Administrație

Viceprimarul Oana Matache: „Tindem să devenim orașul cu cea mai mare suprafață verde pe cap de locuitor”

Dintre toate administrațiile locale din județ, Primăria Buzău se află cel mai aproape de ceea ce își doresc oamenii să se realizeze cu prioritate în comunitate. Acest lucru a rezultat în urma unei consultări publice realizate de Fundația Comunitară Bu­zău. Organizația neguvernamentală buzoiană a efectuat recent o activitate de cercetare în care, mai întâi a adus la aceeași masă autorități locale, ONG-uri, experți, din zona rurală și urbană pentru a stabili ce priorități ar trebui să existe la nivel de județ pentru îmbunătățirea calității vieții oamenilor și, apoi, cele nouă direcții prioritare rezultate din aceste consultări au fost supuse votului buzoienilor pentru a stabili un clasament al acestor priorități în funcție de opiniile cetățenilor. Rezultatele acestui demers, atât în ceea ce privește prioritățile identificate, cât mai ales interesul buzoienilor față de acestea, au fost dezbătute în cadrul unui eveniment, parte a proiectului „Activism civic în practică – sprijin pentru cetățenii activi în susținerea unor servicii publice eficiente și transparente la nivel local” derulat de Centrul Român de Politici Europene, în parteneriat cu Fundația Comunitară Buzău, Fundația Comunitară Vâlcea, Fundația Comunitară Banatul Montan și Fundația Comunitară Timișoara, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile „Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”.

Cum a reușit administrația municipiului reședin­ță de județ să identifice atât de bine problemele buzoienilor și să inves­tească  banii acolo unde vor și oamenii, nefiind distanță între ceea ce are nevoie comunitatea și ceea ce finanțează Primăria, a explicat viceprimarul Oana ­Ma­tache, invitat al Fundației Comunitare Buzău la acest eveniment organizat cu Centrul Român de Politici Europene. Clasamentul realizat în urma consultării publice efectuate de Fundația Comunitară Buzău, spune viceprimarul Oana Matache, „este un răspuns al cetățenilor la întreaga campanie de informare pe care noi, ca primărie, am făcut-o în ultimii ani în ceea ce privește strategia noastră, a municipalității, de a migra către o economie verde, către foarte multe proiecte de mediu. Ca în orice oraș din România care vine cu niște dificultăți din trecut, oamenii își doresc asfalt și lucrări de infrastructură. Însă, pentru noi, faptul că cetățenii prioritizează proiectele de mediu, spațiu verde extins, colec­tarea selectivă, este o bucurie, pentru că înseamnă că buzoienii au înțeles exact ce duce la un oraș sustenabil”.

Viceprimarul Oana ­Ma­tache a oferit și câteva exemple în favoarea celor menționate. Primele două priorități pe lista buzoienilor sunt, potrivit sondajului rea­lizat de Fundația Comunitară Buzău, „creș­terea calității spațiului verde și amenajarea de noi spații verzi” și „colectarea și managementul deșeurilor”. În întâmpinarea acestor două priorități ale locuitorilor municipiului, Primăria urmărește dezvoltarea spațiului verde astfel încât să devenim orașul cu cea mai mare suprafață verde pe cap de locuitor și dezvoltarea capacității de colectare selectivă. „Tindem să devenim orașul cu cea mai mare suprafață verde pe cap de locuitor. Avem în derulare în oraș, dar și în partea de proiectare, proiecte de regenerare urbană pentru cartiere (…) Vrem să venim cu aceste zone verzi func­ționale pentru cetățeni, spații unde pot socializa și unde copiii pot avea activități, înfrumusețate și din punct de vedere al aspectului. Pentru poziția a doua din sondaj, mai exact colectarea și ­ma­nagementul deșeurilor, avem un procent de aproape 70 la sută colectare selectivă de la cetățenii care locuiesc la case. Stăm  mai slab pe partea de blocuri. Acolo suntem undeva la 11 la sută, însă până în 2024 vrem să ajungem la 50 la sută; ca să facem acest salt enorm avem o campanie intensă de informare și de ­educare a cetățenilor, cât și de oferire a infrastructurii necesare. Mai exact, în Buzău am renunțat la toate ghenele de bloc. Avem peste tot platforme îngropate, cu colectare selectivă pe multe fracții. Ne mândrim să spunem că avem și prima școală circulară din România, tocmai pentru că vrem să pregătim generațiile care vin să îmbrățișeze aceste metode. Școala nr. 11 a fost și multiplu premiată și finanțată pentru acest proiect, prin care absolut orice sursă de energie este regenerabilă, de la apa de ploaie – care este colectată într-un bazin și retransmisă în întreg circuitul școlii -, la panouri fotovoltaice și colectare selectivă pe opt fracții, la seră didactică unde au tot felul de activități care îi motivează să se reconecteze cu natura și să o aprecieze. Vrem să multiplicăm acest proiect în toate școlile din municipiu. Prin această strategie de a le comunica permanent cetă­țenilor de ce este important să demarăm aceste proiecte, de ce este important să fie implicați – pentru că nu putem, ca instituție, să facem fără implicarea cetățenilor, suntem convinși că ne vom atinge targetul de a ajunge oraș verde și orașul cu cea mai mare suprafață verde pe cap de locuitor din România”, a mai explicat  viceprimarul Oana Matache.

Colectare selectivă doar în 15 comune

Directorul Fundației Comunitare Buzău, Aura Că­șaru, a explicat la această întâlnire că, înainte de a demara consultarea publică, s-a observat, în perioada de cercetare, că din cele 82 de comune din județ, doar 15 practică colectarea selectivă și că acesta este un proces pe care speră că primăriile îl vor face.

„Dacă ne uităm la rezultate și la importanța pe care cetățenii au selectat-o, vedem că pe primele două poziții, destul de apropiate, sunt creșterea calității spațiului verde și amenajarea de noi spații verzi – cetățenii au văzut importanța acestor spații și ca locuri de socializare -, și colectarea și managementul deșeurilor. Majoritatea priorităților au peste 50 la sută procente în vot. Următoarea prioritate, dezvoltarea de strategii în turism și managementul în destinații turistice, pentru că știm că Buzăul este un județ care oferă foarte mult în ceea ce privește turismul, dar este o resursă foarte puțin fructificată. Pe locurile 4 și 5 vin creșterea implicării cetățe­nești și dezvoltarea infrastructurii pentru transport verde”, a spus directorul Fundației Comunitare Bu­zău.

Consultarea publică, instrument benefic și pentru administrațiile locale

Consultarea publică, un instrument folosit de Fundația Comunitară Buzău, este benefică și pentru administrațiile locale. Despre acest lucru vorbește și viceprimarul Oana Matache, care a adus în discuție exemplul „mobilității urbane”: „Avem consultare publică extinsă pentru mobilitate urbană, pentru că toate proiectele pe care noi le facem trebuie să vină ca răspuns la tendința cetă­țenilor de a circula, de a renunța poate la automobilul propriu și de a folosi mijloace de transport nonpoluante (…) De asemenea, pentru Planul Urbanistic General pe care noi îl dezvoltăm acum tocmai pe promovarea acestor zone verzi și extinderea lor avem sondaj și interviuri cu cetățeni. Și, în general, toate proiectele sunt comunicate în timp util în mediul online și detaliat astfel încât cetățenii, prin toate instrumentele de comunicare pe care le au cu noi, o platformă digitală și social media pot veni cu propuneri”, a spus Oana Matache.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker