Actualitate

Veste proastă pentru buzoienii care își bat la sânge copiii ori soțiile

Proiectul de lege prin care urmărirea penală poate fi declanșată din oficiu în cazurile de violență domestică, iar împăcarea părților nu mai exclude răspunderea penală, a fost adoptat la începutul acestei luni de Ca­mera Deputa­ților. Asta înseamnă că agresorul va fi cercetat de oamenii legii chiar și atunci când victima își va retrage plângerea.

Zeci de ordine de protecție au rămas fără obiect la Buzău în ultimii ani tocmai din acest motiv, în condițiile în care violența domestică a luat amploare. Potrivit datelor reprezentanților IPJ Buzău, de la începutul anului polițiștii au emis 193 ordine de protecție provizorii, însă doar 92 au fost confirmate în instanță.

Cele mai multe vizează persoane din mediul rural – 98, dintre care 42 au fost transformate în ordine de protecție de către judecători. În ceea ce privește mediul urban,  din 95 de ordine provizorii de protecție, 50 au fost consi­derate de instanță intemeiate și s-au impus restricții pentru agresori. În celelalte cazuri, ori nu procurorul a conside­rat că nu se impun măsuri ori s-au retras plângerile.

Legea de modificare a Codului penal – inițiată de către deputatul PNL Adriana Săftoiu – merge astfel la promulgare.

Proiectul de lege vizea­ză modificarea art. 199, alin. (2) din Legea nr. 286/2009, în sensul stabilirii ca, în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 193 – Lovirea sau alte vio­len­țe și la art. 196 – Vătămarea corporală din culpă, săvârșite asupra unui membru al familiei, împăcarea să nu mai înlăture răspunderea penală, așa cum este prevăzut în prezent.

În cazul infracțiunilor prevăzute la art. 193 și art. 196 din Codul penal săvârșite asupra unui membru de familie, acțiunea penală poate fi pusă în mișcare și din oficiu, conform actului normativ adoptat marți.

Ce prevede articolul 193 din Codul penal – lovirea sau alte violențe:

(1) Lovirea sau orice acte de violență cauzatoare de suferințe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gra­vitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.

(3) Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Articolul 196 – vătămarea corporală din culpă:

(1) Fapta prevăzută în art. 193 alin. (2) săvârșită din culpă de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice ori a unei substanțe psihoactive sau în desfășurarea unei activități ce constituie prin ea însăși infracțiune se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Deputatul PNL Adriana Săftoiu spune că, în urma acestei modificări, cel care săvârșește violență domestică nu va scăpa de pedeapsă.

,,În sfârșit, am ajuns în acest punct. Dacă în ziua de astăzi o persoană supusă violenței face plângere și apoi își retrage plângerea, cel care este autorul violenței domestice nu pățește nimic. În urma acestei modificări, lucrurile sunt foarte simple. Odată ce o persoană depune plângere că este bătută, este supusă violenței domestice, chiar dacă ulterior își va retrage plângerea, asta nu înseamnă că cel care face fapta va scăpa de această dată de pedeapsă”, a explicat Săf­­toiu, potrivit Agerpres.

Deputatul neafiliat Oana Bîzgan a spus că prin acest proiect s-a eliminat ,,portița” de scăpare a celor care săvârșesc violență domestică.

,,Reușim să scoatem acest punct din Codul penal, care nu făcea nimic altceva decât lăsa o portiță pentru cei care efectuau presiuni asupra victimei să-și retragă plângerea și pentru a da uitării un act extrem de grav, care în România a ajuns la cote inimaginabile”, a afirmat Bîzgan.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker