vineri, 15 ianuarie 2021

1,6 milioane euro de la guvern pentru reabilitarea pasajelor Marghiloman și Metalurgica

Guvernul a alocat, marți, 20,265 milioane lei (aproape 1,6 milioane de euro) pentru reabilitarea unui număr de 21 poduri, podețe și punți ­pie­tonale afectate de calamități, ­si­tuate pe drumuri județene și pe raza a 12 unități administrativ-teritoriale (Chiliile, Cănești, Scorțoasa, Pătârlagele, Cislău, Cernătești, Pârscov, Chiojdu, Mânzălești, Cătina, Brăești și Cozieni), precum și pentru cele trei pasaje rutiere situate în zonele Marghiloman și ­Me­talurgica din municipiul Buzău – pasajul Horticolei peste strada Alexandru Marghiloman, pasaj rutier Metalurgica peste calea ferată Buzău-Făurei și pasaji; rutier Metalurgica peste DN 2B -, aflate într-o stare avansată de degradare. Numai pentru cele trei pasaje rutiere din municipiu, a fost alocată suma de 7,587 milioane lei (1,6 milioane euro).

Reamintim că o porțiune din balustrada pasajului rutier din zona Marghiloman s-a prăbușit în dimineața zilei de 21 iunie, după 50 de ani de exploatare fără niciun fel de lucrări de reabilitare. Potrivit notei de constatare făcută de experți, după ce balustrada podului Marghiloman din Buzău s-a prăbușit, ­ele­mentele pasajului s-au desprins pe o latură cu lungimea de 18 metri, din cauza vechimii. „Aceste elemente s-au prăbușit pe breteaua de circulație peste care este realizat pasajul. Motivul este dat de acumularea degradărilor în perioada de 50 de ani de exploatare, care în ultimele luni a fost accentuată de infiltrațiile puternice de apă în zona de fixare”, se arată în nota de constatare întocmită imediat după incident.

Experții au mai spus că ­exis­tă riscul ca și alte elemente ale podului să cadă: „Se mențio­nează că pentru acest pasaj este întocmită documentația de intervenție prin care se prevede reabilitarea totală, inclusiv înlocuirea elementelor de trotuar cu placa monolită de beton armat. întrucât există riscul ca și alte elemente de trotuar să-și piardă echilibrul pe fondul trepidațiilor produse de traficul greu care se desfășoară pe pasaj; este necesar ca circulația pietonală și rutieră să fie închisă și această lucrare de artă să intre urgent în reabilitare”, mai scrie în nota de constatare. Aceeași sursă mai afirma și că un alt pod din Buzău, care duce tot spre Brăila, este în pericol să se prăbușească din cauza degradării, respectiv pasajul Metalurgica.

loading...
error: Content is protected !!