sâmbătă, 16 ianuarie 2021

VIDEO | 775 de eroi buzoieni se întorc acasă de Ziua Națională

În acest an, marcat de ­res­tricțiile impuse de criza sanitară provocată de infecțiile cu noul Coronavirus, Primă­ria Buzău va marca Ziua Națională într-un mod cu totul inedit. La inițiativa primarului Constantin Toma a fost demarată o amplă acțiune de împădurire a Parcului Crâng – pe suprafața de 9,54 hectare care aparține Primăriei Municipiului Buzău –, acțiune care va fi încheiată pe 1 Decembrie și se va materializa în plantarea a 775 de stejari care vor primi numele a tot atâți eroi buzoieni căzuți în Primul Război Mondial și care își dorm somnul de veci la ­cimi­tirul militar din comuna Deleni din județul Iași.

Într-o înregistrare video postată pe pagina sa oficială de Facebook, primarul Constantin Toma explică faptul că cei 775 de stejari vor fi plantați pe suprafețele rămase libere în urma acțiunii de îndepărtare a tuturor copacilor uscați din Parcul Crâng, acțiune care a avut loc în această primăvară. ,,Pădurea Crâng și parcul arată rău, cu foarte mulți copaci uscați. Pe suprafața care ne aparține în acest moment am început, din primăvara acestui an, o acțiune de îndepărtare a tuturor copacilor uscați; mai avem puțin și vom termina toată această operațiune, iar de săptămâna viitoare vom începe plantarea a 775 de stejari tineri, stejarul pedunculat de luncă, aceeași specie de stejar care încă mai există în Crâng, respectiv stejarii multiseculari care fac mândria acestei păduri minunate”, a spus Toma.

Primarul descrie și mo­dul în care se va desfășura acțiunea de atribuire de nume de eroi celor 775 de stejari nou plantați: ,,Plan­tarea celor 775 de copaci tineri se va face cu voluntari, miltari și elevi de la liceele din Buzău. Vrem să urmăm modelul pe care l-am dat deja, ca plantarea de noi copaci din acest parc să se facă alocând și nume de oameni care au făcut ceva pentru Buzău, pentru România. Este vorba de eroii Regimentului 48 Infanterie Buzău care și-au dat viața în Primul Război Mondial. Am descoperit acum câțiva ani la Deleni, județul Iași, un ­ci­mitir militar ridicat de primăria acestei localități pentru peste 600 de eroi ­mi­litari buzoieni care sunt înmormântați acolo. Facem un gest simbolic, și pe 1 Decembrie 2020, de Ziua Națională, vom aloca fiecărui stejar un nume de erou, vom așeza o plăcuță în dreptul fiecărui stejar, vom ridica și un monument cu eviden­țierea tuturor eroilor, cu ofițerii lor în frunte, care și-au dat viața pentru noi în Primul Război Mondial. Ce poate fi mai frumos de Ziua Națională decât să îți aduci eroii acasă? Cei 775 eroi ­­mi­litari buzoieni, născuți aproape în toate satele din județul Buzău, se vor întoarce acasă! Eroii noștri se vor întoarce acasă, pentru că la Buzău este acasă!”, a mai spus primarul Constantin Toma în înregistrarea video postată pe pagina sa oficială de Facebook

Militarii Regimentului 48 Infanterie Buzău căzuți la datorie acum mai bine de o sută de ani sunt îngropați în cimitirul eroilor din satul Maxut, comuna ieșeană Deleni. Cimitirul Militar Deleni a fost reabilitat în octombrie 2012, la inițiativa Fundației ,,Mareșal Alexandru Averescu”, prin grija Primăriei Deleni. Cimitirul are o suprafață de 480 metri pătrați și are delimitate opt parcele cu câte două cruci fiecare, în total 16 cruci din piatră de Năieni.

Ansamblul mai cuprinde o troiță din lemn de stejar, sculptată de Maricel Potoroacă din Iași, o placă comemorativă pe care stă scris: ,,În iarna 1916/1917, în timp ce se aflau în refacere, cantonați în bordeie săpate în pământ la margi­nea satelor Deleni și Maxut, peste 600 de militari din Regimentul 48 Infanterie Buzău au fost răpuși de epidemiile de tifos exantema­tic și febră recurentă, care au făcut ravagii în rândurile armatei române, dar mai ales în rândul populației din greu încercata Moldovă. Parte dintre ei se află înhumați aici, în gropi comune, în șanțuri paralele săpate la marginea cimitirului comunal, ca într-o camaraderie de arme, începută odată cu Marele Război și continuată dincolo de mormânt”.

 

loading...
error: Content is protected !!