Opinii

Leibnitz și filosofia marxistă

Incredibil! Azi m-am trezit cu gândul la Leibnitz și la niște integrale complicate pe care nu le puteam rezolva. Mi-am adus aminte de un episod, cu un profesor comunist și imbecil de filosofie din liceu.

Am avut teză la filosofie despre filosofia Evului Mediu. Atunci filosofia se preda din perspectivă marxistă și manualele chiar perverteau istoria. Dar am avut privilegiul să citesc și să aflu din familie câteva lucruri care
m-au făcut să înțeleg situația. Ușor agasat de politrucul profesor am scris câteva rânduri ditirambice despre Toma din Aquino, despre Sfântul Augustin și am amintit și de Leibnitz și John Locke. Am afirmat răspicat că filosofia tomistă este cea mai importantă. Nu am scris nimic despre rahaturile marxiste pe care le-a predat.

Când a adus tezele, a mea a fost lăsată la urmă. Am primit un discurs de înfierare, amenințări directe, trimitere la familie, bunici și nota 4. Am fost făcut în fața colegilor, a întregii clase, element burghez reacționar, dușman al orânduirii, amenințat că nu o să am niciun viitor și alte tâmpenii bolșevice. Dădea vina pe familie pentru educația mea contra „orânduirii socialiste”.

Am rămas destul de surprins și mâhnit pentru nu-mi închipuiam că ipochimenul chiar crede cu tărie în prostiile comuniste. Omul chiar credea și era foarte serios.

Am avut noroc cu dirigintele meu, Macovei, profesor de matematică care mi-a luat apărarea. Cu Dânsul mai vorbise despre Leibnitz.

În urma „investigației” s-a constatat că nu eram membru al UTC și nu puteam fi „prelucrat” la ședință. Dirigintele și șeful UTC m-au făcut membru la urgență și s-au prefăcut că mă „prelucrează”.

Apoi am fost singurul din clasă care a urmat Facultatea de Matematică, deși eram tentat de drept și mă gândeam și la ASE. În acea vreme la Drept nu te puteai înscrie decât dacă aveai dosar bun și puteai recita bulshiturile comuniste. La ASE trebuia să reciți economie politică comunistă și să împărtășești gândirea regimului criminal. Sau să minți.

La final a avut loc o spontană răzbunare de grup și am dat foc la cărțile de filosofie pe terenul de sport din curtea școlii. În 1988 a fost un gest de sfidare care a fost mușamalizat de profesorii care nu credeau în comunism. Acest gest nu a fost plantă exotică, ci a urmat mai multor acțiuni contrare ordinii instaurate de regimul comunist.

Am avut colegi de generație extraordinari, deștepți și cu un spirit de dreptate profund. Vremurile ne-au separat și ne-au împrăștiat în toată lumea.

P.S. Ipochimenul politruc a continuat să predea mulți ani după revoluție educație civică și antreprenoriat. La aniversarea de 20 de ani a vrut să țină discurs. Din păcate prea mulți „profesori” cretinizați de comunism au predat în continuare, pervertind mințile copiilor. O parte au devenit după ’90 lideri sindicali.

Marius BOSTAN este licenţiat în Matematică şi absolvent al cursurilor postuniversitare de management din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative. A lucrat pentru implementarea unor programe ale Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare USAID, Băncii Mondiale şi ale Comisiei Europene, pentru administraţia publică locală. A fost organizator al primei Conferinţe Internaţionale de Descentralizare Fiscală din România. A urmat cursuri de specializare în Anglia şi Italia, şi a studiat sistemele administrative din Germania şi Olanda. Este este membru al Romanian Business Leaders și este iniţiatorul proiectului RePatriot. În prezent se dedică dezvoltării unor companii antreprenoriale, unde este partener: Bostrust, Voss Review, CBN IT, Getika&Innovation, Dositracker, FrontierConnect, NanoTech Paint, EuroDataPark, TrufArt, Pasterra, Newsweek România. A fost ministru al Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională în guvernul condus de Dacian Cioloș.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker