Sănătate

Vaccinarea, relansată la Buzău

După relaxările din vară, timp în care și numărul persoanelor care s-au prezentat în centrele de vaccinare din județ a scăzut, buzoienii au început să se imunizeze în număr mai mare. Prin urmare, conform ultimei raportări, de miercuri, 13 octombrie, 95.053 de persoane erau imunizate cu o doză, în timp ce cu ambele doze erau vaccinați 75.737 buzoieni. În ultimele 24 de ore au fost vaccinate 381 de persoane cu prima doză și 49 de persoane cu doza a doua.

De asemenea, ­rea­­mintim că, pentru a-i stimula pe români să se prezinte în centrele de vaccinare, Guvernul a decis să îi recompenseze cu vouchere în valoare totală de 100 de lei. Acestea sunt oferite după ce este administrată doza a doua de vaccin. La Buzău au ajuns peste 2.500 astfel de tichete și  o parte dintre ele au fost deja distribuite în centrele de vaccinare pentru a fi înmânate buzoienilor imunizați complet. Concret, 2.530 de vouchere au ajuns la Buzău și au fost distribuite inițial în cinci centre de vaccinare urmând ca în următoarea perioadă să ajungă și la celelalte. Primele care au beneficiat de aceste vou­chere sunt centrul Drive-thru de la Kaufland, din municipiul Buzău, centrele din localitățile Vadu Pașii, Vintilă Vodă, Pârscov și Smeeni.

Buzoienii vor primi aceste vouchere sub forma a cinci tichete de masă, suma totală fiind de 100 lei. ,,Începe să se materia­lizeze o misiune a Guvernului. Noi am primit tichetele de masă în valoare de 100 de lei care sunt distribuite centrelor și medi­cilor de familie, care după administrarea dozei doi le pot da persoanelor vaccinate.  Tichetele se acordă pentru persoanele care au realizat schema de vaccinare începând cu 1 septembrie”, a declarat medicul epidemiolog Carmen Scîntei, de la DSP Buzău.

Creșterea semnificativă a numărului de persoane care se imunizează se înre­gistrează și în mediul rural, unde, de la începutul campaniei de vaccinare, numă­rul persoanelor imunizate a fost mai mic comparativ cu cel din mediul urban. ,,Deja în ultima săptămână observăm un riviriment în cadrul campaniei de vaccinare, foarte multe persoane la prima doza. Ei vin la centrul de vaccinare de la Vintilă-Vodă. Până la ora actuală avem avalanșă de persoane la prima doză. Cred că în curând o să se cam aglomereze centrul de vaccinare pentru că vedem de la oră la oră cum vin mai multe persoane. Am ajuns, din vară, când făceam 3-4 persoane pe zi, să trecem de 10-20 de persoane pe zi. Deci, creșterea este semnificativă. Avem părinți cu copii, și mă uimește acest fapt, părinți cu copii de peste 13 ani, pentru că un copil vaccinat va fi permanent prezent la școală indiferent de situația epidemiologică din acea școală. Și părinții vor ca fii lor să meargă zi de zi. Aceasta este prima categorie, iar o altă categorie este cea a persoanelor mai în vârstă, care, văzând ce se întâmplă în jur, blocajele din spitale, și la îndemnul copiilor, vin la centrele noastre. Să spun așa, în ceasul al doisprezecelea, când evoluția este pe o scară foarte largă, toată lumea trebuie să ­res­pecte măsurile de prevenție. Din ce observ, din cauza unor evenimente, gen înmormântări, boala ia amploare în mediul rural și populația începe să rea­lizeze. Pe de o parte încep să se vaccineze, iar pe altă parte să respecte distanțarea socială și să poarte masca”, a explicat medicul Dragoș Gavrilă, potrivit sansanews.ro.

Potrivit platformei vaccinare-covid.gov.ro, Buzăul nu mai are nicio localitate în scenariul roșu al vacinării, ceea ce înseamnă că toate localitățile au un procent de vaccinare de peste 5 la sută. Municipiul Buzău a depășit procentul de 30 la sut, iar județul se apropie de ace­lași procent.

Și la nivel național se simte o creștere în ceea ce privește numărul persoanelor vaccinate, Româ­nia îndreptându-se către 6 milioane de persoane imunizate.

Articole similare