Monden

Vasile Calofir participă la TIFF cu ,,Străjerii Deltei”

Munca și talentul merită recunoaștere, iar buzoianul Vasile Calofir culege acum roadele muncii sale, după ce a primit vestea că ,,Străjerii Deltei” va face parte din programul Transilvania Internațional Film Festival (TIFF) Cluj 2021. Cu alte cuvinte, filmul pe care l-a gândit și în care a jucat va participa la sec­țiunea TIFF Film Education, în cadrul evenimentului-maraton ce va avea loc între 23 iulie și 1 august, la Cluj. ,,VEȘTI BUNE! <Străjerii Deltei> se va vedea pentru prima oară la @tiffromania! Festivalul are loc anul acesta în perioada 23 iulie – 1 august. Ne întoarcem într-un loc tare drag nouă. Pe 1 iunie 2018, <Străjerii> era proiectat pentru prima oară tot la Transilvania Internațional Film Festival. Acum, revenim la Cluj cu <Stră­jerii Deltei>, un film pentru oameni mici și mari. Premiera mondială are loc în cadrul secțiunii EducaTIFF. Să ne vedem cu bine la Cluj și cu poftă de filme bune!”, a scris buzoianul pe rețelele de socializare.

,,Străjerii” a fost primul film românesc de aventuri cu și pentru copii realizat după Revoluție. Proiect independent, filmul prezintă povestea unor copii aflați într-o tabără la munte, unde redescoperă natura, cu bucuriile și emoțiile ei. Filmul exprimă dorința întoarcerii spre natură și aventură. A fost primul dintr-o serie ce va cuprinde cele mai importante regi­uni ale României, filmate în toate anotimpurile: la mare, la munte, în Deltă. ,,Stră­jerii” este un proiect independent, făcut cu resurse proprii, foarte mici, dar cu generozitatea foarte mare a echipei de producție. Filmul s-a bazat pe spontaneitatea micilor actori, aceștia neavând replici scrise sau învățate. Libertatea de exprimare și de manifestare a copiilor a fost în acord perfect cu libertatea pe care o trăiești în natură. Filmările au avut loc și în zona Râșnov, cazarea a fost asigurată exclusiv la cort, masa a fost exclusiv la cazan, băile exclusiv la râu, dar fericirea a fost la cote maxime.

EducaTIFF-Filme Edu­cation, secțiunea în cadrul căreia va avea prima pro­iecție a ,,Străjerilor Deltei>, s-a născut din nevoia de a extinde cultura cinematografică a copiilor și abilitățile media literacy (capacitatea de a analiză un produs mediatic și de a-și exprima punctul de vedere asupra lui). Anul acesta, EducaTIFF ajunge la cea de-a 13-a ediție, una cu noroc pentru Vasile Calofir pentru proiectul său. Unul dintre scenariștii filmului de suflet al lui Vasile Calofir este Alexandru Popa. Tânărul scriitor, dramaturg și scenarist are multe proiecte importante în CV: scenariile filmelor ,,Secretul fericirii”, ,,Marocco”, ,,Castelul Crăiței”, ,,Început”, serialele ,,Videochat”, ,,Discutabil”, ,,Ai noștri”, dar și multe piese de teatru importante, precum ,,Secretul fericirii”, ,,All inclusive”, ,,Pe o pânză de păianjen”, ,,Totul se transformă”.

Anul acesta TIFF va fi la o ediție aniversară, o ediție de vară, căci îndrăgitul festival împlinește 20 de ani! Din 23 iulie până în 1 august 2021, Clujul se transformă în gazda celui mai așteptat eveniment cinematografic al anului din Ro­mânia. Se anunță, ca de obicei, filme (lungmetraje și filme scurte) din numeroase țări, cine-concerte, evenimente speciale, week-end la castel, competiții și multe surprize. Cu alte cuvinte, TIFF pregătește pentru cinefilii de pretutindeni și în acest an un „ospăț” cultu­ral din care, cu siguranță, se vor înfrupta cu nesaț toți. Evenimentele vor avea loc sub cerul liber, dar și indoors, dacă situația o va permite și cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță, bineînțeles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare