Economic

Vin mai puțin, dar mai bun și mai… scump

An bun pentru viticultorii buzoieni

Sectorul viticol din România începe să își revină după pandemie. Anul 2022 este unul bun pentru producția de vinuri, spun viticultorii, în timp ce producătorii de țuică, gemuri și alte produse din prune sunt afectați de producția slabă de fructe din acest an.

Anul acesta, producția de vin va fi una de calitate, chiar în condițiile în care cantitativ va fi mai mică decât anul trecut. Producțiile din Dealu Mare au fost printre cele mai afectate de secetă.

„Și anul trecut și anul acesta a fost un an bun, să zicem, pentru viticultură, anul trecut ceva mai bun, anul ăsta cu o producție mai mică din cauza secetei, în special în județele din sudul Moldovei, în Dealu Mare cu precădere, unde producția a fost la jumătate. Totuși, suntem aproape, dacă în ficare an făceam o producție de aproximativ 5,3 – 5,4 milioane de hectolitri, anul acesta ne apropiem de o producție de 5 milioane de hectolitri. Avem o producție foarte bună, o calitate foarte bună, se dezvoltă ecoturismul”, explică directorul executiv al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicolă, Cornel Dicu.

Urmează însă prețuri mai mari: costurile la vinul îmbuteliat s-au majorat cu aproximativ o treime. Scumpirile sunt generate de prețul în creștere al sticlei și în general al energiei. „Viticultorii și cei care produc și comercializează vinuri nu cresc prețurile, în schimb imputurile cresc cu 34 la sută per total. Și în plantații și în crame se consumă foarte multă energie, în principal costul la sticle, se estimează o creștere de 35-40 la sută o creștere per bucată, la fiecare ambalaj din sticlă”.

România are o suprafață de aproximativ 180.000 de hectare cultivată cu viță de vie, iar 13 la sută din această suprafață se regăsește în județul Vrancea. Ponderea este deținută de plantaţiile pentru struguri de vin, 82 la sută, iar anual țara noastră produce aproximativ cinci milioane de hectolitri de vin.

În zona Dealul Mare sunt peste 50 de crame, iar 15 dintre ele au avut vizitatori la sfârşitul săptămânii trecute. Organizatorii au pus autobuze la dispoziţia turiştilor care au dorit doar să facă degustări. Fiecare a plătit 300 de lei pentru a afla tainele a trei podgorii şi pentru a aprecia calitățile licorilor produse în zonă.

Vinurile din Dealu Mare vor ajunge anul acesta în Polonia, Franța și Italia, ceea ce înseamnă că România a început să promoveze mai bine vinul peste hotare, comparativ cu anul trecut, când sub 7 la sută din producția de vin era vândută în străinătate.

La nivel european, România ocupă poziţia a cincea la producţia de struguri, după Italia, Spania, Franţa şi Germania. Cele mai reprezentative soiuri locale de struguri sunt: Feteasca Regală, Grasa de Cotnari, Feteasca Albă, Novac, Tămâioasa Românească şi Feteasca Neagră.

De ani buni, România produce vin mult şi de calitate. Anul trecut, de exemplu, am bătut toate recordurile cu cea mai mare cantitate din istorie: peste 1.500 de milioane de litri. Din păcate, alte ţări n-au prins gustul vinului românesc, pentru că n-au avut ocazia.

Articole similare