Economic

Viile buzoiene urcă România în topul european al vinurilor

Vinurile românești devin tot mai apreciate în țările din Europa, aceasta și în condițiile creșterii producției de la un an la altul. De exemplu, anul trecut producția românească de vin a crescut cu 16 la sută, în vreme ce în țări cu tradiție, precum Franța sau Spania, s-a înregistrat o scădere.

În România nu se investește doar în vița de vie, ci o parte din profit este investit și în crame, astfel încât acestea să poată fi vizitate de turiști. România are aproximativ 260 de crame și doar un sfert dintre acestea sunt vizitabile, fie că au doar sală de degustări sau și-au amenajat un restaurant și locuri de cazare.

În zona Dealu Mare, care se întinde între județele Prahova și Buzău, sunt cele mai cunoscute crame care fac turism viticol, dar și cele mai compacte. În zona Buzăului sunt cramele: Domeniile Franco Române (Săhăteni), Domeniile Blaga (Fințești), Crama Aurelia Vișinescu/Domeniile Săhăteni sau Crama Lacerta (Fințești).

De pildă, la Tohani, o cramă boutique deschisă recent atrage turiștii cu peisajul spectaculos, pe lângă vinurile alese. Degustările se fac în via dispusă în formă de amfiteatru, la 400 de metri înălțime. Tot aici, oamenii se pot plimba printre butucii de viță, pe jos ori cu bicicleta. „Activitățile oeno turistice pe care le desfășurăm sunt în marea lor majoritate organizate în aer liber. Pachetele noastre de degustare încep de la 70 de lei și se pot duce până la 200 de lei”, spune Roxana Ana, reprezentant cramă, pentru protv.ro.

Și pentru că numărul celor care nu ar mai pleca din vie crește considerabil, o altă cramă din zona Buzăului a decis să investească în turism, așa că a mărit spațiile de cazare cu 14 camere. Aici, vinul păstrat în amfore este folosit și la gătit. Friptura de vițel, de exemplu, stă la fiert înainte, în cinci litri de fetească neagră.

Pentru a atrage cât mai mulți vizitatori, în anul 2020, viticultorii din Buzău și Prahova au organizat un tur al cramelor de pe Dealul Mare, astfel încât vizitatorii să poată degusta vinurile și să afle răspunsurile la curiozități, chiar de la specialiști.

România a urcat un loc anul acesta

Cu producția din 2021, România a mai urcat un loc în clasamentul producătorilor de vin din Europa, ajungând pe locul șase, și pe locul 15 în lume. Chiar dacă producția și calitatea vinului au crescut foarte mult, exportul este cel care impiedică vinul românesc să ajungă în cât mai multe țări. România produce vin mult, de foarte bună calitate, care se poate lua oricând la întrecere cu vinul franţuzesc sau italienesc. Cu toate acestea, mai nimeni nu ştie în afara graniţelor ce comoară se ascunde în pivniţele noastre. Vinul românesc ajunge în cantităţi nesemnificative la export, iar asta se întâmplă pentru că tot vinul produs aici este consumat tot în România.

Sub șapte la sută din vinul românesc este vândut în străinătate. În 2021 am obţinut doar 30 de milioane de euro din exportul de vin. Nici nu aveam cum să vindem mai mult, pentru că nu am participat la niciun târg internaţional. Aşa a decis Ministerul Economiei. Acum, situaţia s-a schimbat, iar în acest an sunt planificate patru târguri la care România va participa: în Germania, Marea Britanie, Asia și China.

România nu stă bine la exportul vinului pentru că nu doar statul ignoră acest aspect, ci și producătorii care se mulțumesc cu banii obținuți din vânzările locale, pentru că românii beau mult vin. Când vine vorba de consum, situația este diferită. Suntem pe locul 13 în lume, cu un volum de 24,6 litri de vin pe cap de locuitor.  Cel mai scump vin românesc vine chiar din zona Dealul Mare. Este un vin roșu care provine dintr-o producţie limitată de doar 590 de sticle, iar preţul uneia este de 1.600 de lei.

Podgoria Dealu-Mare este cea mai compactă zonă viticolă din România, găzduind aproximativ 15.000 hectare de viță-de-vie. Cu o istorie veche, dezvoltarea acestei podgorii a fost favorizată de-a lungul timpului atât de condițiile naturale foarte prielnice, cât și de căile ușoare de transport peste munți care înlesneau comerțul cu vin.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker