ActualitateCultură

FOTO – VIDEO | Eroii buzoieni, omagiați de Primărie în două volume care vorbesc despre istoria acestor meleaguri

Joi, 25 mai, Primăria Buzău a lansat două volume drept cinstire eroilor români, ostași și luptători din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, pentru libertatea și demnitatea poporului român. De aceea, evenimentul s-a petrecut în Cimitirul Eroilor din Buzău, cel mai mare din țară în care se odihnesc și eroi necunoscuți, în prezența ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, a unui public numeros, a militarilor Diviziei 2 Infanterie Getica. A mai fost prezent ieșeanul Aurel Ștefanachi, editorul celor două volume. De asemenea, la Buzău a sosit și  președintele PSD, Marcel Ciolacu, care a fost nevoit mai întâi să stabilească o punte de dialog cu sindialiștii din învățământ, care au protestat în fața Cimitirului Eroilor.

În cele două albume se regăsesc două expoziții care au fost realizate aici, la Buzău, pe Calea Eroilor. Este vorba despre expoziția care a fost organizată de Primăria Buzău cu ocazia Centenarului, și expoziția dedicată celor 1650 de ani de atestare documentară a numelui de Buzău. „Pentru prima s-au avut în vedere 10.000 de fotografii, pentru a doua 8.000 de fotografii, ce au fost alese de un colectiv care am dorit să fie imparțial”, a spus Marius Nicoară, istoric și consultant al Primăriei în acest domeniu.

De aceea, aproximativ 30 de oameni sunt implicați în acest proiect; ei au muncit pentru documentare, cercetare și evaluare. Au fost fotografii, vederi, timbre, care au trebuit  analizate și prelucrate astfel încât să poată fi folosite pentru albume imagini frumoase. Aurel Ștefanachi, editorul celor două volume, a luat cuvântul pentru a-și exprima admirația față de valorile istorice ce se găsesc aici la Buzău, precum Vila Albatros din Parcul Marghiloman, care face legătura cu numele ilustrului om politic Alexandru Marghiloman.

Prezent la evenimentul de lansare, ministrul Lucian Romașcanu și-a exprimat recunoștința față de administrația locală „și ceea ce înțelege primarul  Constantin Toma să facă pentru Buzău în zona culturală și istorică. Atâtea cărți, atâtea evenimente, atât de multe lucruri frumoase nu s-au mai întâmplat de mult în acest oraș cum s-au întâmplat în mandatul dumnealui. Face o echipă fantastică cu domnul Nicoară. Ideile pleacă de acolo, se pun în practică aici; muncă multă de cercetare, dar totul cu un scop extrem de important să ne aducă în memorie ceea ce a fost glorios și frumos în Buzău și să ne aducă iarăși modele și valori pe care lumea aceasta atât de complicată le-a pierdut”.

Și generalul Claudiu-Mihail Sava, sub comanda căruia se află Divizia 2 Infanterie „Getica” s-a arătat onorat că militarii garnizoanei Buzău ocupă un loc important în proiectul istoric prin care Primăria pune în valoare Buzăul, buzoienii și pe înaintașii lor. „Suntem onorați de locul pe care îl ocupăm în cadrul acestui proiect, materializat prin cele două albume. Suntem mândri că suntem parte a urbei, că suntem parte a cetății”, a spus generalul Sava, care a adresat  felcitări și mulțumiri colectivului de autori.

Evenimentul lansării celor două volume s-a încheiat cu un cuvânt al primarului Constantin Toma, care a amintit cum s-a ajuns la acest proiect și etapele de realizare. „Este important să ducem mai departe acest cult pentru eroiii neamului, pentru că fără ei n-am fi existat astăzi. Mulțumesc colectivului care s-a ocupat, și domnului Nicoară și domnului Ștefanache pentru ce s-a întâmplat”, a spus Toma, care a mulțumit și ostașilor buzoieni, „tuturor militarilor, conducerii Diviziei 2 Infanterie «Getica» cu care am făcut o echipă formidabilă, cu care am reușit să reabilităm tot ceea ce este în acest cimitir, cele nouă monumente și toate crucile și biserica și tot ce vedeți aici. Și mă bucur că acum avem tipărite și aceste două volume despre cele două galerii, în română și în limba engleză, ceea ce ne va ajuta foarte mult să ducem mai departe spiritul acestui cult pentru eroi”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker