Politic

PSD Buzău a deschis sezonul de achiziții. Prima etapă, cinci primari

Senatorul Lucian Romașcanu și deputatul Romeo Lungu

Cinci primari buzoieni au decis că Partidul Social Democrat este formațiunea politică mult mai potrivită cu intențiile lor decât cele din partea cărora au candidat în urmă cu aproape doi ani. Ei au fost prezentați marți, la conferința de presă a organizației județene a PSD de către secretarul general, deputatul Romeo Lungu, iar inițiativa acestora, de a-și continua cariera politică „într-o echipă de performanță” a fost lăudată de liderul organizației județene social-democrate, senatorul Lucian Romașcanu.

„Partidul Social Democrat continuă să sprijine toate comunitățile, continuă să fie performant, continuă să fie în relație directă și permanentă cu aleșii săi locali, lucru care nu a rămas neobservat și în alte zone politice; și ne bucurăm să avem, printre primarii care nu aparțin PSD, cinci distinși primari care vor merge de acum încolo într-o echipă de performanță, alături de noi”, a spus Romașcanu.

Patru din cei cinci primari care au decis că PSD este alegerea corectă pentru ei aparțin Partidului Mișcarea Populară (PMP), iar unul a fost ales pe listele PRO România. Rodică Bârlă, primarul comunei Puiești (PRO România), Sorin Matei, primarul comunei Zăr-
nești (PMP), Vasile Săcuiu, primarul comunei Scorțoasa (PMP), Gheorghe Ștefan, primarul comunei Colți (PMP) și Petre Petrini Burducea, primarul comunei Năieni (PMP), au părăsit de facto formațiunile politice pe care le-au reprezentat la alegerile locale din septembrie 2020, urmând, probabil, să fie excluși după această ieșire la rampă alături de social-democrați.

Deputatul Romeo Lungu a motivat decizia celor patru primari ca având la bază factorul compatibilității ideologice și a dat de înțeles că nu sunt singurii care vor mai veni la PSD în viitorul apropiat. „Am să vă dau o veste bună pentru noi, una mai puțin bună pentru ceilalți. Avem alături de noi cinci primari cu care ne cunoaștem de mult, am colaborat foarte bine pentru binele comunităților locale. Suntem compatibili din punct de vedere ideologic și credem în aceleași lucruri și avem același scop, atât în politică, cât și în administrație. Ei vor fi alături de noi de acum încolo, susțin partidul (…) Vor mai urma, mai avem și alte surprize”, a adăugat Lungu.

În completare, președintele PSD Buzău, Lucian Romașcanu, a mai spus că această decizie a celor cinci primari este firească, dat fiind că PSD a demonstrat că este capabil de o guvernare de calitate, orientată către binele cetățenilor. „Problema nu e a nimănui din această clădire, lucrurile s-au dovedit a fi bune din modul în care a administrat PSD-ul județul și, în general, guvernarea și atunci e natural să susții și să fii susținut de echipa care funcționează. Noi am avut în Buzău și am performat întotdeauna. Acum am avut o problemă… Dar am avut și mai mulți primari și întotdeauna lucrurile au mers bine, iar această forță pe care ne-o dăm reciproc este spre binele cetățenilor”, a mai spus senatorul Lucian Romașcanu la conferința de presă la care au mai participat deputatul Laurențiu Țepeluș, primarul Constantin Toma, viceprimarii Ionuț Apostu și Oana Matache, precum și vicepreședintele Consiliului Județean Adrian Petre.

Romașcanu: „Alegerile cumulate, avantajoase pentru partidele cu mulți primari”

În acest moment, Partidul Social Democrat, care a obținut la alegerile de acum aproape doi ani 68 de primari din 87, are acum 73. Chestiune care s-ar putea dovedi extrem de avantajoasă pentru întreaga organizație PSD Buzău, mai ales în cazul în care o parte dintre alegerile din anul 2024 – locale, parlamentare, prezidențiale și europarlamentare – vor fi comasate. Lucru pe care l-a subliniat și președintele organizației, senatorul Lucian Romașcanu: „Nu am auzit nimic despre cum se va întâmpla la alegerile 2024. Exista, la un moment dat, o decizie a Curții Constituționale, care înțeleg că este interpretabilă, privind cumularea parlamentarelor cu localele, înțeleg că se poate face acest lucru, pentru că dacă faci (alegerile, n.r.) în interiorul mandatului depune jurământul când i se termină mandatul. Orice este posibil, important este să mergem și pe optimizarea prezenței la vot și pe minimizarea costurilor. Sigur că fiecare partid își face strategia. Acum, toată lumea știe, avantajul pentru un partid cu mulți primari este să fie cumulate localele cu parlamentarele. Dacă se va întâmpla, bine, dacă nu se va întâmpla, iar bine, noi suntem pregătiți în orice situație”, a spus Romașcanu. „Că vor fi comasate sau nu, noi le vom câștiga”, a completat secretarul general Romeo Lungu.

Lansată de Florin Cîțu pe vremea când conducea Partidul Național Liberal, ideea comasării alegerilor din 2024 circula deja pe culoarele politicii, fiind analizată și luată ca variantă de lucru atât de PNL, cât și de PSD. Principalul impediment pentru punerea ei în aplicare este o decizie a Curții Constituționale din timpul guvernării Partidului Democrat Liberal al lui Băsescu și Boc, dar se pare că juriștii au găsit soluția pentru ca „orarul” alegerilor din 2024 să fie următorul: europarlamentare în mai-iunie, când le fixează Uniunea Europeană, localele simultane cu parlamentarele în septembrie-octombrie, data fiind aleasă de așa natură ca mandatele primarilor să nu fie prelungite nejustificat, iar prezidențialele în noiembrie-decembrie.

O parte dintre beneficiile partidelor din comasarea alegerilor locale cu generalele au fost deja expuse în spațiul public:  cheltuieli mai puține cu secțiile de votare, mobilizarea primarilor pusă și în slujba deputaților și senatorilor candidați în aceleași circumscripții.

În mod normal însă, partidele ar fi trebuit să dorească unirea alegerilor parlamentare cu prezidențialele, ultimele asigurând și „locomotive” electorale și prezență mare la vot, fiind cu impact emoțional mai mare. Totuși, această soluție nu se discută, dat fiind că liderii locali par mai puțin interesați de Palatul Cotroceni, mai importante fiind câștigarea primăriilor, consiliilor și asigurarea unor procente care să permită formarea Guvernului. (C.B.)

Un comentariu

  1. Logica lor e de inteles ! Pleaca de pe corabia care se scufunda (nu sunt soareci:) ) si se muta la grupul politic care are „painea si cutitul” ! De obicei la alegerile locale se voteaza omul si nu partidul . Important e sa aiba realizari si pentru comunitatea care i-a ales si nu doar pentru ei .

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker