Actualitate

Victimele ascunse ale pandemiei de coronavirus

• Violența domestică a crescut în carantină

Blocarea și auto-izolarea în casă au dus la sporirea actelor de violență domestică în numeroase țări. În urma măsurilor drastice de carantină impuse pentru ­li­mitarea răspândirii ­coro­navirusului, femeile forțate să stea în izolare alături de agresorii lor pot deveni victimele ascunse ale pandemiei. Țara noastră nu face excepție.

În România, în ceea ce privește faptele penale din domeniul violenței în familie, în luna martie 2020, față de aceeași lună a anului precedent, a crescut numărul infracțiunilor sesizate cu 2,3%, a anunțat Poliția Română. Astfel, numărul victimelor care au avut încredere să sesizeze poliției faptele a crescut.

Din totalul faptelor de violență în familie ce sunt sesizate, peste jumătate reprezintă fapte de loviri sau alte violențe. În luna martie 2020, instanțele judecătorești au emis 604 ordine de protecție, cu 11 (-1,7%) mai puține ca anul trecut, fiind emise, în aceeași lună, 653 de ordine de protecție provizorii, cu 33 (+5,3%) mai multe ca anul trecut.

A fi blocat acasă din cauza distanțării sociale este o ,,pers­pectivă foarte descurajantă” pentru victimele abuzurilor domestice. Preocuparea pentru sănătate și pierderea locului de muncă ori lipsa unei ocupații pot, de asemenea, să sporească presiunea, determinând unii oameni să abuzeze fizic sau psihic pe cei apropiați.

Având sau nu legătură cu perioada izolării în casă, în luna martie 2020, în județul Buzău au fost înregistrate cu 14 cazuri de violență domestică, mai multe decât în aceeași perioadă a anului 2019, de la 58 la 72. Cele mai multe situații de acest fel, luna trecută, au fost în me­diul rural – 37, în timp ce în urban  au fost înregistrate 35 de cazuri. Numărul este însă dublu față de luna martie 2019, când au fost sesizate 17 cazuri. Luna trecută, în 65 dintre cele 72 de cazuri, agresori au fost bărbații, în timp ce în luna martie a anului trecut situația a fost identică în 49 dintre cele 58 de cazuri.

Însă dacă în martie 2019 au fost 41 de victime femei, în martie 2020, numărul a crescut la 56. În peste 60% dintre cazuri, episoadele de violență au avut loc între soț/soție ori concubini. În restul situa­țiilor, protagoniști au fost părinte-copil ori copil-părinte.

O creștere semnificativă a fost înregistrată luna trecută și în cazul ordinelor de protecție provizorii emise de polițiști – 28, față de 17 în martie 2019. Cele mai multe au vizat persoane din mediul urban.

Violența în cadrul familiei nu include numai vio­lența fizică (omor, vătă­mare, lovire), ci și psihologică (res­pectiv denigrare, umilire), violența verbală (insultă, amenințare).

Iar formele multiple și repetitive de violență psihologică exercitată de partene­rii de viață subminează autonomia femeii, ceea ce echivalează cu pierderea autonomiei în viața privată și de familie.

În aproape toate cazurile, abuzurile asupra femeilor au loc pe fondul consumului de alcool. De cele mai multe ori, agresorii nu recunosc că au un comportament deviant și dau vina pe victimă. Astfel de cazuri au ajuns și luna trecută  în atenția instanelor de judecată, cazurile de ordin de protecție fiind judecate în continuare în instanțele civile, pentru că sistemul de justiție le-a considerat urgențe.

O buzoiancă a ajuns la spital la jumătatea lunii martie după ce a fost agresată de soțul ei. Pe fondul unor discuții contradictorii și a consumului de alcool, femeia a încasat o bătaie soră cu moartea, fiind izbită cu capul de un calorifer și lovită cu pumnii și cu picioarele în zona feței. În urma acestui episod violent care nu era însă primul, agresorul a fost evacuat din locuință prin ordin provizoriu de protecție, iar instanța l-a obligat ca timp de 6 luni să păstreze o distanță de 200 de metri față de locuința sau locul de muncă al soției. În plus, s-a ales și cu dosar penal pentru loviri și ale violențe. Bărbatul și-a recunoscut faptele și a ales să se supună în tocmai ordinului de protecție, cerând însă instanței să fie lăsat câteva zile să termine o lucrare în casă, aspect respins de judecător.

Un alt buzoian s-a ales cu dosar penal pentru aceeași faptă după ce pe 4 aprilie și-a lovit concubina cu pumnii și picioarele. De asemenea, a fost evacuat din locuință. Abuzul s-a consumat tot pe fondul consumului de alcool.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker