Administrație

VIDEO | Primarul Toma, la raport (II) / ,,Dorim să atragem peste 200 milioane de euro din fonduri europene”

A început distribuirea către fiecare contribuabil din municipiul Buzău a scrisorii oficiale a primarului, însoțită de situația, editată de Direcția Economică, privind contribuțiile pe care le datorează în acest an fiecare cetățean bugetului local al municipiului, anunță primarul Constantin Toma într-o postare video pe pagina sa oficială de Facebook. Scrisoa­rea, și în acest an sub forma unei broșuri, este un raport în care primarul vorbește despre ,,fapte și cifre” din anul 2020 și prezintă perspectivele anului 2021. ,,Și anul trecut a fost un an greu, și anul acest va fi, probabil, la fel de greu, și pentru dumneavoastră, și pentru firme­le, instituțiile în care lucrați, dar și pentru Primăria Buzău, dar sunt convins că împreună putem să depășim aceste momente mai dificile, iar comunitatea noastră, orașul nostru, să meargă mai departe”, spune primarul Constantin Toma.

Acesta continuă raportul către cetățenii munici­piului cu realizările din domeniul infrastructurii, de altfel cele mai vizibile, care se întind de la asfaltarea de străzi până la reabilitarea celor două pasaje rutiere din Bariera Brăilei: ,,În domeniul infrastructurii, am reușit să asfaltăm 15 străzi, s-au rea­lizat sensurile giratorii din fața Gării, a depozitului de bere Ursus și pe Strada Frăsinet, s-au amenajat și s-au atribuit 3.619 locuri de parcare, a demarat introdu­cerea sistemului de tarifare progresivă și s-au montat parcometre digitale în zona centrală. S-a deschis pasajul subteran de pe Bulevardul Unirii, s-a finalizat consolidarea și refacerea Pasajului Horticolei peste Strada Alexandru Marghiloman și a Pasajului Metalurgica peste DN 2B, și s-a implementat sistemul de iluminat inteligent cu leduri pe podul de la Drăgaica. A fost finalizat stadionul de atletism, se lucrează la noul sediu al Primăriei în zona Bazar, se lucrează la primul proiect de punere în valoare a Iazului Morilor de pe Strada Frăsinet. S-a finalizat reabilitarea termică a cinci blocuri, cu fonduri europene și sunt în lucru încă 15. S-au montat 80 de coșuri de gunoi personalizate și 200 de bănci personalizate cu logoul Buzăului. S-au montat 22 de aparate de fitness în cele trei parcuri mari și șase suporți pentru biciclete cu zece poziții în spațiile publice și s-au construit petru locuri de joacă noi”, spune primarul Toma, care enumeră și planurile municipalității în acest domeniu pentru anul 2021.

,,Ce ne dorim să rea­lizăm în 2021? Să demarăm lucrările pentru Bulevardul Unirii, Strada Transilvaniei și Bulevardul Industriilor, să ­rea­bilităm străzile Repu­blicii, 1 Decembrie 1918, Iazul Morilor și Horticolei, să demarăm proiectul de reconstruire a Pieței Dacia – care este finanțat pe fonduri europene -, să finalizăm Pasajul Metalurgica peste calea ferată. Se va amenaja un cimitir municipal în zona Crâng, vor continua lucrările de construcție, extindere și refuncționalizare în zona Bazar, pentru transformarea în sediu administrativ al Primăriei. se vor realiza 81 de adăposturi în stațiile de autobuz, dotate cu panouri de informare di­gitală și camere de suprave­ghere video. Se vor monta 51 de platforme îngropate de gunoi, din care 41 lângă blocurile înalte care au ghene și care vor fi desființate”, a mai precizat primarul.

Cum vor fi folosiți banii europeni

Nu mai puțin de 200 ­mi­lioane de euro doresc repre­zentanții municipalității buzoiene să atragă pentru realizarea unor proiecte: ,,Pe fonduri europene, dorim să atragem peste 200 milioane de euro și lucrăm deja astfel de proiecte. Sunt convins că Buzăul, în patru-șase ani, poate deveni un oraș mult mai atractiv și competitiv decât este în acest moment. Aceste proiecte vor fi pe mobilitate, pe transport ecologic și regenerare urbană, smart-city, educație și infrastructură educațională, specializare inteligentă și transfer tehnologic, eficiență energetică și economie circulară, reabilitarea infrastructurii școlare, clădiri de patrimoniu, mediu, protejarea biodiversității și a ­patrimoniului natural, îmbună­tățirea vieții în comunitățile marginalizate, îmbunătățirea capacității administrative și democrație participativă”, precizează primarul Constantin Toma.

Acesta enumeră și proiectele din domeniul mediului și al îmbunătățirii calității vieții, care vor fi realizate cu fonduri guvernamentale sau europene: ,,Am obținut aprobare de la Guvern pentru înființarea și finanțarea unei păduri de peste 20 de hectare între podurile de la Mărăcineni și cel de la Vadu Pașii, s-a obținut aprobarea pentru finanțarea de la Uniunea Europeană a unui nou parc, de 7,5 hectare, între Parcul Tineretului și râul Buzău și s-a obținut aprobare de la Consiliul Local Municipal pentru programul de tran­ziție la economia circulară.  A fost înființat Parcul Sfinții Martiri Brâncoveni, s-au plantat 1.046 de arbori și peste 80.000 de flori perene și anuale. În 2021 ne dorim trecerea definitivă a Pădurii Crâng, prin Hotărâre de Guvern, în baza Legii 220/2018, în proprietatea publică a municipiului Buzău, iar aici avem în vedere un proiect european de circa 30 de ­mi­lioane de euro pentru transformarea Pădurii Crâng în cea mai mare pădure-parc din Uniunea Europeană. Vom planta cel puțin 5.000 de arbori în oraș“.

Investiții în calitatea apei și în transportul în comun

Pe lângă îmbunătățirea relației dintre Primărie și cetățeni – care se va realiza prin continuarea implementării sistemului de ­ma­nagement Kaizen-, municipa­litatea va investi în calitatea serviciilor oferite de ope­ratorul de apă și canalizare, precum și de cel de transport public de călători: ,,În ceea ce privește îmbunătățirea cali­tății apei, bineînțeles prin îmbunătă­țirea infrastructurii, atât pe apă potabilă, cât și pe apă uzată, s-a semnat deja contractul pentru 75 de milioane de euro de către Compania de Apă și, prin această investiție, practic în doi ani de zile vom avea un sistem de alimentare cu apă și de apă uzată modern și care, cu siguranță, ne va asigura pe zeci de ani o sustenabilitate a acestor servicii. La Trans Bus, în același timp, anul trecut s-au mai luat 20 de autobuze hibride, s-a extins serviciul de transport public în 48 de localități limitrofe, s-a implementat sistemul electronic de taxare a biletelor și abonamentelor, am semnat deja achiziția a 13 autobuze electrice, pe fonduri europene, și sper ca până la sfârșitul acestui an, începutul anului viitor să le avem pe toate. Pe fonduri europene, prin Planul Națio­nal de Redresare și Rezilien­ță, vom mai solicita încă 30 de autobuze și sperăm ca acestea să nu mai fie electrice, ci pe gaz natural comprimat, un sistem de asemenea foarte modern”, a mai spus primarul Constantin Toma într-o postare video pe pagina sa oficială de Facebook.

,,Cam acestea sunt, foarte pe scurt, ceea ce s-a întâmplat, ceea ce se va întâmpla în acest an. Anul trecut nu s-a îndeplinit în întregime tot ce ne-am propus aici, dar sunt proiecte în derulare în acest an, pentru că și din cauza Covid, dar și din cauza birocrației, nu s-au putut finaliza în cursul anului 2020. Vă asi­gur că împreună cu echipa mea ne batem pentru comunitatea buzoiană, pentru un oraș mai bun, care să însemne ceva la nivel național”, a mai spus Toma.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker