Actualitate

VIDEO | Un șofer prins băut la volan a vrut să scape nepedepsit invocând experimentul polițistului-vlogger cu origini buzoiene Tavi Perțea

Un șofer din Bihor amendat și lăsat fără permis pentru că a fost prins băut la volan a contestat amenda în instanță sus­ținând că nu a consumat alcool și că de vină pentru alcoolemie este dezinfectantul pentru mâini. Ideea i-a ve­nit după ce a vizionat un material filmat de un polițist buzoian care activează în Bihor, vloggerul Octavian ,,Tavi” Perțea, fratele unui fost primar de Brăești.

În iulie 2021, aflat la volanul unui autoturism marca Peugeot, Raul T. este oprit de un echipaj de Poliție și pus să sufle în etilotest, rezultând o alcoolemie de 0,06 mg/l alcool pur în aerul expirat. Șofe­rul susține că nu a consumat alcool și cere să îi fie recoltate probe de sânge. În urma analizelor de laborator reiese o alcoolemie de 0,07 mg/l alcool pur în sânge. Șoferul a fost sanc­ționat cu amendă de 1.300 de lei și  cu suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de trei luni.

Și-a adus aminte că a folosit „o cantitate mare de dezinfectant”

Raul T. a contestat sancțiunea în instanță cerând anularea procesului-verbal pe motiv că alcoolemia provine de la de­zinfectantul pentru mâini pe care l-a folosit. În instanță, șoferul a arătat că și-a amintit că „și-a pus pe mâini o cantitate mare de dezinfectant cu conținut de alcool de 85%, imediat după ce s-a urcat în mașină, iar în momentul imediat următor-, nu a apucat să facă câțiva metri la volan – a fost oprit de echipajul de poliție”. De asemenea, bărbatul a arătat că, fără să se gândească la repercusiuni, când i s-a înmânat muștiucul pe care l-a introdus în aparatul etilotest, din nou s-a dezinfectat pe mâini.

Bihoreanul a mai arătat că „din punctul său de vedere alcoolul inhalat a intrat din plămâni în sânge și acesta este motivul pentru care în urma prelevării și testării probelor biolo­gice s-a găsit cantitatea de 0,07 mg/l în sânge (…) Este evident că și în aerul din mașină și pe muștiuc existau vapori de alcool. ­Va­loarea de 0,07 mg/l care a fost indicată de aparatul etilotest este rezultatul vaporilor de alcool prezenți în acel mediu închis din mașină”, a mai arătat șofe­rul în procesul de la Jude­cătoria Oradea.

A invocat experimentul făcut de Tavi Perțea

În proces, Raul T. a invocat experimentul făcut de polițistul vlogger Tavi Perțea, care a arătat, într-un filmuleț postat pe contul său de Youtube că, după ce a dezinfectat mâinile și ­do­cumentele cu spirt, aflându-se la volan, aparatul etilo­test a depistat alcoolemie în aerul expirat.

„Conform experimentului făcut de polițiștii de la IPJ Bihor și prezentat în acel filmuleț de pe Youtube, în cadrul acelui experiment aparatul etilotest a înre­gis­trat o valoare de 0,26 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar după câteva momente, la repetarea operațiunii, rezultatul indicat de etilotest a fost de 0,16 mg/l alcool în aerul pur expirat. Este ­evi­dent că în cazul său valoarea indicată de aparatul etilo­test este rezultatul vapo­rilor de alcool din mediul închis din mașină și de pe mâini, ca urmare a opera­țiunii de dezinfectare a mâi­nilor”, a arătat în instanță șoferul lăsat fără permis. De asemenea, șoferul a mai arătat că „folosește în mod constant apă de gură, tot timpul se clătește cu apă de gură, deoarece are o afecțiune a gingiilor”.

Sancțiunea menținută. Sentința nu este definitivă

Judecătoria Bihor a respins cererea de anulare a sancțiunii formulată de șoferul lăsat fără permis, arătând că „a da eficiență unor asemenea supoziții ar însemna ca orice utilizare a produsului comercial <spirt> (alcool etilic) să determine o stare de ebrietate pentru fiecare pacient care ar recurge la dezinfectarea unor simple răni sau simpla dezinsecție a pielii cu diverse produse dezinfectante (…) Cât privește utilizarea apei de gură, din probele administrate în cauză nu rezultă că petentul ar fi diagnosticat cu vreo infecție sau să fi fost infectat la momentul controlului care să determine concluzia că simpla igienizare bucală ar putea determina o penetrare a mucoasei bucale și o oarecare concentrație alcoolică în sânge”, a mai arătat judecătorul care a menținut sancțiunea.

În sentința Judecătoriei Oradea se mai arată că „experimentul polițiștilor rutieri postat pe internet la care face trimitere petentul este unul de încurajare a participanților la trafic de efectuare a probelor de sânge în vederea stabilirii exacte a alcoolemiei, tocmai pentru a înlătura orice dubiu în ce privește posibilitatea unui rezultat eronat la testarea alcoolemiei doar în aerul expirat (…) De ­altfel, în privința invocării dezinfectantului folosit, ­res­pectiv a apei de gură, instanța nu validează această apărare în înlăturarea caracterului contravențional al faptei, cât timp prin aceasta practic petentul își invocă propria culpă, prin aceea că nu a verificat, în prealabil, dacă folosirea unui dezinfectant cu con­ținut ridicat de alcool i-ar afecta posibilitatea de a conduce autovehicule. Cât timp legiuitorul nu condiționează caracterul contravențional al faptei de sursa alcoolemiei, rezultă că atâta timp cât conducătorul auto prezintă cel mai mic grad de alcoolemie în sânge, fie el și ca urmare a utilizării unui dezinfectant sau a unei ape de gură, sunt întrunite elementele constitutive ale contravenției și determină atragerea răspunderii contravenționale”, a mai punctat judecătorul în sentință, care poate fi atacată cu apel.

Cine este Tavi Perțea

Octavian Perțea este ofițer în cadrul Poliției Municipiului Oradea – Biroul Rutier, având ca principală atribuție cercetarea accidentelor de circulație rutieră din care au rezultat victime. Frate al fostului primar de la Brăești Adrian Perțea, Tavi Perțea a absolvit Liceul de Poliție „Neagoe Basarab” Buzău în anul 2007, iar în anul 2010 a absolvit Academia de Poliție „Alexandru I. Cuza” din București. În august 2010 a fost repartizat la IPJ Bihor, în cadrul Poliției Municipiului Marghita. Acolo a deținut funcția de șef Birou Rutier în perioada 2012-2016, iar ulterior s-a mutat în cadrul Poliției Municipiului Oradea, ofițer în cadrul Biroului Rutier. În perioada 2017-2018 a ocupat, prin împuternicire, funcția de șef Birou Rutier în cadrul Poliției Munici­piului Beiuș, iar în perioada 2019-2020 a fost împu­ternicit adjunct al șefului Poliției Municipiului Beiuș, până în momentul în care a expirat împuternicirea.

În aprilie 2020, Tavi Perțea a postat primul vlog pe canalul lui de YouTube, pe care îl are din 2014. Încă din Academia de Poliție a avut activități pe scenă, participând la multe concursuri de satiră și umor. El spune că, de când a devenit polițist, s-a concentrat doar pe meserie, dar a venit momentul să scoată la lumină și această latură a sa. Chiar dacă le recomandă vizitatorilor săi virtuali să nu se aboneze și să nu-i distribuie clipurile, pe motiv de risc de creștere în popularitate și în tupeu, mai bine de 57.000 de persoane nu i-au ascultat sfa­tul și îi urmăresc vloggurile. Pline de umor, acestea au ca subiect Poliția și meseria de polițist.

Tavi Perțea este polițistul care încearcă să le arate urmăritorilor săi de pe Facebook și de pe Youtube cum anumite alimente consumate și chiar dezinfectantul de mâini te pot băga în bucluc. Polițistul vlogger a demonstrat și că, dacă mănânci un croissant cu șampanie și ești oprit de poliție, etilotestul va detecta 0,23 mg/litru alcool pur în aerul expirat. De asemenea, într-un experiment relativ recent, Tavi a descoperit că dezinfectatul mâinilor în mașină te poate costa timp și multe explicații  pentru polițiști, întrucât etilotestul detectează 0,11 mg/litru alcool pur în aerul expirat.

Articole similare