Actualitate

Vânătoru, numit director al Băncii de gene

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a semnat, miercuri dimineață, ordinul privind structura organizatorică a Băncii Naționale de Gene pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale, instituție care va fi înființată după ce guvernul a aprobat, joia trecută, o hotărâre în acest sens. Pe lângă acesta, organigrama mai prevede încă 12 posturi.

Proiectul privind această bancă datează din anul 2017 și va consta în înființarea la Buzău, printr-o investiție de 6 milioane de euro, a unui centru în care să fie stocate toate soiurile de legume, plante medicinale și aromatice, atât din țară, cât și din străinătate. Noua unitate va fi subordonată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și va funcționa sub coordonarea specialiștilor de la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău. De notat este faptul că, în momentul de față, în România există o singură bancă de gene, la Suceava.

În prezent, la Stațiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău sunt depozitate peste 10.000 de soiuri de legume și plante medicinale. Dintre acestea, 3.000 sunt ardei și roșii care au dispărut din piețe. Cercetătorii buzoieni au recuperat semințele, care pot fi plantate din nou, însă au nevoie de condiții speciale de creștere, dar mai ales de o bancă de gene. Noua unitate va funcționa sub coordonarea specialiștilor de la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău, ai cărei cercetători au deja rezultate deosebite și în aclimatizarea unor specii de plante exotice, folosite în industria farmaceutică.

„Având în vedere că în acest moment nu există program național de conservare a resurselor genetice, s-au pierdut foarte multe soiuri, foarte multe creații românești au dispărut sau o parte dintre acestea au ajuns să fie gestionate de alte bănci de gene din lume, Banca va contribui la păstrarea și valorificarea patrimoniului genetic autohton la standardele științifice (…) Banca va conserva patrimoniul genetic vegetal aflat în acest moment la Stațiunea de cercetare legumicolă Buzău și de pe cuprinsul țării, care cuprinde peste 10.000 de soiuri de legume, plante medicinale și aromatice pe cale de dispariție”, se arată în nota de prezentare a hotărârii de guvern cu privire la înființarea Băncii de Resurse Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Vegetale Buzău.

Documentul citat argumentează și localizarea investiției la Buzău: „Localizarea acestei bănci la Buzău are în vedere tradiția existentă, fiind cel mai vechi bazin legumicol din țară care activează din anul 1957, Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Legumicolă Buzău, și, totodată, prima unitate de cercetare de profil din România care deține cea mai bogată colecție de germoplasmă din România, compusă din peste 10.000 de genotipuri”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker