Economic

Vama Galați, Golgota șoferilor de TIR buzoieni

Aglomerația de TIR-uri din proximitatea sediului Vămii Galați a determinat devierea a două trasee de transport public de călători, săptămâna trecută, pentru că autobuzele de dimensiuni standard se deplasează greu printre TIR-urile parcate, iar la orele de vârf circulația se blochează, pur și simplu. Situația este creată de faptul că șoferii trebuie să aștepte până la 48 de ore operațiunile aferente vămuirii, iar amplasamentul Biroului Vamal nu beneficiază de un spațiu dedicat și adecvat controlului. În tot acest timp, parcarea de TIR-uri de pe strada Macului nr. 54 stă aproape goală.

Potrivit cotidianului „Viața Liberă” din Galați, activitatea în Biroul Vamal de Frontieră Galaţi se desfăşoară în ture, pe sistemul 12/24 şi 12/48. În tura de 12 ore se efectuează formalităţi vamale în medie pentru 80 de camioane, 70 de vagoane şi 30 de nave, de către o echipă formată din patru-cinci lucrători vamali. În cazul trenurilor, controlul impune parcurgerea a 20 de km de garnitură, în medie de două ori pe tură. În plus, un lucrător vamal trebuie să fie prezent timp de opt ore la activitatea aferentă coletelor poştale, iar un altul este blocat timp de 12 ore pentru efectuarea formalităţilor vamale aferente volumului crescut de mărfuri transportate pe Dunăre, drept consecinţă a situaţiei din Ucraina.

În aceste condiţii, şoferii trebuie să aştepte până la 48 de ore, interval care, potrivit responsabililor din Vamă, nu se depăşeşte decât în cazul documentaţiei incomplete. Deşi, potrivit Codului Vamal al Uniunii Europene, importul se poate face la orice vamă din UE, indiferent de destinaţia mărfii sau de sediul social al firmei, mulţi operatori economici din Botoşani, Iaşi, Cluj, Suceava, Ialomiţa, Constanţa, Brăila, Buzău, Vrancea, Bucureşti, Bihor sau din Germania etc. aleg să efectueze formalităţile vamale la Biroul vamal de Frontieră Galaţi, unde există program de lucru în ture.

 Traficul îngreunat i-a determinat să reia angajările

După ce traficul a creat probleme mari în Galați, din cauza faptului că șoferii de TIR din mai multe județe, printre care și cei din Buzău, erau nevoiți să stea 48 de ore în Vamă, Autoritatea Vamală Română a luat decizia, ca la începutul lunii septembrie să anunțe că se reiau angajările pentru ocuparea pe perioadă determinată a unor funcții publice. Anunțul vine într-o perioadă în care activitatea Vămii Galați pare copleșită de traficul auto, feroviar și fluvial, mai ales în contextul situației din Ucraina.

Foto: „Viața Liberă” Galați

La nivel național, procedura de recrutare vizează 194 de posturi, dintre care 44 sunt în cadrul birourilor vamale arondate Direcției Regionale Vamale Galați, respectiv, Birourile Vamale de Frontieră din Galați, Giurgiulești, Oancea, Isaccea, Brăila, Tulcea și Sulina. Celelalte posturi scoase la concurs sunt în cadrul aparatului propriu al Autorității Vamale Române (22), în cadrul Direcției Regionale Vamale București (25), Direcției Regionale Vamale Iași (92) și Direcției Regionale Vamale Cluj (11).

„Pentru ocuparea posturilor, candidații trebuie să îndeplinească condițiile generale prevăzute de art. 465 din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare și condițiile specifice în ceea ce privește deținerea avizului psihologic. Proba scrisă va consta în rezolvarea unui test-grilă care va cuprinde întrebări din bibliografie și tematică. Concursul se va organiza la sediul Autorității Vamale Române și la sediile Direcției Regionale Vamale București, Biroului vamal de frontieră Constanța, Direcției Regionale Vamale Iași, Direcției Regionale Vamale Cluj și Direcției Regionale Vamale Galați, urmând ca locația să fie stabilită și anunțată ulterior, pe site-ul www.customs.ro, la rubrica INFO PUBLICE/ Concursuri”, precizează Autoritatea Vamală Română.

 

Articole similare