Cultură

Vioara „Diavolului” ajunge și la Buzău

Timp de trei luni, România stă sub arcușul „Diavolului”. Clasic, rock sau folk? Toate la un loc, într-un stil imposibil de definit și sub cupola unui singur nume: Farfarello! Cap de afiș: Mani Neumann, supranumit și Der Teufelsgeiger (Violonistul Diavolului), considerat cel mai „sălbatic” violonist al Germaniei, revine în țară alături de Ulli Brand și Urs Fuchs pentru a prezenta albumul Krönung, probabil ultimul material de creație al grupului Farfarello.

Pentru foarte mulți artiști, momentul pandemiei a însemnat un punct de cotitură și probabil cel mai greu moment al carierei. Farfarello a schimbat prefixul în mijlocul acestui haos: 40 de ani de la înființare, o aniversare pe care nu a apucat să o sărbătorească… Contextul a dat naștere albumului Krönung și filmului biografic Glücksuche im Lockdown – Auf den Spuren Leopardi’s (Căutând norocul în lockdown – pe urmele lui Leopardi), a cărui premieră va avea loc în cinematografele din Germania în luna martie.

După 40 de ani de activitate, stilul inconfundabil și energia debordantă a membrilor formației au făcut ca sălile de concert să fie sold-out. Concertele din România vor debuta cu noile compoziții din albumul aniversar, prezentat în premieră pe scenele autohtone. „De ce Krönung? Acest nume înseamnă că cineva îți așază o coroană pe cap, te încoronează. Înseamnă că primești o recunoaștere pe care o meriți… Noi am făcut asta pentru noi înșine. Ne-am oferit asta, după 40 de ani de carieră”, definește Mani Neumann acest material discografic.

Turneul național Krönung a început în vestul României, în luna februarie, mai exact pentru publicul din orașele Oradea și Arad. Nu au lipsit de pe lista concertelor nici Banatul și nici Transilvania, la ale cărui porți „Diavolul” a bătut în februarie și martie – la Timișoara, Reșița, Cluj-Napoca, Sibiu etc.

Evenimentul din Buzău va avea loc la No Limit sâmbătă, 4 martie, începând cu ora 20:00. Rezervările pot fi făcute la numărul de telefon 0723 429 264, iar biletele pot fi achiziționate de la organizatorii evenimentului la același număr de telefon sau online pe ambilet.ro.

Farfarello, promotoare a unui stil muzical unic

Trio Farfarello înseamnă în primul rând vioară, blockflöte, chitare acustice pe 6 și 12 corzi, percuție & bass. Mani Neumann (vioară, blockflöte) și Ulli Brand (chitară), membrii fondatori ai trupei Farfarello, au reușit ca în 40 de ani de activitate să obțină recunoaștere europeană și internațională. Stilul muzical abordat este unic, așa încât orice descriere convențională devine imposibilă.

Prin muzica lor, Farfarello creează un sunet arhaic, brut, eliberat de clișee, fiind o combinație de folclor est – european și influențe contemporane: muzică tradițională, jazz, rock și muzică clasică. Din 1982 și până acum, Farfarello a lansat 18 albume, 4 DVD-uri și a participat la peste 3.500 de concerte în toată lumea. Mani Neumann și Ulli Brand au adus pe scenă, în diferite formule muzicale (trio, quartet și chiar orchestre simfonice), nume mari ale genului precum celebrii toboșari Mike Barsimanto, Herb Quick și Chris Thompson (Manfred Mann’s Earth Band).

Mani Neumann, supranumit și Der Teufelsgeiger (Violonistul Diavolului), este considerat un maestru al viorii și blockflöte. Modul său de a interpreta – melancolic, sălbatic ori excitant -, este întotdeauna autentic, nonconformist și imposibil de copiat. Mani este cunoscut în România și ca urmare a activității sale de violonist în legendara formație Phoenix în cadrul căreia a cântat din anul 1978. A fost onorat cu premiul MTV – Lifetime Award și decorat de Preşedintele României cu ordinul „Meritul cultural” în gradul de „Cavaler” pentru merite culturale deosebite aduse României. Din 1982 cântă împreună cu Ulli Brand în formația Farfarello.

Articole similare