Economic

Vin despăgubirile pentru calamități la fermierii buzoieni

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a demarat plata despăgubirilor pentru calamități, astfel că primele sume vor ajunge în conturile fermierilor în următoarele zile. Instituția a anunțat că au fost alimentate conturile Direcțiilor Agricole din județele Arad, Buzău, Călărași, Cluj, Dolj, Maramureș, Neamț, Sălaj și Suceava cu suma de 50.450.184 lei, iar plățile vor continua și către celelalte direcții județene, pe măsură ce este finalizată documentația necesară pentru depunerea deconturilor la MADR.

Potrivit instituției, primele sume vor ajunge în conturile fermierilor în următoarele zile, pe măsură ce fiecare direcție județeană va efectua viramentele spre beneficiari. „Iată că la scurtă vreme de la adoptarea actului normativ prin care acordăm despăgubirile pentru calamități, suntem în situația în care acordăm aceste despăgubiri, conform legii, astfel încât fermierii să aibă posibilitatea să își susțină cheltuielile efectuate în această perioadă pentru producțiile viitoare. Fermierii așteaptă aceste sume și MADR a început să le achite. Până la finalul anului vor fi plătite toate sumele cuvenite”, a declarat ministrul Petre Daea.

La Buzău seceta a lăsat urme adânci, județul fiind lovit puternic în acest an. Reamintim că în județ sunt peste 2.000 de fermieri care au depus cerere, potrivit informațiilor furnizate de către Cosmin Florea, managerul Direcției Agricole Buzău. În jur de 45.000 de hectare au fost afectate de lipsa precipitațiilor în acest an.

Potrivit Ordonanței de urgență pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant financiar acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2021 ce au fost afectate de seceta pedologică, grantul financiar unitar este în cuantum maxim de 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de sută la sută care este prevăzut în procesul – verbal de constatare și evaluare a pagubelor. La Buzău nu sunt mulți fermieri care se află în această situație. „Sunt 2.200 de procese verbale, 2.300, fiecare cu procentele lui, dar cu sută la sută nu prea sunt”, a declarat pentru OPINIA, Cosmin Florea.

Cum se calculează despăgubirile

Compensaţiile acordate ca ajutor de stat sub forma de grant financiar unitar pe hectar pentru fiecare cultură afectată reprezintă maxim 40 la sută din cheltuielile eligibile, respectiv maxim 40 la sută din cheltuielile tehnologice prevăzute în tehnologiile cadru la culturi din recolta 2021-2022, realizate de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală (ICEADR).

Grantul financiar unitar este în cuantum maxim de 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de sută la sută care este prevăzut în procesul-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor. Dacă gradul de afectare prevăzut în procesul-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor este cuprins în intervalul 30 la sută până la sută la sută, cuantumul grantului financiar unitar care se poate acorda se diminuează procentual corespunzător şi se obţine prin înmulţirea cuantumului maxim cu procentul de afectare prevăzut în procesul-verbal.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker