Cultură

Valeriu Șușnea, cetățean de onoare al județului

Președintele Uniunii Artiștilot Plastici din Buzău, Valeriu Șușnea, a primit, zilele acestea, titlul de „Cetățean de onoare al județului Buzău”. El dedică această distincție colegilor filialei UAP și colegilor profesori ai Liceului de Arte, unde este cadru didactic de foarte mulți ani.

„Alese mulțumiri Consiliului Județean Buzău pentru decernarea titlului de cetățean de onoare al județului Buzău, încununare a 40 de ani de activitate în slujba artelor vizuale. Dedic această distincție colegilor din UAPR Buzău și minunatului colectiv profesoral al Liceului de Arte <Margareta Sterian> Buzău!”, se arată într-un mesaj postat de Șușnea pe pagina sa de socializare.

Valeriu Șușnea, pictor, profesor doctor în Arte Plastice și Decorative, este o personalitate care aduce în atenție cultura și arta pentru orașul nostru, de foarte mulți ani. Datorită demersului făcut de Valeriu Șușnea,  patronul spiritual al artiștilor plastici buzoieni este Ion Andreescu, al cărui nume îl poartă, începând cu anul 2004, Galeriile de Artă, unde au loc și bienalele. Valeriu Șușnea a  organizat această Bienală „Ion Andreescu”, care a căpătat valențe internaționale. „Avem o Bienală internațională de artă contemporană. Am reușit ca la această bienală internațională să participe artiști din 40 de țări de pe trei continente”, spunea Valeriu Șușnea, în cadrul evenimentului  „Zilele personalităților buzoiene de ieri și de azi”, organizat de Primăria Buzău în această primăvară și dedicat lui Ion Andreescu.

De un deceniu, președintele UAP Buzău a organizat Tabăra Națională de Documentare și Creație „Măgura Art” cu sprijinul Consiliului Județean, unde Ținutul Buzăului  este reflectat în picturile artiștilor plastici din întreaga țară.

Dar Valeriu Șușnea mai are și alte proiecte naționale de anvergură, precum „BOZART”, un proiect al UAP Buzău în parteneriat cu Primăria Buzău prin Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman”. De altfel,  meritele lui Valeriu Șușnea au fost recunoscute și prin  distinția de „Cetățean de onoare al municipiului Buzău”, care i-a fost conferită de Primăria Buzău, cu ceva ani în urmă.

Un comentariu

 1. Drepturile obținute dacă ești cetățean de onoare al județului Buzău sunt impresionante. Citez din HCJ 104:
  „Art. 12. Deţinătorii titlului dobândesc următoarele drepturi specifice:
  a) dreptul de a lua cuvântul la şedinţele Consiliului Judeţean Buzău, la
  dezbaterea materialelor care privesc întreaga comunitate;
  b) dreptul de a participa la toate manifestările desfăşurate sub patronajul
  Consiliului Judeţean Buzău, sau în care acesta este co-organizator;
  c) dreptul de a participa gratuit la toate manifestările cultural-sportive
  organizate de instituţiile aflate în subordinea Consiliului Judeţean Buzău;
  d) dreptul de a beneficia cu prioritate de finanţări nerambursabile, cu
  respectarea Regulamentului aprobat de către Consiliul Județean Buzău, în limita
  sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul propriu al judeţului Buzău,
  pentru organizarea unor acţiuni de promovare a judeţului;
  e) dreptul de a beneficia cu prioritate de servicii de asistenţă şi protecţie
  socială, inclusiv prin centrele rezidenţiale pentru adulţi.”

  Impresionant, nu?

Articole similare