Actualitate

VIDEO / A murit George Nicolescu. Solistul a fost profesor la Buzău

Cantautorul George Nicolescu a murit la vârsta de 74 de ani. Anunţul a fost făcut marţi de artistul Andrei Păunescu, precizând că familia solistului i-a permis să facă publică informația. Și Ionel Tudor și Asociația Nevăzătorilor din România au confirmat decesul, potrivit Agerpres și News.ro.

„S-a stins George Nicolescu. Familia rămasă aici mi-a permis să vă dau vestea. Abia împlinise 74 de ani pe 12 martie. <Viaţa noastră unde e, viaţa noastră ce-aţi făcut cu ea?>”, a scris Andrei Păunescu pe Facebook.

Şi compozitorul Ionel Tudor a transmis un mesaj la moartea artistului. „S-a stins din viaţă George Nicolescu… Vocea de aur care a lansat celebrul cântec <Eternitate>, de George Grigoriu. Drum lin către stele, în eternitate, George!”, a scris Ionel Tudor.

„Cu profund regret vă anunţăm că astăzi a plecat dintre noi îndrăgitul artist George Nicolescu (12 martie 1950-26 martie 2024), prezenţă de excepţie pe scena muzicii româneşti şi personalitate marcantă a comunităţii nevăzătorilor. Suntem cu sufletul alături de familia îndoliată. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Drum lin, dragul nostru prieten!”, au scris reprezentanții Asociației Nevăzătorilor din România.

George Nicolescu s-a născut la Ploiești, pe 12 martie 1950. A făcut Școala din București pentru pacienții cu ambliopie (1957-1959), apoi gimnaziul și liceul (1960-1968) la Școala Pentru Orbi din Cluj (1968-1972).

Debutul său muzical a fost în 1970, când acesta a câștigat premiul întâi la festivalul „Tinerețe pe portativ”. Câțiva ani mai târziu, compozitorul George Grigoriu a început să-l influențeze, iar cei doi au început să colaboreze. În 1973, a fost lansat primul său șlagăr, „Eternitate”.

În 1972, el a fost admis la Universitatea din București de limbi romanice, secțiunea română-franceză, absolvind în anul 1976. Din aprilie 1977 a început să predea franceză la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere din Buzău, unde a rămas până în 1985. În acel an, el a fost angajat ca solist vocal la Casa Tineretului din Buzău.

În 1981 a debutat în Cenaclul Flacăra unde a repurtat succese notabile cu „Foaie verde, spic de pâine”, „Ordinea de zi”, „Eternitate” și alte melodii care l-au așezat în topul muzicienilor vremii.

După 1989, el a fost angajat, pentru câteva luni (martie-noiembrie 1990), ca solist la trupa „Optimiștii”. S-a pensionat în 1992, luând parte la diferite show-uri și cântări în restaurante. În toamna anului 2002, la zece ani după pensionare, Nicolescu a revenit în topurile muzicale românești datorită unui duet cu trupa UNU’. Hitul era numit „Cântec pentru sănătatea ierbii”. De asemenea, el mai cântă cu Jorge melodia „Îndrăgostit”.

În luna decembrie a anului 2007, apare albumul „Muzică ușoară… lăutărească”, în care cântă împreună cu muzicieni celebri ca Dan Spătaru, Mirabela Dauer, Gabriel Dorobanțu și Corina Chiriac.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker