Actualitate

VIDEO | Derapaj al Arhiepiscopului Buzăului și Vrancei: „Jurnaliștii, mai periculoși decât Covidul. Corup mințile””

Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, i-a pus la zid, joi, 14 octombrie, pe jurnaliști, în timpul slujbei de la ­Ca­tedrala Ortodoxă „Cuvioasa Parascheva” din Focșani. Credincioșii au umplut până la refuz noua catedrală a orașului, în ciuda pandemiei de ­coro­navirus, în lăcașul de cult fiind văzuți destui oameni fără mască, deși la Focșani purtarea ei este obligatorie, notează „Ade­vărul”.

La finalul predicii, Înaltpreasfințitul Ciprian al Buzăului și Vrancei nu le-a spus oamenilor cum să se păzească de virus, ci de ziariștii care au îndrăznit să scrie despre banii publici alocați pentru biserici, făcând referire, evident, la recenta anchetă a jurnaliștilor de la Recorder, pe firul căreia au intrat și procurorii Direcției Națio­nale Anticorupție, după ce investigația jurnalistică a deconspirat o întreagă „rețea secretă în care oameni de afaceri, politicieni și prelați de la vârful ­Bi­sericii lucrează împreună într-o megaafacere: construcția și reabilitarea de biserici din bani publici”.

„Cunosc foarte bine neliniștea pe care patriarhul a depus-o să-și asocieze toți oamenii de bună credință”

Timp de peste șapte minute, înaltul prelat a făcut un întreg proces de intenție jurnaliștilor și le-a dat sfaturi oamenilor să se ferească de cei care le corup mințile, considerați mai pe­riculoși decât COVID-ul.

„Îmi pare rău că trebuie să dau expresie cu mâhnire unei revolte pe care am trăit-o, probabil și dumneavoastră sunteți în cunoș­tință de cauză în legătură cu un material pregătit de niște jurnaliști, chipurile de investigații, care au insinuat că la nivelul Patriarhiei Române s-au cheltuit banii publici netransparent. Ca unul care știe cum s-a început Catedrala Mân­tuirii Neamului, fiind încă la București, cunosc foarte bine neliniștea pe care părintele patriarh a depus-o să-și asocieze toți oamenii de bună credință și de ca­litate în jurul domniei sale pentru a se realiza un vis de ani”, a spus Arhiepiscopul Buzău­lui și Vrancei.

„Nu aplecați urechea la răutăți”

Înaltpreasfințitul Ciprian l-a lăudat pe patriarh, spunând că datorită lui a fost catedrala sfințită în 2018. „Și aș vrea să reți­nem, dragii mei, că după revoluție, cu tot respectul față de cei care au mai construit câte ceva, singura construcție care s-a realizat cu maximă responsabilitate și pe bani puțini, comparativ cu cât se construiește în alte zone, este Ca­tedrala Neamului. Dar atunci când faci un lucru bun acest lucru stârnește invidie, însă Catedrala Neamului este emblema creș­tinismului românesc. Și iată că, datorită patriarhului Daniel, s-a ajuns în acest moment de s-a sfințit într-o primă fază, în 2018, catedrala națională. Și, de aceea să nu aplecați urechea la răutățile pe care le îm­proaș­că în spațiul public diferite persoane care îl urăsc pe Dumnezeu, urăsc Biserica și, pentru că nu-l pot ucide pe Dumnezeu, își țintesc atenția pe slujitorii lui”, a spus înaltul prelat.

„Suntem ținta atacurilor celor care nu iubesc oamenii”

Arhiepiscopul a mai spus credincioșilor că cei care îi atacă pe reprezentanții Bisericii nu iubesc oamenii. „Să nu vă mire că noi suntem totdeauna ținta ata­curilor celor care nu îi iubesc pe oamenii credincioși. De aceea eu interpretez că orice tentativă de a ponegri biserica este îndreptată împotriva frățiilor voastre, a credin­cioșilor care constituiți Biserica. Trebuie să înțeleagă tot poporul că asemenea lucruri mărețe, cum este Catedrala Națio­nală din București, precum Catedrala din Focșani, nu se pot realiza doar din banii credincioșilor. Trebuie să fim cinstiți cu noi înșine și de acea este nevoie de sprijinul, legal, al autorităților de stat, pornind de la guvern, apoi consiliul jude­țean, primărie”, a explicat Înaltpreasfințitul Ciprian.

Acesta a mai precizat că, în ceea ce-l privește, întotdeauna a dat garanția pentru fiecare bănuț, fie că a venit din partea autorităților, fie de la credincioși. „Să aveți grijă, dragii mei, la cele ce auziți! Vor urma și altele”, anticipează Arhiepiscopul.

„Este nu întâmplător că în preajma pelerinajului de Sf. Parascheva și Sf. Dumitru, slujitorii unuia, căruia nu-i spunem numele, tot încearcă să lovească în Biserică. Și, în inconștiența lor, nu își dau seama că vă jignesc pe dumneavoastră, pe dreptcredincioșii creștini care înfrumusețați și înnobilați biserica, cu prezența, cu rugăciunile și cu dra­gostea frățiilor voastre. Mi-am permis să mă refer și la acest aspect, pentru că este proaspăt. Din păcate, vrăj­mașul extinde răul cu foarte multă ușurință, mai ales prin mijloacele de comunicare. Păziți-vă mintea și sufletul de orice fel de contaminare. Nu virusul acesta este cel mai cumplit, ci acela care corupe min­tea”, a mai spus Arhiepiscopul Ciprian.

Vezi AICI investigația Recorder

 

Istoricul Mădălin Hodor: ,,Patriarhul Daniel a fost turnător la Securitate”

Unul dintre eroii investigației Recorder afir­mă, cu subiect și predicat, faptul că Preafericitul Daniel Ciobotea, patriarhul Bisericii Ortodoxe Româ­ne, ar fi ,,securist”, un om care deține informații ,,ca și Papa”.

Lămuriri suplimentare legate de acest aspecta oferit, în chiar ziua apariției investigației, istoricul Mădălin Hodor, cercetător al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității: ,,Pentru că am fost întrebat și public, și în privat ca urmare a reportajului Recorder <Marele Alb>:
1. Da. Patriarhul Daniel a fost turnător la Securitate.
2. Relația sa de colaborare cu Securitatea nu a inclus doar turnătoriile, ci a fost una cu mult mai multe și mai ample ramificații, ca de altfel întreaga relație dintre BOR și statul comunist. Pe lângă colaborarea cu Securitatea, vârfurile BOR (și aici intră nume importante din actuala și fosta conducere) au participat la acțiuni de propagandă în favoarea regi­mului în diaspora româ­nească, acțiuni de influență în cadrul forurilor ecleziastice internaționale, acțiuni de capturare și întoarcere în favoarea regimului de la București a comunităților românești din exterior.
3. Corupția și afacerile BOR s-au născut înainte de 1989, ceea ce vedem astăzi fiind o continuare a lor la un nivel superior. Acum o fac fără teamă și fereală de pe poziția de stat în stat”, a scris Mădălin Hodor pe Facebook.

2 Comentarii

  1. Biserică reprezintă o semnificație aleasă ,nu se traduce, nu se interpretează nici nu poate fi explicat de unde aceasta denumire atât de dulce, de smerită și împăciuitoare. Dar o simțim ca făcând parte din noi. Da Dumnezeu ne-a dat fiecăruia din noi,la naștere o biserică ,cea sufletului. Cum avem grijă de ea așa ne va fi și trupul și mintea. Respect preoții ,respect religia dar calea către credință este iubirea nesfârșită față de aproape. Nici pietrele ,nici turlele vopsite in aur,nici pereții sculptați și scrijeliți cu dalta nu ajung la adevărul adevărat ,mai mult decât blândețea ,iubirea și smerenia.

  2. „M-a cuprins îngrijorarea când am aflat că BOR a primit din fonduri publice 1,3 miliarde lei pentru bisericile din București în ultimii 13 ani. O sumă absolut colosală.”, scrie cu suspans George Damian, cunoscutul jurnalist și istoric de la ziarul Ziua de pe vremuri.
    „Ca să-mi fac o idee despre dimensiunea reală a jafului din România, să-mi dau seama câte spitale și școli ar fi putut fi construite de banii ăștia m-am apucat de o investigație sub acoperire. Am băgat modul anonim pe Google și am intrat în măruntaiele tenebroase ale sitului Ministerului de Finanțe și cel al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Am descărcat cu dibăcie mai multe .pdf-uri, uitându-mă neîncetat peste umăr. Am folosit tehnologii sofisticate, o prea-minunată aplicație numită Excel unde am introdus cifrele adunate cu multă osteneală în mai puțin de 20 de minute. Am închis ochii și mi-am aprins o țigară înainte să văd câți bani s-au dus în ultimii 13 ani la Ministerul Educației și pe sănătate (Ministerul Sănătății plus CNAS).

    Educația a primit în ultimii 13 ani 194 miliarde lei. Pe care știm cu toții cum i-au cheltuit.
    Sănătatea a primit în ultimii 13 ani 398 miliarde lei. Pe care știm cu toții cum i-au cheltuit.”, concluzionează publicistul.

Articole similare