Politic

Veterinarii buzoieni protestează. Verificarea alimentelor periculoase, suspendată

Alimentele cu potenţial periculos pentru sănătatea consumatorilor semnalate prin intermediul Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF) ar putea ajunge pe rafturi şi în coşurile consumatorilor din pricina protestului medicilor veterinari care au suspendat toate controalele din piaţă.

Angajaţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău au blocat pentru două ore activitatea în semn de protest faţă de propunerile Guvernului de reducere a cheltuielilor bugetare care le-ar putea afecta sporurile salariale.

„În fiecare zi lucrătoare avem un program stabilit, luni, marţi, joi şi vineri se suspendă activitatea noastră şi activitatea cu publicul iar miercuri de la 10.30 la 13.00 mergem la sediul PSD şi PNL. Nu vrem să ni se taie sporurile, nu sunt sporuri inventate, ni se cuvin, cine nu crede să vină la sala de necropsie să simtă mirosul de cadavre pe care le desfacem în vederea analizelor. Noi lucrăm pentru sănătatea publică, lucrăm cu animale bolnave cu rabie, gripă aviară. Pe 28 august intrăm în grevă generală dacă lucrurile nu se rezolvă”, a declarat, pentru AGERPRES, liderul Sindicatului Camera Veterinară Buzău, Stelian Mihalcea.

Ca urmare a protestului, toate activităţile au fost suspendate, inclusiv verificarea alertelor alimentare. „Oamenii stau în instituţie, cu publicul nu avem activitate, se suspendă supravegherea sanitar-veterinară în toate abatoarele, SRAAF, sistemul de salmoneloză, sistemul de nutriţie. Activităţile vor fi suspendate în ceea ce priveşte alertele, se amână rezolvarea lor timp de două ore şi riscul ca alimentele care sunt prinse în lanţul sistemului rapid cu riscuri să ajungă pe piaţă. Sunt suspendate controalele în unităţile alimentare. Nu se mai primesc din partea publicului dosare pentru autorizări, reautorizări”, a mai precizat Stelian Mihalcea.

Joia trecută a fost „spontan”

Protestul veterinarilor buzoieni a fost declanșat joia trecută, când aproximativ  40 de angajaţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău, medici şi asistenţi veterinari, au protestat în faţa instituţiei, nemulţumiţi de ordonanţa privind reducerile cheltuielilor bugetare care le-ar putea afecta sporurile salariale. Aceștia au organizat un protest spontan prin intermediul căruia au vrut să atragă atenţia asupra condiţiilor de muncă periculoase în care îşi desfăşoară activitatea, considerând că sporurile salariale pe care le primesc sunt pe deplin meritate.

„Oamenii s-au hotărât să organizeze o grevă spontană, din cauza faptului că se intenţionează tăierea sporurilor. La noi se lucrează cu animale cu tuberculoză, cu rabie, cu gripă aviară. Noi avem spor de condiţii deosebite pentru că lucrăm în condiţii deosebite, nu avem spor de calculator sau de hemoroizi.
Sportul este de 30 la sută din salariul de bază, nu este foarte mare. Oamenii sunt revoltaţi din cauza asta. Săptămâna viitoare avem un program de proteste, luni şi marţi câte două ore, miercuri la sediile partidelor, joi şi vineri câte două ore, urmând ca pasul următor să fie greva generală. Astăzi vorbim despre un protest spontan, vorbim despre 30-40 de funcţionari publici, medici veterinari şi asistenţi veterinari, ingineri chimişti, ingineri alimentari. Angajaţii au hotărât să iasă în stradă”
, declara Mihalcea pentru „Agerpres”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker