Politic

Vai de picioare! Cum și-a bătut joc primarul din Lopătari de banii europeni pentru modernizarea a 29 de biblioteci din județ

Final apoteotic, dar de noaptea minții, a poveștii privind reabilitarea bibliotecii comunale de la Lopătari. După ce s-a văietat pe toate drumurile că este sabotat de consilierii locali USR și PSD, pe care i-a și măscărit, direct sau prin reprezentanți, primarul comunei, Claudiu Constantin – ales pe listele alianței de la acea dată dintre Uniunea Salvați România și Partidul Libertății, Unității și Solidarității (PLUS) și migrat, ulterior, în Partidul Național Liberal – s-a dovedit a fi cel din pricina căruia proiectul respectiv nu se va putea realiza. Și nu doar la Lopătari, ci și în alte 28 de unități administrativ-teritoriale din județ. Aceasta pentru că, în ciuda faptului că, la a doua strigare, proiectul a primit votul Consiliului Local – după ce într-o primă fază fusese respins, printre motivele invocate de aleșii comunali fiind acela că reabilitarea bibliotecii ar conduce la desființarea unei bucătării aparținând Căminului Cultural, unde au loc nunți, botezuri și pomeni -, însă ulterior s-a aflat că unitatea administrativ-teritorială Lopătari nu este eligibilă, din pricina datoriilor pe care le are la bugetul de stat.

Așa rezultă dintr-o înștiințare a Consiliului Județean, adresată tuturor celor 29 de unități administrativ-teritoriale buzoiene care ar fi putut beneficia de proiectul respectiv, cărora li se comunică faptul că proiectul „a picat” și li se cere să abroge hotărârile de consiliu local privitoare la acest proiect.

Iată ce se precizează prin adresa Consiliului Județean, unităților administrativ-teritoriale Scorţoasa, Lopătari, Verneşti, Berca, Bozioru, Brăieşti, Buda, Cernăteşti, Glodeanu Siliştea, Luciu, Mihăileşti, Năeni, Pârscov, Padina, Racoviţeni, Râmnicelu, Ruşeţu, Săhăteni, Săpoca, Smeeni, Tisău, Topliceni, Vintilă Vodă, Vipereşti, Zărneşti, Valea Salciei, Măgura, Murgeşti și Pogoanele:

„Cu privire la activităţile desfăşurate de către membrii echipei de management şi implementare, în vederea promovării proiectului «Renovarea /modernizarea a 3 biblioteci locale pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale şi dotarea cu echipamente IT a 26 de biblioteci locale din judeţul Buzău», vă informăm:

– în data de 29.03.2023 în şedinţa Consiliului Local Lopătari a fost respins proiectul «Renovarea/modernizarea a 3 biblioteci locale pentru a deveni hub- uri de dezvoltare a competenţelor digitale şi dotarea cu echipamente IT a 26 de biblioteci locale din judeţul Buzău», deoarece consilierii locali au considerat că nu au avut suficiente date despre proiect.

– în data de 03.04.2023 a avut loc şedinţa Consiliului Local Lopătari în vederea aprobării proiectului mai sus menţionat la care a participat fizic, din partea Consiliului Judeţean Buzău, doamna Stănică Liliana, iar domnul vicepreşedinte Adrian Robert Petre a participat on-line. După şedinţă s-a aflat că UAT Comuna Lopătari are datorii la bugetul de stat.

S-a încercat înlocuirea partenerului UAT Comuna Lopătari, cu un alt solicitant eligibil, dar acesta nu se putea încadra în termenul scurt de întocmire a Raportului de audit energetic şi a documentaţiei tehnico economică DALI.

În consecinţă, vă comunicăm că suntem în imposibilitatea de a continua promovarea proiectului, întrucât termenul limită de depunere a Cererii de finanţare prevăzut în Ordinul Ministrului Cercetării Inovării şi Digitalizării nr. 2032/06.03.2023 este de 21.04.2023.

Totodată, vă adresăm rugămintea de a abroga Hotărârile Consiliului Local de aprobare promovare proiect «Renovarea /modernizarea a 3 biblioteci locale pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competentelor digitale şi dotarea cu echipamente  IT  a  26  de biblioteci locale din judeţul Buzău», în situaţia în care acestea au fost deja adoptate”.

În principiu, orice comentariu este de prisos. Altul decât acela că întreaga responsabilitate a eșecului acestui proiect, repetăm, nu doar în comuna Lopătari, ci și în alte 28 de unități administrativ-teritoriale, îi aparține primarului Constantin. Mai precis, deși știa că unitatea administrativ-teritorială pe care o conduce are datorii la bugetul de stat – datorii istorice, ce-i drept, neimputabile actualei administrații, ci provenind dintr-o gestionare frauduloasă a unui proiect finanțat cu bani europeni din perioada de preaderare -, Claudiu Constantin a încercat marea cu degetul, sperând să-i păcălească pe cei în drept să gestioneze proiectul și pe finanțatori. Mai mult, a țipat cât l-a ținut gura împotriva așa-zișilor sabotori din Consiliul Local, bineînțeles de la USR și PSD, care nu-i votează proiectele din invidie față de succesele sale nebănuite întru bunăstarea lopătărenilor.

Să nu excludem nici ipoteza că primarul din Lopătari habar nu a avut că datoriile la stat sunt unul dintre motivele principale de excludere de la accesarea fondurilor structurale de orice fel. Chestiune care nu îl absolvă în niciun fel, pentru că, în loc să-și cheltuiască energia punându-și adversarii politici la stâlpul infamiei, ar fi putut arunca o întrebare pe această temă cuiva care pricepe cu ce se mănâncă administrația. Eventual pe la partidul din care face acum parte.

Chiar și pus în fața unei culpe de o asemenea anvergură, primarul Claudiu Constantin încearcă să dea vina pe alții și să ne aburească cu lozinci: „Noi am plătit integral datoria de bază la AFIR de peste 1 milion de lei, până la ultimul leu, în august anul trecut. Între timp am primit de la AFIR decizie pentru suma de peste 1,4 milioane lei însemnând penalități la datoria plătită. Practic statul execută statul, iar de suferit au oamenii de la Lopătari, care nu au absolut nicio vină pentru problemele create de alții. Noi plătim acum pentru ceva cu care niciunul dintre locuitorii comunei nu a avut vreo legătură. Săptămâna trecută a ieșit OUG 20/2023 care ne dă posibilitatea eșalonării penalităților cu care noi figurăm acum la AFIR (Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale, n.r.) și ANAF. Până acum acest lucru nu a fost posibil, datorită unor modificări în Codul Fiscal de prin 2020. Este o gură de aer, însă posibilitatea eșalonării nu ne dă șansa de a atrage unele fonduri europene, se pare că și fonduri din PNRR.

De problema datoriei noastre la AFIR se știe de mult timp la orice instituție județeană, am solicitat de zeci de ori sprijin formal pentru această problemă și am avut și multe discuții informale, față-n față, pe subiect. Inclusiv la unele ministere se știe de asta, toți prim-miniștrii care s-au perindat la guvernare de când sunt eu primar au primit problema aceasta pe masa lor, însă până acum niciunul nu a dorit cu adevărat să ajute. Inclusiv în presă s-a discutat de multe ori această chestiune. Eu nu-mi pierd speranța și cred în continuare că vocea noastră de la Lopătari va fi nu doar auzită, ci și ascultată”, a scris Constantin într-un text remis redacției OPINIA.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker