Actualitate

Dau, dar și primesc: bărbat rupt în bătaie de consoarta cu 8 ani mai mare

Dau, dar și primesc. ­Uneo­ri cu vârf și îndesat. Mulți bărbați cad și ei victime agresiunii conjugale. Chiar dacă nu vor să recunoască, și reprezentanții sexului tare o mai iau peste cocoașă.

Victimele violenței domestice nu sunt doar femeile, ci și bărbații. Scene desprinse parcă din filmele de groază au avut loc, în urmă cu o săptămână, în Vernești.

Un bărbat de 38 de ani a fost fugărit prin gospodărie de concubina cu 8 ani mai mare. Înarmată cu un par, femeia l-a lovit în cap pe cel care îndrăznise să o contrazică. Când s-a dezmeti­cit, bărbatul a sunat la 112 și a solicitat asistență medicală. A fost îngrijit de echipajul de pe Ambulanță, dar a refuzat să meargă la spital ca să nu se facă de rușine. Tot din acest motiv a refuzat și să ceară ordin de protecție împotriva concubinei. Femeia s-a ales însă cu dosar penal și va fi cercetată de polițiști. Scandalul ar fi pornit după ce aceasta s-ar fi cinstit bine.

Nu este singurul caz în care bărbații ,,și-o fură” de la neveste ori concubine. De la începutul anului, polițiștii au fost chemați să intervină la alte șapte scandaluri în familie unde victimele erau bărbații, iar agresorii erau partenerele.

Faptul că victimele bărbați se pot confrunta cu stigmatizare socială, sentimentele de rușine îi împiedică pe mulți să raporteze abuzurile. Chiar dacă programele de prevenire a violenței în familie se adresează în principal femeilor și copiilor, bărbații sunt marginalizați. Și asta pentru că aceștia refuză să reclame că sunt abuzați de soție sau copii, din cauza rușinii și a orgoliului de… ,,cap de familie”.

Spre exemplu, 29 de bărbați au fost victimele violenței în familie de la începutul anului, opt fiind bătuți de femei. Nu toți au cerut ordin de protecție.

Mai puține infracțiuni de nerespectare a ordinului de protecție provizoriu

Cu toate acestea,  nu este zi în care polițiștii buzoieni să nu fie chemați să aplaneze un conflict familial, în cele mai multe cazuri agresorul fiind evacuat din locuință.

În perioada ianuarie – octombrie 2020, la nivelul județului Buzău au fost emise 208 ordine de protecție provizorii, tot atâtea câte au fost emise și în primele zece luni ale anului trecut. Toate au fost emise la solicitarea victimelor.

De asemenea, au fost sesizate 45 de infracțiuni de nerespectare a ordinului de protecție provizoriu, în scădere cu 37,5% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Totodată, în primele zece luni ale acestui an, au fost emise, de instanțele judecătorești, 205 ordine de protecție, cu 12% mai multe decât în perioada si­milară din anul 2019, 100 dintre acestea fiind provenite din ordine de protecție provizorii emise de polițiști.

,,Cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor de violență în familie, în primele zece luni ale anului, o au cele de <lovire sau alte violențe> – 59,5% , urmate de <abandonul de familie> – 17,8% și <amenințarea> – 9,3%.

Din punct de vedere al locului comiterii, cele mai multe infracțiuni de violență în familie (aproximativ 70% din total) au fost comise la domiciliul subiecților”, a precizat Ane-Mari Vrapciu, ofițer de presă al IPJ Buzău.

Cinci zile de protecție pe semnătura polițistului

Începând cu data de 28 decembrie 2018, polițiștii pot emite ordinul de protecție provizoriu, prin care se dispune, pentru o perioadă de cinci zile, una sau mai multe măsuri de protecție a victimelor. Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune obligații sau interdicții, și anume păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de reședință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker