Actualitate

Omul care a netezit ,,lotului Beganu” calea spre pușcărie, condamnat în dosarul fostului deputat Hrebenciuc

Foștii deputați Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam au fost condamnați, la sfârșitul lunii trecute, de Curtea de Apel Brașov, la câte doi ani de închisoare cu executare pentru trafic, res­pectiv cumpărare de influență, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri de la Romsilva. Pedepsele dispuse de Curtea de Apel Brașov sunt identice celor decise în 2018 de Înalta Curte de Casație și Justiție. Ulterior, la apel, un complet de cinci judecători de la instanța supremă a anulat acele condamnări și a decis ca dosarul să se rejudece de la zero la Brașov.

De asemenea, fiul lui Hrebenciuc, Andrei, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la infracțiunea de trafic de influență. Tot atunci, instanța supremă l-a achitat pe fostul ministru Tudor Chiu­ariu, însă Secția specială, condusă la acea vreme de actualul judecător de la Curtea Constituțională Gheorghe Stan, a decis să nu mai atace decizia cu apel.

Alte condamnări în dosar dispuse de Curtea de Apel Brașov sunt: Lorand Andras Ordog (judecător la Tribunalul Covasna) – 7 ani cu executare; Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retro­cedării) – 3 ani cu executare; Anca Roxana Bularcă, fostă Adam, fosta soție a deputa­tului Ioan Adam, judecă­toare la Tribunalul Brașov – 2 ani de închisoare cu suspendare. Totodată, Adam Crăciunescu (fostul director general al Romsilva) a fost achitat. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Potrivit procurorilor anticorupție, în contextul în care Tribunalul Covasna a dispus cea mai mare retrocedare de pădure din România, respectiv de 43.227 de hectare, rămasă irevocabilă, „interesul persoanelor care se ocupă în mod obișnuit cu vânzarea de păduri a fost foarte ridicat, știut fiind că valoarea unei păduri crește proporțional cu mărimea su­prafeței compacte”. Unul dintre primii interesați de pădurea retrocedată a lui Gheorghe Paltin Sturdza a fost și Gheorghe Ceteraș, care l-a contactat pe Sturdza și i-a cerut să-i acorde o întâlnire legată de subiectul terenului respectiv, susțin anchetatorii.

Procurorii anticorupție au prezentat, în documentul prin care a fost reținut Gheorghe Ceteraș,o înre­gistrare din 26 iulie 2012 a unei discuții dintre Ceteraș, Paltin Sturdza și avocatul buzoian Cosmin Mihai Vasile, care a avut loc la Brașov. Anchetatorii arată că Paltin Sturdza a făcut această înregistrare cu un ceas care avea funcție de înregistrare audio-video, precum și cu un reportofon, pe care îl avea asupra sa, aceste probe fiind ridicate de procurori în 15 octom­brie 2014, în urma perche­ziției făcute la locuința lui Sturdza.

Din discuție rezultă că Gheorghe Ceteraș încerca să intre pe filiera retro­cedărilor ilegale și să cumpere de la Paltin Sturdza teren din suprafața de peste 43.000 de hectare de pădure obținută de Sturdza în urma unei decizii ilegale a instanței. Cu aceeași ocazie, Ceteraș și Vasile i-au povestit lui Paltin Sturdza mecanismul prin care urmau să intre în posesia pădurii de la Gura Teghii, retrocedată ilegal, în urma căruia instanțele de judecată au împărțit pe­depse grele ,,lotului Beganu”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker