Monden

VIDEO | Voltaj, piesă-omagiu pentru regretatul Vali Sterian

,,Deși, în prezent, majoritatea a trecut printr-o perioadă diferită și puțin dificilă, ce ne-a pus la încercare din toate punctele de vedere, iar iarna s-a instalat încet-încet, cu temperaturile sale reci, se poate privi către viitor cu credință, știind că orice sezon rece are un sfârșit, iar primăvara va veni numaidecât!”, acesta este mesajul transmis de noua piesă prelucrată de trupa Voltaj, în care a fost inclusă și vocea buzoianului Vali Sterian. „Anotimpuri” este o piesă cu un mesaj puternic, despre speranță și bunătate și a fost realizată și lansată special acum, de sărbători. Ideea a fost a toboșarului trupei, Oliver, care este fiul folkistului buzoian.

,,Piesa «Anotimpuri», aparținând lui Vali Sterian și refăcută de noi, e un proiect emoționant prin prisma faptului că Oliver, toboșarul nostru, este fiul regretatului artist. Am folosit vocea lui Vali, păstrată în studio, și lansăm această piesă într-un moment în care considerăm că mesajul ei redevine foarte actual. În același timp, videoclipul piesei este unul inedit, fiind un videoclip de animație. Sperăm ca cei care vor asculta această piesă să simtă această emoție specială pe care noi o simțim la fiecare ascultare’’, a povestit Călin Goia.

De-a lungul timpului, trupa Voltaj a lansat hituri precum „Pic, pic”, „Dă vina pe Voltaj”, „Și ce”, „Meci de box”, „Mi-e dor de”, care au adunat zeci de milioane de vizualizări pe YouTube. În februarie, Voltaj a cucerit inimile fanilor cu „Doar pentru ea”, o declarație de dragoste pusă pe note muzicale, iar de 1 iunie trupa a lansat „Copile”, o piesă prin care trebuie să ne amintim cu toții că suntem copii și că ne putem bucura la fel ca cei mici. Între 3 și 5 decembrie, Voltaj a susținut mai multe concerte, atât în Toronto, cât și în Montreal.

Valeriu Octavian Sterian (născut la 21 septembrie 1952, la Râmnicelu, decedat la 16 septembrie 2000, la București), cunoscut ca Vali Sterian, a fost un muzician, cântăreț și compozitor român de muzică folk și rock. A fost unul dintre liderii generației care a pus bazele folkului românesc, cea din anii ’70. Remarcându-se deopotrivă ca muzician și poet, Vali Sterian a adus contribuții majore în dezvoltarea genurilor folk și folk-rock în România, dar și în realizarea fuziunii între starea și mesajul exprimate de versuri și linia melodică folk-rock. Iubitor de protest și cu un spirit acid, Sterian a reprezentat un segment artistic practic neîntâlnit în întreg peisajul muzicii românești. Pendulând între ironie și cinism, a criticat constant în cântecele sale lipsa de orientare a omului societății contemporane, nedreptatea, subproducțiile muzicale și de critică ale vremii sau ororile determinate de Războiul Rece.

De-a lungul activității sale a colaborat cu importanți muzicieni români precum Dan Andrei Aldea, Alexandru Andrieș, Nicu Alifantis, Doru Stănculescu, Mircea Bodolan sau Maria Gheorghiu. A cântat pe aceeași scenă cu nume sonore ca Joan Baez și Cliff Richard și a sprijinit mulți tineri muzicieni de folk, rock sau pop.

 

Articole similare