Educație

VIDEO / Școlile din România se redeschid din 8 februarie. În ce scenariu se încadrează Buzăul

Școlile din România se redeschid din 8 februarie, odată cu semestrul al doilea, în funcție de rata de infectare din fiecare localitate, este decizia luată în ședința de la Cotroceni care a avut loc marți, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale. La finalul ședinței de la Palatul Cotroceni, președintele a precizat că decizia a fost luată în unanimitate iar „de luni, majoritatea copiilor merg fizic la școală”.

Conform surselor citate, decizia a fost luată prin consens. Decizia de redeschidere a școlilor va trebui reglementată printr-un ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății, odată cu stabilirea mai multor norme sanitare, în contextul pandemiei de COVID-19. Anunțul oficial a fost făcut, la ora 17.00, de către președintele Klaus Iohannis.

Urmează acum ca, printr-un ordin comun al ministerelor Educației și Sănătății, să fie clarificate detalii precum: cum se verifică dacă un copil este bolnav sau nu, la câte cazuri de îmbolnăvire dintr-o școală se închide școala etc.

La ședința cu președintele Klaus Iohannis de la Cotroceni au participat premierul Florin Cîțu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol. Klaus Iohannis anunța încă de la jumătatea lunii ianuarie că majoritatea școlilor vor fi redeschise din 8 februarie, în funcție de rata de infectare din fiecare localitate, iar decizia finală va fi luată în 2 februarie.

Scenariile pentru redeschiderea școlilor:

  • În localitățile care se încadrează în „scenariul verde”, toate școlile ar urma să se redeschidă fizic.
  • În localitățile care se încadrează în „scenariul galben” vor merge la școală elevii din ciclul primar și cei din clasele a VIII-a și a XII-a, precum și copiii de grădiniță.
  • Dacă localitatea intră în „scenariul roșu”, continuă pentru un timp să meargă fizic la cursuri copiii de grădiniță și de ciclul primar, dar ceilalți nu mai merg la școală.

Aceste scenarii au fost anunțate la jumătatea lunii ianuarie de către președintele Iohannis, care spunea că se revine la sistemul în care se ţine cont de evoluţia pandemiei de COVID-19, adică de rata de infectare, în fiecare localitate.

Ce înseamnă că o localitate se află în scenariul verde, galben sau roșu?

  • Scenariul verde – rata de infectare între 0 și 1,5 la mia de locuitori;
  • Scenariul galben – rata de infectare între 1,5 și 3 cazuri la mia de locuitori;
  • Scenariul roșu – rată de infectare peste 3.

Situațiile în care va fi posibil în continuare scenariul hibrid, dacă vor fi redeschise școlile:

  • Elevii au contraindicații medicale pentru prezență fizică, au vulnerabilități. Ei vor face în continuare online;
  • Elevii au aparținători în familie care au vulnerabilități medicale, certificate ca atare. Pentru aceștia, învățământul va fi în continuare online;
  • Elevii prezintă simptome. Recomandarea „apăsată” a Ministerului Sănătății, dar și a Ministerului Educației este să rămână acasă;
  • Profesorii prezintă vulnerabilități sau simptome. Profesorul stă acasă și se va face predare-învățare online.

Județul Buzău are o rată a îmbolnăvirilor de 0,48 cazuri la mia de locuitori, iar municipiul Buzău este în scenariul verde, cu o incidență de 0,73 la mie în ultimele 14 zile.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker