Politic

Candidatura PNL la Primăria Buzău, un cartof fierbinte

Forfotă mare în organizațiile județene ale PSD și PNL din majoritatea județelor din țară, în condițiile în care se spune că vârful coaliției de guvernare negociază sfera de influență la nivel local și încearcă să contureze o strategie comună privind calendarul alegerilor din 2024. De altfel, comasarea alegerilor locale cu europarlamentarele depinde de modul în care cele două partide vor ajunge la o înțelegere pe acest palier.

Potrivit surselor HotNews, liderii PSD și PNL discută în cerc restrâns despre împărțirea candidaturilor la nivel local pe primării și consilii județene. Liberalii ar fi dispuși să ofere social-democraților candidatura la Capitală, dar și susținere pentru o parte din primăriile reședință de județ. Discuția pornește de la primăria Capitalei, pentru că la nivel politic această funcție este una cu vizibilitate și greutate. În negocieri liberalii sunt dispuși să cedeze fotoliul Capitalei și să-și împartă cu PSD primăriile de sector. Astfel potrivit surselor HotNews, PNL este interesat să-și nominalizeze candidați la Sectorul 1 (șeful PNL Sector 1, George Tuță), Sectorul 2 (nu este stabilit încă) și Sectorul 6 (șef PNL Sector 6, Ciprian Ciucu).

De partea cealaltă, PSD ar menține Sectorul 3 cu Robert Negoiță (care va candida din partea PSD), pe Daniel Băluță la Sectorul 4 și pe Piedone sau pe fiul acestuia la Sectorul 5.

Care este situația în marile orașe

La masa negocierilor din aceste zile se discută și candidaturile în primăriile reședință de județ unde PSD și PNL nu dețin majoritatea. Potrivit surselor HotNews, în discuție se află Timișoara, Iași, Cluj, Alba Iulia, Brașov, Constanța și Bacău.

Astfel, la Timiș, PSD vrea să-l susțină pe Alfred Simonis pentru funcția de președinte al Consiliului Județean, iar Nicolae Robu ar putea candida pentru un nou mandat de primar. La Brașov, George Scripcaru ar putea candida din partea PNL la Primărie, iar Adrian Veștea la Consiliul Județean.

La Iași, ar rămâne tandemul Costel Alexe și Mihai Chirică. În schimb, la Constanța rămâne pentru un nou mandat primarul Vergil Chițac, iar la Cluj – Emil Boc. Pentru primăria Bacău PNL negociază cu Lucian Viziteu, iar la Alba Iulia liberalii s-au asigurat că actualul primar Gabriel Pleșa va candida sub sigla partidului.

Capitala, subiect sensibil

Candidatura pentru primăria Capitalei este un subiect sensibil în interiorul PSD pentru că pare că Marcel Ciolacu nu ar dori să o propună pe Gabriela Firea. Liderul PSD a căutat soluții în ceea ce privește un alt candidat credibil susținut de PSD pentru București. Printre numele vehiculate în interiorul PSD drept posibil candidat s-au numărat primarul sectorului 4, Daniel Băluță, primarul sectorul 3, Robert Negoiță, și chiar numele lui Marcel Ciolacu.

De ce candidatura la primăria București este o miză politică așa mare și de ce Marcel Ciolacu evită să o susțină pe Gabriela Firea? Fotoliul de primar al Capitalei este o funcție politică validată de electorat, iar liderii partidelor o consideră a doua funcție mare în stat după funcția de președinte al României. De asemenea, edilul Capitalei are vizibilitate publică și este legitimat, în viziunea politicienilor, să candideze pe viitor la președinția României.

Potrivit surselor din interiorul PSD, Ciolacu nu are încă o soluție să o înlocuiască pe Firea. „Există varianta de la început ca Firea să candideze sub sigla PSD. Calculele interne din PSD arată că Firea a mai pierdut din procente, iar diferența dintre ea și Nicușor Dan nu mai este atât de mare. Un scenariu în care ea ar pierde s-ar potrivi cu dorința lui Marcel Ciolacu și ar închide odată pentru totdeauna pretențiile Gabrielei Firea”, susțin sursele citate.

De menționat este că primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a declarat recent că nu intenționează să candideze la Primăria Capitalei în 2024, precizând că dorește să-și continue proiectele pe care le-a demarat în sectorul său: „Nu merg la Capitală (…) Proiectele pe care le-am început în Sectorul 4 vor continua, planșeul, metroul, școlile, grădinițele, maternitatea, tot ceea ce înseamnă copii, tot ceea ce înseamnă locuri de muncă bine plătite trebuie să se întâmple cât mai repede pentru noi, cei care trăim în această zonă a Bucureștiului”, a declarat Băluță duminică, la B1 TV.

Totodată, PNL a anunțat săptămâna trecută că îi retrage susținerea actualului primar al Capitalei, Nicușor Dan. Liderul PNL Sebastian Burduja ar fi candidatul liberal pentru București dar, potrivit sondajelor, acesta nu are o cotă mare de încredere a bucureștenilor.

Negocierile se poartă zilele acestea, nimic nu este decis între cele două partide. O ședință a Coaliției ar putea fi posibilă în cursul zilei de joi, 8 februarie, susțin sursele HotNews.

Cum mai este pe la Buzău

Șefii pe județ și pe municipiu au altă treabă

În alte județe, unde raportul de forțe înclină net în favoarea uneia dintre părți, spiritele sunt mai calme. A fost ceva forfotă în interiorul PNL Buzău în momentul în care conducerea centrală a partidului a sugerat parlamentarilor ori miniștrilor partidului, precum și președinților organizațiilor județene, respectiv municipale, să își asume candidaturile la șefia consilliilor județene ori a primăriilor reședințelor de județ. Chestiune absolut sinucigașă pentru cele două organizații, dat fiind că parașutata Claudia Benchescu – cea care îi ia locul lui Gabriel  Avămescu -, s-a făcut de râs și la alegerile parlamentare din 2020, iar despre senatorul Vlad Pufu se spune că ar fi negociat, în schimbul liniștii în organizație, primul loc pe lista de candidați la camera inferioară a Legislativului în momentul „transferului pașnic de putere din PNL Buzău” Avrămescu-Mocanu, și revenirea pe funcția de lider al organizației municipale.

În aceste condiții, dat fiind că niciun nume de forță nu a apărut în interiorul organizației liberale buzoiene, în mod paradoxal poziția de candidat la funcția de primar al municipiului Buzău devine un cartof extrem  de fierbinte, care l-ar condamna pe candidat la un eșec care să se se răsfrângă iremedial asupra carierei politice. Ba chiar, gurile rele spun că noul președinte pe județ, Adrian Mocanu, ar păstra nominalizarea respectivă pentru un liberal din garnitura „veche”, apropiată fostului lider Avrămescu, special pentru a-l compromite poltic definitiv. Aceasta și pentru că Mocanu are ceva experiență în a obține mai degrabă voturi pentru Consiliul Local, pentru care poate acționa cu diverse mijloace, unele chiar gri, asupra unor categorii-țintă de buzoieni pentru a le obține voturile.

Bineînțeles că situația de față se datorează politicii promovate de Gabriel Avrămescu și de apropiații acestuia, de a ataca în mod constant orice proiect, gest sau cuvânt al primarului Constantin Toma, chiar cu riscul ca aceste atacuri să fie complet nefondate. Este greu de crezut că vreunul dintre oamenii din această grupare, la care s-au adăugat pe parcusul anilor, diverși indivizi cu frustrări politice de neglijat, precum o parte dintre „achizițiile” din interiorul Uniunii Salvați România, va putea scoate un scor rezonabil într-o confruntare cu primarul în funcție.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker