Educație

VIDEO | Un nou centru after-school în judeţul Buzău, organizat de eMag şi Flanco pentru copiii defavorizaţi

14 noi centre tip after-school au fost deschise anul acesta în comunităţile rurale din ţară în cadrul Programului „Nouă ne pasă”, derulat de Fundaţia eMAG cu sprijinul Flanco. Printre acestea se regăseşte şi cel din comuna buzoiană Buda. Cele 14 noi centre se adaugă celor 12 centre implementate deja, printre care s-a aflat şi after-shoolul din comuna Măgura.

Programul îi vizează pe elevii ce provin din familii cu o situaţie socio-economică precară care, în lipsa unui sprijin educaţional constant, sunt cei mai expuşi riscului de abandon şcolar.

Activităţi educaţionale şi mese calde   

Astfel, prin programul „Nouă ne pasă”, aproximativ 900 de elevi vor avea asigurate lunar 2.156 de ore de activităţi edu­caţionale susţinute de 139 de profesori şi vor beneficia de 75.420 de mese calde oferite pe parcursul întregului an şcolar.

Activităţile şcolare presupun ore de educaţie remedială în grupuri mici de 4-10 elevi, unde profesorii intervin şi sprijină copiii cu probleme educaţionale şi socio-financiare. Tot în cadrul programului, Fundaţia eMAG sprijină ca­drele didactice cu soft-uri educaţionale oferite de ­edi­tura Intuitext şi are în plan elaborarea unor cursuri dedicate ce vizează activitatea de remediere şcolară. Centrele after-school beneficiază de sprijin financiar pentru rechizite, materiale didactice necesare, dar şi pentru derularea unor acţiuni conexe, precum cadouri de Crăciun, excursii pentru elevi şi resurse IT & C pentru şcoli. De asemenea, este asigurată şi plata profesorilor implicaţi în program.

Mai mult, pentru eficientizarea şi observarea rezultatelor în timp real, profesorii din echipele de proiect îşi administrează datele legate de activităţile centrelor şi de evoluţia copiilor, prin intermediul unei aplicaţii dezvoltate special pentru acest program. Aceasta permite totodată reprezentanţilor Fundaţiei eMAG accesul în timp real la toate informaţiile relevante colectate de la fiecare centru şi ajustări/intervenţii, acolo unde este cazul.

„O investiţie de aproximativ 400.000 de euro”

Construit pe ideea de a asigura condiţiile necesare pentru ca elevii din comunităţile defavorizate să-şi continue studiile, programul a înregistrat, pe parcursul celor trei ani de funcţionare, scăderea ratei abandonului şcolar în comunităţile rurale incluse în proiect. În plus, peste 600 de elevi au obţinut rezultate mai bune la clasă, au pri­mit consiliere psihologică şi vocaţională şi au beneficiat de o masă caldă şi de rechizite.

“Cele mai recente statistici ne arată că România are o rată a abandonului şcolar de 16,4%, un dezonorant loc 3 în Europa şi că are o nevoie continuă de a resuscita sectorul ­educaţio­nal. În mediul rural, rata abandonului şcolar este de două ori mai mare decât în mediul urban. De asemenea, cheltuielile pentru educaţie sunt la un nivel mai mic în comparaţie cu cele din UE, în timp ce nevoile de investiţii sunt ridicate. Acest context, iar pe de altă parte, eficienţa demonstrată în anii anteriori a programului <Nouă ne pasă> – ne-au determinat să accelerăm extinderea în alte 14 comunităţi din zonele rurale, având prognozată, pentru anul şcolar 2019-2020, o investiţie de aproximativ 400.000 de euro”, a declarat Tudor Vlad, Preşedinte Fundaţia eMAG.

În cel de-al treilea an şcolar consecutiv în care Flanco a sprijinit programul ,,Nouă ne pasă”, numărul donatorilor din magazinele retailerului a ajuns la aproximativ 100.000, în creştere cu 15% faţă de anul anterior, iar valoarea donaţiilor a atins suma de 1.100.000 lei, cu 10% mai mare comparativ cu 2017.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker