Administrație

VIDEO | Toma: ,,Sperăm să atragem finanțări europene de 200-300 milioane euro până în 2030”

Municipiul Buzău a izbutit să se claseze, după nici trei ani în care a demarat campania de accesare de fonduri europene,  pe locul al șaptelea pe țară ca sume atrase prin acest gen de finanțări, spune primarul Constantin Toma într-o înregistrare video pe care a postat-o pe pagina sa oficială de Facebook, intitulată ,,Investim în viitorul orașului, prin proiecte finanțate și din fonduri europene”. Primarul spune că speră ca, în exercițiul financiar european 2021-2027, Buzăul să poată accesa finanțări europene care să se ridice la suma de 200-300 milioane euro.

,,Practic, într-un timp relativ scurt, vreo doi ani și jumătate, am reușit să ne clasăm la nivelul întregii țări pe locul al șaptelea la atragerea de fonduri europene, circa 80 de mi­lioane euro, și acum facem eforturi să punem în aplicare aceste contracte deja semnate, să le punem în operă astfel încât să schimbăm cât mai mult Buzăul. Legat de acest lucru, lucrăm în acest moment la o strategie integrată de dezvoltare a municipiului Buzău pe perioada 2021-2027, pentru a atrage alți bani de la Uniunea Europeană și, ținând cont că există acea perioadă T+3, adică din 2027 până în 2030, sper să atragem 200-300 milioane de euro, pentru proiecte care să schimbe, într-adevăr, pentru totdeauna, fața Buzăului în bine. Acest lucru se armonizează fericit cu ­vi­ziunea noastră de dezvoltare pe care am anunța­t-o din 2017, aceea ca Buzăul să devină un adevărat oraș-magnet, adică să obțină atâta atractivitate și competitivitate pentru cetățenii săi, pentru investiții și pentru vizitatori, astfel încât să devină, de ce nu?, unul dintre cele mai importante orașe ale României”, precizează Toma.

El trece în revistă proiectele pentru care au fost semnate contracte de finanțare și care se află în diverse stadii de realizare: ,,În acest moment, s-au semnat multe contracte, inclusiv pe partea de străzi, unde avem 18,6 milioane euro pentru Bulevardul Unirii, Strada Transilvaniei și Bulevardul Industriilor, dar și 13 autobuze electrice, care vor veni până la sfârșitul acestui an, cel târziu începutul anului viitor. Bineînțeles, încercăm pe noua finanțare de la Uniunea Europeană să depunem proiect pentru încă 30 de autobuze electrice, astfel încât să înlo­cuim ceea ce avem acum achiziționat second hand și să avem o flotă cât mai importantă de mașini electrice, care să ne ajute să avem o poluare mai mică. Tot în această perioadă, lucrăm pe fonduri europene și la școli, la grădinițe, lucrăm la blocuri. Am reușit să obținem reabilitarea a 20 de blocuri, încercăm pe viitorul program ­operațio­nal să obținem finanțare pentru încă 70 de blocuri, deja sunt multe asociații care s-au înscris, chiar dacă ­există și o participare și din partea cetățenilor care locuiesc în acele blocuri, dar acei bani se dau în ­cinci ani și cred că ajută la ridicarea calității vieții. Ultimul proiect care s-a semnat de către Ministerul Dezvoltării pe fonduri europene se referă la reabi­litarea Pieței Dacia; vom avea un proiect frumos, pregătim acum documentația pentru licitație. Vom avea, astfel, unul dintre cele mai frumoase centre de orașe mari din România. Este un proiect la care lucrăm de trei ani de zile, sper să nu dezamăgim și să ne ajute să creștem identitatea orașului nostru, să crească mândria noastră față de locul în care ne-am născut, am crescut și locuim”, a mai spus primarul Constantin Toma.

Acesta anunță și alte proiecte pentru care municipalitatea intenționează să obțină finanțări europene: ,,În acest moment, suntem într-o licitație pentru un management inteligent al traficului. În clădirea unde este Starea Civilă vom avea un centru de unde se va gestiona tot traficul din oraș, se va fluidiza foarte mult și ne va ajuta și să avem mai puțină poluare, dar și să avem un trafic mult mai bun, în sensul în care nu vom mai avea atâtea blocaje la orele de vârf. De asemenea, vom mai avea încă un parc, de peste 7 hectare, în prelungirea Parcului Tineretului, între zona ștrandului și Șo­seaua Digului, unde vom avea, în premieră națională, primele grădini permaculturale, un proiect care face parte din viziunea noastră de tranziție la economia circulară. Pe Planul Național de Redresare și Reziliență, 37 la sută din cele peste 30 de miliarde de euro – adică peste 12 miliarde – vor fi pentru tranziția verde, iar Buzăul este unul dintre cele mai pregătite orașe din România pentru a veni cu proiecte foarte ambițioase. Vom încerca să reabilităm, într-un mod care să ajute foarte mult, Iazul Morilor. Vom face aici o asociere cu Agenția Națională de Îmbună­tățiri Funciare pentru a participa împreună la un asemenea proiect, un proiect mare, dar care va schimba definitiv Buzăul. Suntem foarte aproape și cu obținerea Hotărârii de Guvern pentru Parcul Crâng, încercăm să îl finanțăm tot pe acest Plan Național de Redresare și Reziliență, pentru că, așa cum se știe, cam 50 la sută din Pădurea Crâng este uscată și trebuie reabi­ltată, trebuie îmbunătățit absolut tot aici. Și aici este o ambiție personală, dacă vreți, folositoare pentru viitorul acestui oraș, să avem cea mai mare pădure-parc din Europa, de circa 200 de hectare”, a mai spus primarul Constantin Toma într-o înregistrare video pe care a postat-o pe pagina sa oficială de Facebook.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker