miercuri, 15 iulie 2020

VIDEO | Orban, la ,,Newsweek Live”: ,,Dacă Adrian Mocanu a vrut să facă un eveniment din această întâlnire cu mine, aceasta este problema lui”

Premierul Ludovic Orban nu negociază numirile din teritoriu cu parlamentari ai partidelor aliate în actul de guvernare, ci cu conducerea acestor formațiuni politice. Cel puțin așa a susținut la ,,Newsweek Live”, într-un interviu pe care l-a acordat directorului publicației, jurnalistul buzoian Sabin Orcan. Acesta l-a provocat pe primul ­mi­nistru la o discuție legată de situația din județul Buzău, unde deputatul trasiest Adrian Mocanu (PSD-UNPR-PSD-PSRo-PMP-ALDE-PMP) a izbutit să impună echipa de la conducerea Instituției Prefectului, dar și în câteva servicii deconcentrate ale ministerelor.
Sabin Orcan a reușit să îl pună serios în dificultate pe premierul Ludovic Orban, președinte al Partidului Național Liberal, pe mai multe subiecte, privind apolitismul prefec­ților, al lipsei de informare de care dă dovadă prim-ministrul în ceea ce privește calitatea colaboratorilor săi politici, precum și al mesajului pe care îl transmite electoratului buzoian ,,mâna liberă” lăsată unui parlamentar precum Adrian Mocanu.
Prezentăm, în cele ce urmează, transcrierea fragmentului cu privire la situația din județul Buzău.

Sabin Orcan: Cum reușiți să stați la guvernare cu doar 25 la sută în Parlament? Ați avut niște înțelegeri informale cu USR-PLUS, cu PMP, și cu ALDE la un moment dat…

Ludovic Orban: Guvernul a fost învestit, primul guvern, prin susținerea USR, PMP, ALDE, UDMR, iar a doua învestire a fost una pe care au votat-o toate partidele.

S.O.: Acum au loc permutări în parlament, unii de la ALDE fug la PSD. Dar întrebarea mea este următoarea: câte județe ați dat PMP-ului, pentru că în acest moment circulă diverse cifre, că ați negociat, pentru USR nu vrea să intre, susține guvernul dar nu vrea să intre cu oameni…

L.O.: Nu am dat niciun județ PMP-ului!

S.O.: Așa își pun oamenii întrebarea!

L.O.: Nu am dat niciun județ PMP-ului!

S.O.: Eu vă spun că în județul meu, Buzăul este dat. Cred că și pe la Giurgiu, și în alte județe. Vă spun că la mine în județ este dat. Haideți să discutăm cazul acesta! Vreți? Să discutăm cazul acesta cu Buzăul… Am pe Facebook pe domnul Adrian Mocanu. Care într-o postare recentă își face un selfie cu dumneavoastră în birou și scrie așa: “Astăzi, am luat micul dejun împreună cu premierul României, domnul Ludovic Orban. L-am regăsit pe prim-ministrul Orban la fel de determinat să ducă până la capăt misiunea dificilă pe care și-a asumat-o după înlăturarea Ciumei Roșii de la guvernare” Asta spune un fost membru PSD și un fiu de baron PSD. “Este clar, după gestionarea cu succes a stării de urgență, va începe etapa de revitalizare a economiei și sunt optimist că vom ieși bine din această grea încercare pentru România. âBuzăulpemâinibune”. Știți ce înseamnă mesajul acesta pentru buzoieni, pentru tatăl meu, pentru oamenii care locuiesc în județul Buzău? Mesajul este că domnul Mocanu, care este la al șaptelea partid, s-a întors la putere și el a decis noul prefect de Buzău, și noul subprefect de Buzău, și noul director de pe la APIA și de pe la mai știu eu ce instituții.

,,Asta cu prefecții apolitici…”  

L.O.: Eu nu primesc propuneri individuale de la parlamentari, eu primesc propuneri din partea partenerilor cu care am făcut o înțelegere, iar partenerii aceștia sunt PMP și conducerea PMP. Pe de altă parte, dacă sunt parlamentari din alte formațiuni politice, indiferent din ce formațiune politică sunt, care doresc să comunice cu mine, normal că sunt un om disponibil, accesibil, și comunic cu ei. Că ei vor să facă un eveniment din această întâlnire cu mine, aceasta este problema lor. În ceea ce privește numirile de prefecți, evident că a existat o negociere politică…

S.O.:Păi nu sunt apolitici prefecții?

L.O.: În privința unei anumite propuneri, cine să formuleze propunerile.

S.O.:Sunt apolitici, dar propuși de partide politice?

L.O.: Asta cu prefecții apolitici…

S.O.: Păi nu este legea așa, domnule premier? Nu am făcut-o eu!

L.O.: Nu au voie să fie membri de partid.

S.O.: Dar pot merge seara de la Prefectură direct la partidul care i-a numit…

L.O.: Asta nu, nu au voie. Nu au voie, în activitatea lor, cel puțin în timpul programului de lucru, să favorizeze vreo formațiune politică.

S.O.:Domnule premier, sunt poze din presa buzoiană, ale domnului prefect, seara la sediul ALDE, unde era domnul Mocanu. Deci sunt fotografii în presa din Buzău. De aceea vă spun să citiți mai mult presa. Sunt fotografii, prefectul de Buzău abia instalat, la partid.

L.O.: Dacă aș sta să citesc presa…

S.O.:Eu o citesc, că este de la mine din Buzău! Dar v-a infromat cineva că domnul Adrian Mocanu când a făcut selfie cu dumneavoastră, că este trims în judecată pentru accident cu fugă de la locul faptei? Nu v-a informat nimeni?

L.O.: Nu.

S.O.:Vă informez eu, din păcate post factum…

L.O.: Vă mulțumesc pentru această informație, pe de altă parte vă spun că este un parlamentar al PMP, și cu care comunic.

S.O.: Proaspăt întors în PMP, că a fost plecat la ALDE…

L.O.: Domnii Mocanu și Bădulescu au fost aleși pe listele PMP în 2016.

S.O.: Și au fost excluși din PMP pentru că au votat modificarea legilor penale.

L.O.: După care au revenit în PMP.

S.O.:Dar știți în câte partide a fost tânărul Mocanu? Știți când a intrat în Parlament? La vârsta frumoasă de 25 de ani, domnul Adrian Mocanu a fost pus pe lista PSD și a devenit deputat – nu avusese nicio ocupație până atunci – de către tăticul dumisale, fost baron PSD de Buzău, și a fost în următoarele partide: PSD, UNPR, PSRo, PMP, exclus din PMP, ALDE și s-a întors la PMP.

L.O.: Aceste informații sunt mult mai utile și mult mai relevante pentru conducerea PMP. 

,,Echipa PNL de la Buzău face ce poate”  

S.O.: Dar vă dați seama de ce vă întreb asta, nu pentru mine…

L.O.: Domnul Mocanu nu este membru PNL, și nu am nicio răspundere privitoare la traiectoria politică a parlamentarilor din alte formațiuni politice. În ceea ce mă privește pe mine, discuțiile le port cu conducerea PMP, cu domnul președinte Tomac, și nu hotărăsc eu ce decizii politice ia PMP.

S.O.: Da, dar vă dați seama de ce vă întreb asta, căci sunteți politician cu mare experiență, domnule Ludovic Orban, faceți de 30 de ani politică, la același partid, Partidul Național Liberal, nu ați trecut de la un partid la altul niciodată și n-ați fost toată viața șeful acestui partid, și vă dați seama, pentru că aveți experiență politică, de ce vă întreb acest lucru. Nu pentru Mocanu sau pentru situația Buzăului, care probabil este aplicată în mai multe județe. Vă întreb pentru că în această toamnă oamenii vor merge la vot, și la locale dar mai ales la parlamentare, și vor trebui să pună ștampila pe un PMP. Printre ei, și cetățenii din județul și municipiul Buzău care știu că în acest moment, deși PNL, minoritar cum este se află la guvernare, prefectul, care este, legal apolitic este numit de șeful PMP, iar prefectul, seara, de la biroul lui de la Casa Albă se duce direct la biroul șefului PMP. Asta văd buzoienii…

L.O.: Eu nu cred că opțiunea buzoienilor pentru Partidul Național Liberal este determinată de acest aspect. Opțiunea buzoienilor este determinată de cantitatea candidaților, de calitatea programului. Nu poate fi judecat PNL decât pentru ceea ce face Cristi Romanescu și pentru ceea ce face echipa noastră de la Buzău. Restul mi se pare o exagerare.

S.O.: Și face (echipa PNL Buzău, n.r.)?

L.O.: Face cât poate. Și în funcție de această capacitate, va primi sau nu va primi votul.

loading...
error: Content is protected !!