Economic

VIDEO | UMB, avans considerabil pe A7 Buzău-Focșani

Toți pilonii forați au fost executați

O nouă filmare pe lotul 1 al Autostrăzii A7, Buzău-Focșani, în zona viitorului pod peste râul Buzău, arată eforturile care se fac pentru finalizarea în termen a tronsoanelor care trebuie executate în 2024. Firma UMB lucrează în zona podului peste râul Buzău, pe lotul (Buzău – Vadu Pașii.

„Filmare pe lotul 1 al Autostrăzii A7, Buzău-Focșani, în zona viitorului pod peste râul Buzău. În filmare pare că toți piloții forați au fost executați și structura începe să iasă la suprafață, în curând se va începe și sudarea tablierului metalic”,  potrivit celui care a postat filmarea pe Youtube, @Spiri Drone.

  • Lotul 1 (Buzău – Vadu Pașii), cu o lungime de 4,6 km, a ajuns la un stadiu fizic al execuției de 24,72 la sută (contract semnat în data de 6 septembrie 2022). Lucrările trebuie finalizate până in luna august anul 2024. Trebuie menționat că tronsoanele 1,3 si 4 au termen de finalizare 2024, iar tronsonul 2 are termen în 2025.
  • Lotul 2 (Vadu Pașii – Râmnicu Sărat), cu o lungime de 30,8 km, a ajuns la un stadiu fizic al execuției de 25,24 la sută (contract semnat în data de 12 ianuarie 2023). Lucrările trebuie finalizate până în luna aprilie anul 2025.
  • Pe lotul 3 (Râmnicu Sărat – Mândrești Munteni), cu o lungime de 36,1 km, stadiu fizic al execuției a ajuns de 26 la sută (contract semnat în data de 12 ianuarie 2023). Lucrările trebuie finalizate până în luna aprilie anul 2024.
  • În fine, lotul 4 (Mândrești Munteni – Focșani), cu o lungime de 10,94 km, a ajuns la un stadiu fizic al execuției de 27 la sută (contract semnat în data de 6 septembrie 2022). Lucrările trebuie finalizate până în luna august anul 2024.

UMB nu mai e în Top 3 constructori de autostrăzi

Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în ultima lună din 2023 pe primele două loturi ale A7 Ploiești – Buzău (Coni și Pizzarotti) și pe A1 Sibiu – Pitești, secțiunea 4 (Porr Construct), potrivit datelor actualizate ale CNAIR.

Prahovenii de la Coni domină pentru prima dată clasamentul constructorilor de autostrăzi. Și asta pentru că au raportat cel mai mare progres de pe șantierele de autostrăzi din România, de aproape 6 puncte procentuale, după cum arată datele CNAIR pe luna decembrie. Astfel, lucrările pe lotul 2 Mizil – Pietroasele al A7 au ajuns la un stadiu de peste 41 la sută. Rămâne de văzut dacă partenerul bulgar Trace se va mobiliza la rândul său, astfel încât cei 28,35 de kilometri ai lotului să fie finalizați în 2024, conform estimărilor directorului general al CNAIR, Cristian Pistol.

A doua poziție este ocupată de constructorii lotului vecin, asocierea Pizzarotti – Retter. Aceștia au raportat un avans de 3 puncte procentuale pe lotul 1 Dumbrava – Mizil, realizat 43 la sută. Cel mai avansat lot din A7 ar trebui finalizat tot în 2024, conform estimărilor șefului CNAIR.

Podiumul este completat de constructorul austriac Porr, care a marcat un progres de 2,64 puncte procentuale pe secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș (A1). Lotul cu primul tunel veritabil de autostradă din România este realizat în proporție de 18 la sută.

Mai departe, constructorul turc Alsim Alarko a avut un avans de 2,5 puncte procentuale pe lotul 1 Sud din Autostrada Bucureștiului (A0). Lotul realizat în proporție de aproape 44 la sută ar urma să fie dat în trafic parțial chiar în următoarele două luni, potrivit estimărilor oficialilor de la Transporturi.

Clasamentul continuă cu firma Strabag, ce a raportat un progres de 1,55 puncte procentuale pe drumul expres ce va conecta Oradea la Autostrada Transilvania (A3). Astfel, și acest drum ce ar trebui finalizat în următoarele două luni, a ajuns la un stadiu fizic de 91 la sută.

Pe următoarea poziție se află constructorul turc Ozaltin, cu un avans de 1,39 puncte procentuale pe tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova – Pitești (DEx12). Acesta a realizat astfel 2,44 la sută din contractul de finalizare a lucrărilor începute de italienii de la Tirrena Scavi.

În top urmează grupul UMB, cu un progres de 1,28 puncte procentuale pe lotul 1 Buzău – Vadu Pașii al A7 Buzău – Focșani. Lucrările pe lotul cu mega-podul peste râul Buzău au ajuns la un stadiu de 26 la sută, însă pasionații de infrastructură sunt sceptici că acestea vor fi finalizate în 2024, conform contractului.

De altfel, din datele prezentate mai sus, se observă lipsa UMB din top 3. Rămâne de văzut când va accelera ritmul cel mai puternic constructor român de drumuri pentru a reveni la progresele semnificative cu care ne-a obișnuit.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker