Actualitate

FOTO – VIDEO / Buzoianca Alexia Tatu, premiată la Gala Valori 2022, organizată de Newsweek România

Sabin Orcan, directorul general al Newsweek România

Un profesor de matematică, o tânără sportivă, o doamnă care și-a pus viața în slujba copiilor neajutorați, o sensibilă artistă, o delicată balerină și o kinetoterapeută care lucrează cu copii loviți de soartă au fost stelele Galei Valori 2022, organizată de Newsweek România, scrie publicația condusă de jurnalistul buzoian Sabin Orcan.

„De la bun început am spus că noi, Newsweek România, vrem să fim altfel. Așa că suntem singura publicație din România care nu premiază VIP-uri, politicieni sau celebrități. Noi am ales să premiem oameni talentați, dar oameni obișnuiți ale căror reușite, din păcate, sunt trecute adesea cu vederea. Și vă garantez că sunt mii de astfel de oameni în România. Mă bucur că am reluat această tradiție după doi ani de pauză forțată din cauza pandemiei, pentru că oricât ar evolua tehnologia, nimic nu poate înlocui căldura unei strângeri de mână. O să vedeți că și premianții din acest an au povești de viață extraordinare”, a spus Sabin Orcan, directorul Newsweek România. Și poveștile au început să curgă.

Profesorul care scoate olimpici la matematică pe bandă rulantă

Elevii pregătiți de Vasile Solcanu, profesor de matematică într-un sat din Suceava, se califică, an de an, la Olimpiada Naţională de Matematică, dar şi la Concursul Naţional de Matematică „Olimpiada Satelor din România”. Cu umor, profesorul le-a mulțumit tuturor elevilor lui pentru că l-au suportat atâția ani. În 2005, Vasile Solcanu a înfiinţat şi un concurs interjudeţean de matematică numit „Acolada”, destinat copiilor din mediul rural. Profesorul spune că matematica îi pregătește pe elevi pentru viață, nu doar pentru socotit.

O tânără campioană la Wimbledon, premiată pentru performanță în Sport

Buzoianca Alexia Tatu are 14 ani și este câștigătoarea trofeului de Grand Slam de la Wimbledon, din anul acesta, la categoria sa de vârstă. A început să practice tenisul din întâmplare, la vârsta de 6 ani, când în urma unei vizite la o sală de tenis din Buzău a cerut părinților să o înscrie la cursuri. În scurt timp s-a dovedit a fi un copil foarte talentat, iar după multă muncă și perseverență au apărut și rezultatele. Cea mai recentă realizare a fost trofeul de Grand Slam de la Wimbledon, de anul acesta.

Mamă adoptivă pentru trei copii încă de la 19 ani

La 19 ani, în primul an de facultate, Caty Roos a devenit mama adoptivă pentru trei copii care aveau nevoie urgentă de cineva care să aibă grijă de ei. A petrecut jumătate din viață investind în copiii în care alții nu cred. A inființat Asociația Eltera și sprijină copiii, recuperându-i din cerșetorie construindu-le case și organizează programe de suport educațional în școli și în spații private. Ajută copii din satele Brașovului cu haine, mâncare, rechizite și alte donații strânse. Pentru toate lucrurile frumoase pe care le face, Caty Roos a primit Premiul pentru Implicare Socială.

Curajoasa artistă Daniela Kiss-Iakab

Lacrimile curajoasei tinere de 18 ani, care a avut puterea să apeleze la numărul Copilului, 119, pentru a solicita ajutor, au ajuns în sufletul tuturor celor prezenți atunci când Danielei Kiss-Iakab i-a fost înmânat Premiul pentru Creativitate. A fost un moment în care emoțiile nu au mai putut fi stăvilite, un moment care ne-a arătat încă o dată că oamenii curajoși pot merge mai departe indiferent de greutățile vieții. Daniela Kiss- Iakab este pasionată de pictură și literatură, iar talentul ei nu poate fi dezvoltat din cauza lipsurilor materiale. Lucrările sale au fost expuse în cadrul unui concurs național, „Călătoria talentelor”, ediția a V-a, unde s-a clasat pe locul 5 din 120 de participanți.

Daniela Kiss- Iakab a avut curajul să ceară ajutorul Direcției Generale de Asistență Socială și Proteția Copilului Sector 6. A apelat numărul copilului 119 și a solicitat ajutor, conștientizând că nu poate evolua în condițiile de presiune psihică și fizică din viața ei de acasă. Chiar dacă acum se află într-un centru de plasament și nu are susținerea unei familii, Daniela are dorința și ambiția de a merge cu succes mai departe.

Învață și caută să fie la curent cu noutățile din domeniu medical, pentru că își dorește să devină medic, dar și să-și dezvolte abilitățile personale plastice prin art terapie.

Daria Ene, copilul pentru care baletul e totul

La 14 ani, Daria Ene este câștigătoarea mai multor concursuri interne și internaționale. Trăiește pentru balet, respiră balet și își dorește să ajungă cât mai sus în această carieră. A participat, ori de câte ori a avut posibilitatea financiară, la concursuri și alte activități școlare și extracurriculare. Doar în acest an a participat și a obținut locul 1 sau 2 la opt concursuri mari de dans, naționale și internaționale.  Daria Ene a primit cu grație premiul pentru Performanță în Arte.

Kinetoterapie socială pentru copiii cu dizabilități

Andreea Sava a urmat cursurile facultății de Terapie Sportivă la Universtiatea din Bedfordshire, UK, împreună cu soțul său, însă cei doi au hotărât să se întoarcă în țară şi să deschidă o clinică de kinetoterapie și recuperare medicală. Kinetic Hub este o întreprindere socială care, în momentul de față, îşi desfășoară activitatea socială pentru copiii cu TSA (tulburări de spectru autist) sau cu alte tipuri de retard psiho-motric. Preocuparea soților Sava a fost să crească accesibilitatea acestor tipuri de servicii și pentru copiii care au o situația financiară dificilă. Andreea Sava a primit Premiul pentru Antreprenoriat Social.

Este de remarcat faptul că printre invitații Galei Valori 2022 s-a aflat și Adrian Zuckermann, fostul Ambasador al Statelor Unite la București. 

Preluare „Newsweek România

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker