Actualitate

FOTO – VIDEO | Apele râului Buzău, sfințite de Bobotează

Câteva sute de credincioși au participat la procesiune

Astăzi, potrivit tradiției,  buzoienii au mers în procesiune împreună cu preoții la râul Buzău, unde în urmă cu 1650 de ani a fost martirizat Sfântul Sava. Aici, pe esplanada pe care, în data de 14 septembrie 2021, a fost ridicată și sfințită o cruce în cinstea Sfântului Mucenic Sava, care a avut parte de „botezul sângelui” pentru credința sa de neclintit în Mântuitorul Hristos, cum a amintit ÎPS Ciprian în cuvântul de învățătură pe care l-a ținut după slujba religioasă, chiar în apele acestui râu, în data de 12 aprilie 372, s-a săvârșit slujba de sfințire a apelor.

Astfel, apele râului Buzău au fost sfințite de Bobotează de ÎPS Cprian, arhiepiscop al Buzăului și Vrancei împreună cu un sobor de preoți.

Simbolizând pogorârea Sfântului Duh peste ape, ÎPS Ciprian și apoi preoții au eliberat mai mulți porumbei albi. Gestul lor a amintit de faptul că  Sfintele Evanghelii consemnează că, la Bobotează, Tatăl din cer mărturisește că fiul său este în Apa Iordanului, iar Duhul Sfânt se pogoară peste Mâtuitor în chip de porumbel.

Toţi credincioşii prezenți, câteva sute, au primit la finalul slujbei Agheasmă Mare, pentru a fi ocrotiţi tot anul, ei şi familiile lor.

Cătălin Balcan, tânărul buzoian care a scos crucea din apă

BALCANCei mai curajoşi dintre participanţi s-au aruncat în apele reci ale Buzăului pentru a prinde crucea aruncată de ÎPS Ciprian, conform unei tradiții care spune că cel care o va prinde va fi ferit de rele pe tot parcursul anului. A reușit anul acesta să scoată crucea din apă un tânăr din Sudiți, comuna Gherăseni. Este vorba despre Cristian Balcan, în vârstă de 34 de ani, care se află la prima reușită de acest fel.

Cătălin Balcan

Toți tinerii temerarii care s-au aruncat astăzi în apele Buzăului au primit icoane pe care le-a oferit chiar  ÎPS Ciprian, Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei.

ISU Buzău a fost prezent  cu forțe la fața locului și cu o  barcă pneumatică, pentru a-i recupera pe cei care ar putea avea nevoie de ajutor, dar și cu o ambulanţă SMURD, pentru acordarea de îngrijiri medicale, în caz de urgență.

Au participat și jandarmi care au asigurat ordinea și polițiști care au fluidizat traficul pe traseul de procesiune și s-au asigurat că lucrurile decurg în stare de normalitate pe tot parcursul ceremonialului religios.

Au fost prezenți la sfințirea apelor și reprezentanții Armatei, împreună cu preotul Bisericii Militare, Alexandru Tudose; Armata a asigurat, ca în fiecare an, corturile unde, după slujba religioasă, buzoienii au fost invitați la o masă a bucuriei, de care s-a ocupat, tot ca în fiecare an, preotul Mihaul Milea prin Fundația „Sfântul Sava” al cărei președinte este.

Autoritățile, prezente la apa Buzăului

Evenimentul care unește în jurul ei întreaga comunitate de buzoieni a reunit și toate autoritățile. Primarul municipiului Buzău,  Constantin Toma, viceprimarul Oana Matache, președintele Consiliului Județean Petre Emanoil Neagu, prefectul Daniel Țiclea, subprefectul Gabriel Ilie și alte autorități au onorat invitația părintelui Mihail Milea de a participa la acest eveniment  religios care amintește de Botezul Domnului din râul Iordan, pentru buzoienii având însă și semnificația legată de istoria Buzăului,  mai exact a Sfântului care a fost martirizat în apele lui.

„Este o sărbătoare foarte importantă pentru că în apa Buzăului a fost martirizat Sântul Mucenic Sava, în anul 372, pe 12 aprilie, acesta fiind actul de fundament pentru orașul nostru Buzău. Atunci începe istoria consemnată în scris despre noi buzoienii. Este important ca noi, an de an, să ne aducem aminte de istoria creștinismului nostru românesc”, a spus preotul Mihail Milea.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker