Administrație

Vești bune pentru fostul Cinematograf Dacia

Cinematograful Dacia a fost dat în folosință în anul 1981, având o capacitate de 650 de locuri. La momentul respectiv, cinematograful era foarte frecventat de buzoienii dornici să se delecteze cu diversele filme proiectate, însă, perioada sa de glorie a pălit, iar în ultimii câțiva ani, locația a devenit cunoscută, mai degrabă, în sensul negativ. Oamenii străzii își făcuseră culcușul în zona respectivă, iar mirosul pestilențial îndepărta buzoienii de cinematograful care cândva fremăta de lume.

Din anul 2017, clădirea a revenit în administrarea Primăriei Buzău, care anunța că plănuiește să o reabiliteze și să o modernizeze integral, pentru a o repune în folosul comunității. Primarul Constantin Toma transmitea că și-ar dori ca fostul cinematograf să devină o sală modernă, capabilă să găzduiască atât spectacole, cât și conferințe sau alte tipuri de întruniri ale municipalității. Primăria s-a ținut de cuvânt, iar proiectul de reabilitare Cinematografului Dacia a fost inițiat, cu o investiție ce se va ridica la puțin peste 22 milioane lei și o durată de execuție a lucrărilor de 12 luni.

„Investiția va fi în folosul comunității locale, pentru care se va putea organiza spectacole și întâlniri cu publicul, dar și în folosul Primăriei municipiului Buzău, care va putea folosi sala, aflată în proximitate, pentru diverse întruniri, ca o extindere a instituției, constituindu-se în același timp într-o deschidere către piața publică centrală, integrând ansamblul clădirilor care delimitează cinematograful. În acest sens, a fost întocmită o documentație de avizare a lucrărilor de intervenție prin care s-au estimat costurile și s-au propus soluțiile tehnice pentru reabilitarea și modernizarea clădirii, și punerea în valoare a acesteia, în contextul zonei centrale a municipiului, în care se găsesc numeroase clădiri–monument istoric”, se arată în proiectul de hotărâre al Primăriei Buzău.

Clădirea cinematografului nu are degradări structurale vizibile, după cum reiese din expertiza tehnică efectuată, și nu pare a fi fost afectată atât de mult de trecerea timpului sau de numeroasele cutremure de diferite magnitudini de până acum. Degradări firești au fost constatate mai ales din cauza faptului că cinematograful nu a beneficiat de mentenanță periodică. Au fost constatate și defecte locale la unele dintre elementele din beton armat monolit, rezultate în urma turnării necorespunzătoare.

Lucrările ample care vor fi făcute se leagă de refacerea instalațiilor sanitare, termice, electrice, de ventilație și de climatizare. De asemenea, vor fi refăcute și înlocuite finisajele, pardoselile, tâmplăria interioară și exterioară, fațada, dar va fi construită și o nouă scară de legătură dintre parter și subsol. Firește, fostul cinematograf va fi recompartimentat, pentru a fi adecvat noii sale destinații.

„Din expertiza tehnică a rezultat că această construcție nu are degradări structurale vizibile, indicând o comportare bună atât la încărcări gravitaționale, cât și la solicitările seismice de până acum. Au fost constatate defecte locale la unele dintre elementele din beton armat monolit, rezultate în urma turnării necorespunzătoare (turnări incomplete, segregări locale, armături fără acoperirea cu beton). Unele grupuri sanitare sunt în stare de funcționare, dar altele sunt nefuncționale sau dezafectate deja, fiind necesară înlocuirea în integralitate atât a rețelei de alimentare cu apă caldă, apă rece și scurgerile la rețeaua de canalizare, precum și obiectele sanitare. Obiectivul este echipat cu aparataj vechi și deteriorat. Distribuția energiei electrice se realizează prin conductori de aluminiu care prezintă un grad avansat de deteriorare mecanică și o discontinuitate în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor finali”, se arată în expertiza tehnică a clădirii.

Un comentariu

  1. Ai uitat sa precizezi ,cine o dadu-se la inchiririere pe nimic?Cumva boscodeala si consiliul municipal al psd?

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker