Actualitate

FOTO / Workshop despre fake-news cu jurnalista râmniceană Ramona Vlad

Centrul Europe Direct Râmnicu Sărat, în colaborare cu redactorul publicației online „Gazeta Râmniceană” Ramona Vlad, au organizat  joi, 8 februarie, la Centrul de Tineret FORTES, un workshop de educație media în era digitală denumit „Descifrează știrile”. La eveniment au fost prezenți 20 de elevi ai instituțiilor de învățământ din municipiul Râmnicu Sărat, interesați de dezvoltarea abilităților de educație media și de creșterea nivelului de conștientizare a importanței informațiilor veritabile.

„Acum, mai mult ca oricând, în era informației și digitalizării, este esențial să devenim consumatori critici de știri. Pentru a conștientiza ce înseamnă manipularea media și cum putem distinge între informațiile reale și dezinformări, am organizat și coordonat acest workshop”, spune Ramona.

Cursanții au avut ocazia să învețe despre cum să recunoască știrile false, cum să evalueze calitatea și credibilitatea sursei, să deosebească faptele de opiniile personale ale jurnaliștilor, dar și ce știri promovează publicațiile cu privire la alegerile europarlamentare.

În cadrul workshopului, cursanții au învățat despre structura unei știri standard, iar după acest model au redactat un articol care va fi publicat în Gazeta Râmniceană. Jurnalista râmniceană a propus elevilor  tratarea unui subiect care generează multe comentarii pe reţelele media sau de socializare, respectiv ştirile false (fake news, deep fake). De altfel, fenomenul care se manifestă cu intensitate în mediul virtual a intrat şi în atenţia instituţiilor statului cu preocupări în identificarea falsificatorilor de informaţii. La această activitate, cursanții au primit bileţele cu sfaturi pentru recunoașterea și depistarea dezinformării și evitarea titlurilor senzaționaliste, care încearcă să atragă atenția și să genereze clicuri. Totodată, au aflat care sunt avantajele sau dezavantajele meseriei de jurnalist și cum arată o zi din viața unui reporter.

 

Articole similare