Administrație

De ce s-a redus durata Târgului „Toamna Buzoiană”. Ce spun organizatorii

Buzoienii știu deja că în luna septembrie urmează să se țină târgul „Toamna Buzoiană”, eveniment reînviat în 2016 și care reprezintă o continuare și o reinterpretare a Zilei Recoltei, marcată în perioada comunistă la începutul lunii octombrie. Deocamdată, Primăria a publicat pe site-ul său proiectul de hotărâre privind organizarea și funcționarea târgului, unde se specifică ce criterii trebuie să îndeplinească agenții economici pentru a-și desfășura activitatea în cadrul târgului.

Ca și anul trecut, există câteva reguli importante pe care operatorii economici care doresc să își desfășoare activitatea de alimentație publică în cadrul târgului „Toamna Buzoiană 2023” trebuie să le îndeplinească. Printre acestea, trebuie menționat că nu se pot înscrie agenții economici care au datorii la bugetul local sau o durată de funcționare a societății mai mică de doi ani. Primarul Constantin Toma spunea anul trecut că un astfel de eveniment cere experiență în comerț, în primul rând, iar apoi, este normal ca cei ce participă să fie buni platnici, fără să înregistreze datorii la Primărie. Astfel, spunea primarul, „se creează un sistem corect pentru toată lumea” și care trebuie să devină o abordare normală de acum înainte.

„În primul rând, trebuie experiență și în domeniul acesta, ca să desfășurăm un proces de servire cum trebuie. În al doilea rând, încercăm să atragem aici și firme care au datoriile plătite la zi la Primărie și să nu mai fie înființate peste noapte. Adică, lași firma cu datorii, îți faci repede alta și te prezinți din nou acolo. Nu este în regulă acest lucru. Haideți să creăm un sistem corect pentru toată lumea. Ăsta este motivul: în primul rând, experiența, în al doilea rând, plățile către bugetul local. Toată lumea trebuie să plătească pentru că numai așa poate funcționa sistemul”, spunea primarul Buzăului, în cadrul unei ședințe a Consiliului Local.

Târgul de anul acesta va ține doar trei zile

O modificare importantă de anul acesta o reprezintă durata târgului. Dacă anul trecut „Toamna Buzoiană” a durat o săptămână, între 18 și 25 septembrie, anul acesta va ține doar trei zile, în perioada 22-24 septembrie, potrivit proiectului de hotărâre. Autoritățile locale spun că astfel se vor reduce costurile cu organizarea, iar comercianții vor putea să își vândă marfa mult mai eficient în cele trei zile, pentru că oamenii vor veni în număr mai mare pentru a-și procura produse tradiționale cunoscute și apreciate. Firește că și lista artiștilor care vor urca pe scena amplasată în același loc unde se ține Drăgaica va fi mai mică, urmând ca organizatorii să anunțe în scurt timp programul artistic al celor trei zile de târg.

„Anul acesta, «Toamna Buzoiană» va dura mai puțin deoarece ne dorim să concentrăm interesul buzoienilor în cele trei zile de târg, considerând că astfel vom economisi considerabil, prin reducerea costurilor cu organizarea, dar și că vom sprijini mai mult producătorii locali să-și vândă produsele mult mai eficient, într-un timp mai scurt. Atunci când știi că ai doar câteva zile la dispoziție să-ți faci aprovizionarea de toamnă, cu produse de calitate, vei depune mai mult efort să ajungi la Târgul de Toamnă”, a declarat pentru OPINIA viceprimarul Oana Matache.

Târgul va fi împărțit în mai multe zone, respectiv cea pentru terase, cea pentru căsuțe din lemn, unde vor fi comercializate obiectele manufacturate, zona pentru produse alimentare și nealimentare, dar și zona pentru spectacole. Vizitatorii vor putea alege legume, fructe, dulciuri tradiționale, produse de panificație și patiserie, precum și produse tradiționale din carne și pește. În ceea ce privește produsele nealimentare, la târg se pot comercializa, de către micii meșteșugari, produse de artizanat lucrate manual sau articole din piele și blană. Târgul se va deschide oficial pe 22 septembrie, la ora 17.00, iar organizatorii sunt SC „Piețe, Târguri și Oboare” SA, Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” și Direcția pentru Agricultură Județeană.

„Târgul «Toamna Buzoiană» deține un potențial patrimonial cultural și educațional de prim rang, care nu trebuie pierdut, ci asumat și afirmat cu putere de comunitate, atât în ceea ce privește importanța tradiției produselor agricole din zonă, cât și a brandurilor de top ale județului: covrigii de Buzău, cârnații și pastrama de Pleșcoi, vinul de Pietroasele etc.”, se mai menționează în proiectul de hotărâre al Primăriei.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker