Economic

Vin proiectele în agricultură. Câte șantiere se pregătesc la Buzău

Agricultura, cu precădere ramurile legumiculturii, pomiculturii sau cea de creștere a animalelor, beneficiază de sprijin nerambursabil în această perioadă, iar antreprenorii pot înființa, în orice loc de pe teritoriul țării, sere de legume, de fructe sau ferme de animale.

La nivel național sunt peste 250 de proiecte în sectorul agricol care sunt în diverse stadii de dezvoltare, potrivit unei analize economedia.ro. Uniunea
Europeană pune la dispoziție fonduri substanțiale pentru dezvoltarea rurală, iar afacerile agricole au intrat inclusiv în atenția marilor companii din tehnologie, dispuse să finanțeze startup-uri cu activitate în agricultură. Cele mai multe proiecte agricole au fost înregistrate în Satu-Mare (21), Bihor (15) și Constanța (13).

Printre proiecte cu o finanțare mare se numără o fermă de găini în județul Bihor, cu o valoare estimată la peste 37 milioane lei, și o fermă de bovine și spațiu de procesare în județul Olt, cu o investiție estimată la peste 8 milioane de lei. În județul Argeș e în lucru o hală de depozitare agricolă și celule tip siloz pentru cereale, cu o valoare estimată la peste 3 milioane de lei.

Și în județul Buzău se investește în agricultură, șase proiecte fiind deja în derulare. De asemenea, agricultura buzoiană a fost „pe val” și în anul 2021, atunci când numărul firmelor din domeniu care au intrat pe piața din Buzău a fost în creștere semnificativă. Concret, pe tot parcursul anului 2021 au fost înregistrate 2.237 de societăți noi, în creștere cu 19,37 la sută față de anul trecut. Doar în luna decembrie, în Buzău au fost înregistrate 98 de firme. La nivelul Regiunii Sud-Est, din care face parte și județul Buzău, 41 de proiecte sunt în derulare în domeniul agricol. Cele mai multe sunt în Tulcea (14), iar cele mai puține în Vrancea (2). În Brăila, la fel ca și în Buzău, sunt în derulare șase proiecte, în timp ce în Galați și Constanța sunt așteptate trei, respectiv zece proiecte în domeniul agricol.

„Cifrele arată că în 2021 agricultura a ocupat primul loc în topul industriilor cu cele mai mari creșteri procentuale ale numărului de companii nou-înființate – 262%! Așadar, startup-urile din domeniul agricol au nevoie de foarte multă susținere”, declara Andrei Dudoiu, Managing Partner în cadrul SeedBlink.

Agricultura este unul dintre sectoarele-cheie ale anului 2022, alături de IT și construcții. Mai mult, domeniul agriculturii a intrat și în vizorul jucătorilor din piața de tehnologie, fiind lansate startup-uri menite să sprijine agricultura românească. Printre startup-urile care s-au înscris se numără proiecte de tip marketplace, proiecte din zona agrifood sau de optimizare a proceselor din ferme.

„Ca nivel al investițiilor, se observă o ușoară reticență în domeniul de construcții, ca urmare a situației tensionate de la graniță. Pe fondul acestei situații de incertitudine, investitorii par să fie mai precauți. Totuși, fiind un sector de nișă, observăm că dinamica se păstrează, iar cifrele sunt destul de apropiate de cele înregistrate în anii precedenți”, spune Mihaela Ghiorghiu, specialist PR la IBC Focus.

Cele mai multe dintre proiectele în lucru sunt cu finanțare privată – 167, doar șase sunt cu finanțare publică și alte 84 beneficiază de finanțare mixtă (public-privată). Mare parte beneficiază de fonduri europene, acestea fiind contabilizate tot în secțiunea „finanțări publice”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker