Constantin Toma, n.r.) e pe la 50 la sută (…) Eu sunt foarte bine în sondaj, la nivelul așteptat. Sunt pe podiumul partidului și aștept ca domnul președinte Avramescu să decidă când va fi momentul să prezinte sondajul”, spunea, în urmă cu câteva luni, prefectul Daniel Țiclea, într-o emisiune la Campus TV.

Între timp, președintele organizației municipale a PNL, senatorul Vlad Pufu, a ieșit în spațiul public spunând că „noi, la Buzău, pentru deciziile naționale, aproape nu avem niciun cuvânt de spus. Suntem penultima organizație din țară a PNL, după scorul electoral. Iar PSD-ul e atât de puternic la Buzău…”, ceea ce înseamnă că, în cazul în care se va lua decizia candidaturilor comune, liberalii buzoieni ar putea fi puși în situația de a-l susține fix pe cel pe care l-au atacat cel mai mult, primarul Toma.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare