Actualitate

FOTO | Un râmnicean aleargă 150 kilometri pe Drumul Morții

Drumul European 85 este șoseaua din România pe care se moare cel mai des. De la București la Bacău sunt 285 cruci, iar pe sensul invers, încă 279. Mai multe cruci decât borne kilometrice. Pe E85, potrivit statisticii oficiale, se moare mai des decât pe DN 1. În 2020, pe drumul care leagă Bucureștiul de Suceava și-au pierdut viața 402 oameni. Cu 16 mai mulți morți decât pe DN1, care este cu 200 de kilometri mai lung. Altfel spus, nu e zi în care o mamă, un tată, o fiică, un fiu, o soră, un frate, nu mai ajung acasă, la familie și asta pentru că nu există elemente de siguranță suplimentară.

Omul de afaceri râmnicean Cosmin Răileanu a inițiat un proiect de conștientizare asupra necesității îmbunătățirii siguranței rutiere. „E85 – Drumul Morții – Vrem parapete pentru viață!” va începe în data de 5 noiembrie, la ora 00.00. Râmniceanul va pleca din Bacău, din parcul de lângă Catedrala „Înălțarea Domnului”, și va alerga 150 km, până la Râmnicu Sărat.

„La fel ca în business, mi-am propus să nu mai acționez doar pentru mine. Următorul «munte» va fi să alerg 150 de km, de la Bacău acasă, la Râmnicu Sărat, pentru că îmi doresc să atrag atenția asupra faptului că oamenii mei din acea zonă s-au săturat de Drumul Morții. Ne este teamă când ne gândim la copiii noștri, la colegii noștri, la noi. Îmi doresc să trag un semnal de alarmă atât pentru autoritățile care ar putea învăța multe de la privat; poate că un «munte» pentru ele ar fi să își propună să facă autostrăzi, așa cum antreprenorii își propun să ajungă la o cifră de afaceri și trag pentru asta; cât și pentru participanții la trafic – grija pentru siguranța noastră, ne revine. Dacă conduci cu viteză oricât de securizat ar fi drumul, riști atât viața ta, cât și a celor din trafic”, spune Cosmin Răileanu.

El va alerga singur cei 150 de kilometri, pe ruta Bacău – Râmnicu Sărat, pe data de 5 noiembrie. Pe ultimii kilometri din traseu i se vor alătura soția sa, Elena, și cei doi copii, Augustin (10 ani) și Marina (13 ani), care îl însoțesc adesea la competițiile de alergare la care participă.

„Locuiesc la jumătatea Drumului European 85 și am fost martor la foarte multe accidente; este drumul pe care îl parcurg cel mai des și mă gândesc cu groază când plec pe acest drum că am mai multe șanse să nu ajung la destinație și mă gândesc la copiii mei, care vor deveni șoferi, mai ales că am observat că foarte mulți tineri sunt victimele acestei șosele după ce iau permisul. Până ce vom ajunge să circulăm pe autostrăzi, trebuie să găsim alte soluții. Separatoarele de benzi, acolo unde au fost deja montate, au salvat viețile multor persoane”, spune Cosmin Răileanu.

Pe platforma: https://e85.drumurilemortii.ro/ va fi updatată fiecare etapă și, de asemenea, cu ajutorul Academiei Titi Aur, vor fi puse la dispoziția publicului larg sfaturi aplicate de șofat pe drumul european E 85 și nu numai. Cei care vor să se alăture inițiativei, vor putea contribui de oriunde, alegând unde și cât vor să alerge. Tot ce trebuie să facă este să completeze un formular pe care îl găsesc pe site sau, pur și simplu, să posteze o poză în Social Media folosind hashtagurile #alergpentruviață și #E85drumulmorții.

Articole similare