Actualitate

VIDEO | Pompierul buzoian Alexandru Știrbu, printre cei șase eroi români ai primelor zile de intervenție în Grecia

Presa elenă: „Sunt de pe altă planetă”

Pompieri din întreaga țară au plecat vineri în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor care au cuprins mare parte din țară. Peste 100 de pompieri, printre care și zece pompieri buzoieni, au plecat vinerea trecută, cu 23 de autospeciale (șase autospeciale de stingere incendii de pădure, două cisterne, un centru de comandă, patru containere Multirisc, un generator, două tabere mobile, un autocar de intervenție, două microbuze, patru autospeciale de primă intervenție și comandă). Convoiul format din mași­nile de intervenție și suport care a plecat cu 108 pompieri salvatori din România a ajuns sâmbătă la Atena și a fost direcționat imediat către insula Evia.

Prima misiune a pompierilor români în Grecia a început duminică dimineață în zona Spathari. La această misiune au participat în primă fază 35 de subofițeri care încadrează șase autospeciale de stingere cu apă și spumă și două cisterne. Alături de ei au fost patru ofițeri români, însărcinați cu dublă res­ponsabilitate: coordonarea primului modul de intervenție, respectiv men­ținerea unei legături permanente cu ofițerul elen delegat în asistarea și buna desfășurare a întregii misi­uni derulate de salvatorii români.

După prima misiune, în presa din Grecia au apărut deja laude la adresa pompierilor români care se luptă cu focul. O publicație online din Grecia a descris într-un articol modul în care pompierii români s-au mobilizat pentru a stinge incendiile din insula Evia. Publicația fimes.gr spune că ceea ce au făcut pompierii români imediat ce au ajuns la locul intervenției în insula grecească Evia i-a determinat pe localnici să îi privească precum niște extratereștri.

„Pompierii români care au venit în țara noastră să întărească efectivele antiincendiu și să lupte cu flăcările par că sunt de pe altă planetă. Viteza, organizarea, meticulozitatea și reflexele instinctive sunt uimitoare. La sosirea în Evia, pompierii români au înființat peste noapte un sediu independent față de cele oferite de Grecia, cu servicii de catering și logistică proprii. Au cartografiat drumurile fores­tiere cu drone, au calculat direcția vântului și au folosit tehnologie de ultimă ­ge­nerație pentru localizarea incendiilor. În același timp, au profitat de zecile de pâraie din zonă și, cu furtunurile racordate între ele pe distanțe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile. De asemenea, s-au mutat pe drumuri izolate pentru a nu împiedica circulația. Așadar, practica pompierilor români nu este doar admirabilă, ci este cu siguranță o oglindă a unei țări dezvoltate și nu una subdezvoltată, așa cum mulți o văd”, se arată în articolul menționat.

Premierul Greciei, ­Ky­riakos Mitsotakis, a transmis și el un mesaj pentru România și celelalte țări care au trimis ajutor în Grecia: ,,În numele poporului grec, aș dori să-mi exprim recunoștința sinceră tuturor țărilor care au trimis asistență și resurse pentru a ajuta la combaterea incendiilor. Vă mulțumim că ați stat alături de Grecia în aceste vremuri dificile”, a scris pe Twitter Mitsotakis duminică, 8 august.

În total, 22 de țări au trimis ajutoare pentru stingerea incendiilor. Este vorba despre Austria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Franța, Germania, Polonia, România, Slovacia, Spania, Suedia, Egipt, Israel, Kuweit, Moldova, Qatar, Serbia, Elveția, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit, Statele Unite.

Duminică, Ministerul Afacerilor Interne a postat pe Facebook imagini cu șase dintre pompierii trimiși în Grecia în misiune. Printre aceștia se află și un buzoian în vârstă de 36 de ani, Alexandru Știrbu, care lucrează în cadrul Deta­șamentului de Pompieri Buzău și este subofițer operativ principal din anul 2006.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a transmis că pompierii români se luptă în conti­nuare cu flăcările din Grecia. Luni, de la primele ore ale dimineții, 45 de pompieri încercau să stingă incendiile din insula Evia. Temperaturile din Grecia sunt foarte ridicate pentru pompieri, motiv pentru care turele se schimbă la fiecare șase ore. ,,Acțiunea pompierilor români continuă și astăzi (luni, n.r.), în zona Spathari din insula Evia. Începând cu ora 8.00, 45 de pompieri acționează pentru lichidarea incendiilor care au cuprins vegetația uscată și fondul forestier din zona Spathari. Dispozitivul este similar celui de ieri, intervenția asigurându-se cu șase mașini de stingere și două cisterne. Totodată, șase salvatori din cadrul Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență vor avea misiunea de a asigura alimentarea autospecialelor cu apă, precum și crearea de culoare pentru limitarea propagării incendiilor, cu ajutorul ­drujbelor.

Un rol important în misiunea desfășurată este constituit de supravegherea și monitorizarea focarelor de incendiu din aer, cu ajutorul unei drone. Acest mod de lucru creează o imagine de ansamblu și facilitează deciziile luate în timp real, pentru a proteja atât echipele de intervenție, cât și pentru a urmări frontul flăcărilor.

În tot acest timp, se menține o legătură permanentă cu ofițerul elen delegat în asistarea și buna desfășurare a întregii ­mi­siuni derulate de salvatorii români. Având în vedere temperaturile ridicate și condițiile de lucru, pentru a evita suprasolicitarea personalului, schimbarea turei este planificată să se rea­lizeze la 6 ore”, a scris luni pe Facebook, Inspectora­tul General pentru Situații de Urgență.

La acțiunea pompie­rilor români participă și pompierii buzoieni, care luni dimineață se aflau într-a doua zi de foc pentru ei. „Astăzi este a doua zi de când pompierii buzoieni, alături de ceilalți salvatori din România, și-au început activitatea în misiunea internațională. Prima misiune în Grecia a început cu o zi în urmă, continuând în același ritm și astăzi în zona Spathari, pe insula Evia. La această misiune participă în primă fază 35 de subofițeri, printre care și buzoieni care încadrează șase autospeciale de stingere cu apă și spumă și două cisterne. Alături de ei vor fi patru ofițeri români, însărcinați cu dublă res­ponsabilitate și anume coordonarea primului modul de intervenție, respectiv menținerea unei legături permanente cu ofițerul elen delegat în asistarea și buna desfășurare a întregii ­mi­siuni derulate de salvatorii români. Întreaga opera­țiune se desfășoară sub comanda ofițerilor eleni de pompieri ce gestionează efectivele, ei stabilind acțio­narea în ture a pompierilor, ture ce se rotesc la un interval de șase ore, acordând astfel timp de repaus de la munca fizică intensă și condițiile grele și toxice la care sunt expuși pompierii”, transmite ISU Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker