Administrație

VIDEO | S-a semnat contractul pentru primele autobuze electrice din municipiu

Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a semnat, joi, contractul cu firma israeliană New Kopel Car, care a câștigat licitația pentru livrarea primelor nouă autobuze electrice din municipiu. Aceasta după doi ani din momentul în care municipalitatea a depus – la Ministerul Dezvoltării, Lucră­rilor Publice și Administrației, alături de municipiile Alba Iulia, Ploiești și Constanța – cererea de finanțare în  proiectul comun ,,Achiziție Mijloace de Transport Public”.

Primarul Constantin Toma spune că speră ca, odată cu înlocuirea parcului auto al operatorului muncipal de transport călători cu autobuze nepoluante și mai confortabile, buzoienii să renunțe parțial la autoturisme. ,,În acest moment suntem aproape blocați din cauza numărului foarte mare de autoturisme – practic, în ultimii patru ani, s-a dublat numărul de autoturisme din municipiu -, suntem cu locurile de parcare în deficit, pentru că avem de trei ori mai puține decât ar trebui, mă refer la zona de blocuri, iar în acest moment nu mai putem face față. Avem, practic, 12.000 locuri de parcare în Buzău în zona blocurilor, iar în aceeași zonă avem peste 30.000 de mașini. Din această cauză, trebuie să facem tot ceea ce este omenește posibil, în limita sumelor pe care le putem accesa sau să le punem la dispoziție prin Consiliul Local, să aducem cât mai multe autobuze electrice și, bine­înțeles, să îmbunătățim traseele, să îmbunătățim străzile pe care circulă aceste mijloace de transport în comun”.

Cele nouă autobuze – care, conform contractului semnat joi, vor circula pe străzile municipiului cam peste un an – vor fi urmate de încă patru, care vor fi achiziționate pe un alt proiect cu finanțare europeană, privind mobilitatea urbană: ,,Acest proiect vine la pachet cu un altul, cu patru autobuze, care va fi semnat săptămâna viitoare. Este un proiect de 18,6 milioane euro pentru reabilitarea celor mai mari trei străzi din Buzău: Bulevardul Unirii, Bulevardul Industriilor și Strada Transilvaniei. Toate aceste străzi vor avea și piste speciale pentru autobuz, vor avea și piste pentru biciclete. Legat de acest lucru, investițiile în infrastructura rutieră din alte surse se vor face pe cât posibil cu aceleași facilități, res­pectiv trotuare realizate cum trebuie, piste de biciclete și, bineînțeles, acolo unde este posibil, vom face și piste speciale de autobuz”, a mai spus primarul Constantin Toma.

Pe ce rută vor circula primele autobuze electrice

Pe lângă cele nouă autobuze, firma israeliană va mai livra și pune în funcțiune și nouă stații de încărcare, trei rapidă și șase lentă. Cele nouă autobuze vor avea o lungime de 12 metri, trei uși de acces și o capacitate de 35 de locuri pe scaune și 54 în picioare. De asemenea, acestea vor fi dotate cu sistem de încălzire și sistem de aer condiționat. Acestea vor circula pe linia 10, cea mai lungă rută din municipiu, cu o lungime de circa 17 kilometri, care pornește din Șo­seaua Brăilei și conectează majoritatea zonelor industriale și logistice cu cele mai mari cartiere ale municipiului. Ruta 10 este o rută cu particularitate anume. Este o rută internă, inel. Este ruta cea mai lungă și, făcându-se un calcul de rentabilitate pentru autobuze, am constatat că aceasta era cea mai bună pentru aceste autobuze electrice. Ruta 10 are o parte din ea și pe Strada Unirii și atunci se pretează, având în vedere că va fi modernizată. A fost o condiție, de fapt, ca strada pe care vor circula să fie ­mo­dernizată”, a explicat Luminița Colțeanu, șeful Servi­ciului Dezvoltare și Implementare Proiecte din cadrul Primăriei Buzău.

Odată îmbunătățite condițiile de transport, se așteaptă ca și numărul călătorilor să crească. Mai exact, Primăria estimează că numărul pasagerilor transportați într-un an pe linia 10 să fie cu 374.993 de persoane mai mare decât în prezent.

Valoarea investiției  este de 30.014.834 lei, dintre care 21.878.859 reprezintă suma nerambursabilă atrasă prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

De asemenea, săptămâna viitoare, Primăria Buzău va semna contractul și pentru achiziția a altor patru autobuze electrice, câștigătoare de această dată fiind o firmă din Turcia. Tot anul acesta, Primăria Buzău intenționează să concretizeze și proiectul privind achiziția de 400 de biciclete ce urmează să fie disponibile pentru amatorii de ciclism din oraș.

 

Articole similare