Politic

Ciolacu, contre cu Rafila pe tema SMURD

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, joia trecută, că serviciul de urgență SMURD, organizat de Raed Arafat la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), trebuie să treacă de la Ministerul de Interne la Ministerul Sănătății. Rafila a subliniat că Ministerul Sănătăţii este cel care poartă responsabilitate pentru activitatea medicală, „atât în faţa profesioniştilor din sănătate, cât şi în faţa opiniei publice”.

„Am reuşit să ţinem sub control acest val cinci al pandemiei care a avut în mod evident cifre mult mai scăzute de mortalitate şi de cazuri grave în spitale. Am reuşit să testăm mai mult şi vreau să vă mulţumesc pentru acest lucru. Toate aceste lucruri trebuie să facă parte dintr-o gândire integrativă la nivelul Ministerului Sănătăţii. Mă bucur că avem parteneri profesionişti la nivelul DSU. Este domnul doctor Arafat, care cu asta s-a ocupat în ultimii 30 de ani. În mod evident, discutăm despre o activitate medicală, iar o responsabilitate atât în faţa profesioniştilor din sănătate, cât şi în faţa opiniei publice este a Ministerului Sănătăţii. Sunt partenerii noştri. SMURD este o structură a DSU care şi-a făcut foarte bine datoria. Întotdeauna le voi mulţumi public pentru ceea ce fac, dar integrarea serviciilor de urgenţă cu celelalte servicii de urgenţă prespitalicească pe care le oferă sau UPU sau compartimente de primiri urgenţe cu celelalte activități ale sistemului sănătate este absolut necesară. Ele nu funcţionează separat. Trebuie să funcţioneze integrat, iar lucrul ăsta trebuie să fie o politică de sănătate a statului român care nu trebuie să ţină cont de persoanele care, într-un mod sau altul, ocupă o poziţie de demnitate publică în aceste domenii, ci trebuie să ţină cont de nevoia oamenilor din România de a beneficia de servicii de sănătate. N-aş vrea să fie interpretat. Am recunoscut public toate meritele domnului Arafat, care a făcut o treabă excelentă în organizarea serviciilor medicale de urgenţă, dar ele trebuie integrate la nivelul Ministerului Sănătăţii şi cred că lucrul ăsta este clar pentru toată lumea”, a declarat joi ministrul Sănătăţii, prezent la sediul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

Şeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat, nu este de acord cu afirmațiile lui Rafila și consideră că o astfel de schimbare nu ar face decât „să slăbească sistemul şi să strice ce s-a construit”.

La rândul său, preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, exclude ideea de a susţine „distrugerea” actualului sistem de urgenţă din România. Întrebat joi seară, la Antena 3, de ce vrea ministrul Sănătăţii să distrugă Departamentul pentru Situaţii de urgenţă, Marcel Ciolacu a răspuns: „Doamne fereşte! Nu cred că-şi doreşte aşa ceva domnul Rafila şi cred că nu s-a exprimat corect”.

El a elogiat activitatea şefului DSU, Raed Arafat: „Eu, este exclus să susţin aşa ceva, să distrugi ceva ce funcţionează. Cu bunele şi relele fiecăruia dintre noi, şi ale mele, şi ale domnului Rafila… Domnul Raed Arafat a avut o performanţă în ceea ce priveşte UPU şi sistemul de urgenţă. E ceva ce performează, este eficient şi este datorită lui Raed Arafat. Haideţi să spunem adevărul! Omul care a reinventat UPU şi sistemul de urgenţă, SMURD-ul, este Raed Arafat. Să fim corecţi! Cum să strici aşa ceva?”, a arătat Ciolacu.

 

Articole similare