Cultură

Vasile Voiculescu, omagiat de hasdeieni în cadrul unei sesiuni științifice

La acest final de decembrie, în amfiteatrul Colegiului Național „B. P. Hasdeu” a avut loc festivitatea de premiere a câştigătorilor Sesiunii de Comunicări Ştiinţifice „Vasile Voiculescu”, concurs organizat de colegiul buzoian în parteneriat cu Biblioteca Județeană „V. Voiculescu” Buzău, instituție de cultură ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău. Evenimentul a avut loc în prezenţa președintelui Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a directorului Colegiului B. P. Hasdeu, Virginia Mândruţă-Tănăsescu, a inspectorului școlar de Limba Română, profesorul Valentin Biro, şi a directorului Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău, Sorin Burlacu.

 „Este vorba despre un proiect pe care școala noastră îl patronează de foarte mult timp. Este a XVII-a ediţie. A fost modul în care noi ne-am gândit că elevii pot să onoreze personalitatea cea mai importantă a literaturii buzoiene, care este, fără îndoială, Vasile Voiculescu”, a spus, în calitate de gazdă a evenimentului, în prezentarea concursului, profesorul Iulia Lazăr. Tot cu această ocazie, preşedintele Consiliului Judeţean şi-a exprimat dorinţa ca această competiţie să devină una de interes naţional, pentru că Vasile Voiculescu nu este numai al nostru, al buzoienilor, el este al tuturor românilor, prin opera sa, dar şi prin ceea ce a însemnat omul dedicat semenilor săi – recunoscut drept „doctorul fără arginți” fiindcă a refuzat toată viața să primească bani în schimbul consultațiilor – şi, nu în ultimul rând, prin martiriul său. Reamintim că,  la cei 74 de ani ai săi, slăbit și bolnav, poetul „cu caracter mistic”  a fost, practic, condamnat la moarte, târât între Jilava și Zarca de la Aiud și bătut cu bocancii de niște torționari analfabeți, care tot ce știau despre  el era „că-i ceva poet care a scris nește sonate”.

La cea de a XVII-a ediție a Sesiunii de Comunicări Științifice „Vasile Voiculescu” au participat 22 de elevi de la Colegiul Național „B. P. Hasdeu” și Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” din Nehoiu. Câștigătorii au primit din partea Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” și a Consiliului Județean Buzău premii în bani, cărți, dulciuri și diplome.

Articole similare